Ştiri

Delegația PNL Tulcea, condusă de deputatul Octavian Marius Popa și senatorul Octavian Motoc, prezentă la Congresul Național

Un grup numeros de membri marcanți ai organizației județene PNL Tulcea a participat week-endul trecut la adunările Congresului Național al partidului, ce a avut loc la Palatul Parlamentului. Echipa condusă de parlamentarii Octavian Marius Popa (președinte al organizației județene) și de senatorul Octavian Motoc a fost formată, printre alții, din reprezentanți ai administrațiilor locale dar și din șefi ai unor instituții deconcetrate, care își desfășoară activitatea în județul nord-dobrogean. Reuniunea celor mai importanți membri PNL ai României a demonstrat că partidul istoric trece printr-una din cele mai faste momente ale existenței sale. La congres au fost prezenți invitați speciali, printre care ambasadori la Bucuresti, dar și presedinți de partide. Opoziția a fost reprezentată doar de UDMR. Reprezentantul minorității maghiare, Kelemen Hunor, a fost, de altfel, protagonistul unui moment inedit, el fiind cel care i-a oferit lui Crin Antonescu un drapel secuiesc.

Un articol de Cristian CEALERA

Finalitatea congresului desfășurat într-o atmosferă de liniște și conlucrare strânsă a fost adoptarea noului statul al partidului. Peste 1400 de membri prezenți la București au votat pentru adoptarea acestui document menit să contribuie la intrarea PNL pe un nou drum ascendent. Chiar și așa-zișii opozanți ai președintelui Crin Antonescu au ales să pună umărul la consolidarea partidului aflat alături de PSD la guvernarea României. Ca exemplu, doar trei membri din cei prezenți au votat împotriva noului statut.

PNL Tulcea, o organizație importantă

Deputatul Octavian Marius Popa, președinte al organizației județene, ne-a vorbit despre cât de importantă a fost prezența echipei tulcene la lucrările Congresului Național. „Reprezentanții organizației noastre au participat cu seriozitate și conștiință la acest Congres, până la sfârșitul lucrărilor, ori acest lucru a fost apreciat de ceilalți membri prezenți și a conferit o notă bună pentru PNL Tulcea. Le mulțumesc celor care au fost prezenți în sală dar și celor care au fost alături de noi cu sufletul. Sunt convins că am avut cu toții ce învăța în urma acestei întâlniri și că putem transpune pe plan județean toate proiectele existente la nivel național”, a declarat deputatul, pentru ziarul DEZVĂLUIRI. Popa consideră că PNL este acum un partid extrem de unit: “ Avem un partid foarte unit. Au dovedit-o voturile pentru, date pentru alegerea președintelui și a celor 30 de vice-președinți și unde s-au înregistrat majorități covârșitoare, aproape unanimitate. Aceste aspecte demonstrează că cei prezenți au dat un vot de încredere actualei conduceri a partidului, care este o formulă câștigătoare. Faptul că au existat foarte puține voturi împotrivă demonstrează că avem unitate în rândul partidului nostru. Este bine că au existat și câteva voturi împotrivă, pentru că trebuie să existe și idei diferite, nu vorbim de un Congres al Partidului Comunist, unde exista obligația unanimității.” Aflat la cel de al doilea său mandat de parlamentar, Popa a ținut să vorbească și de faptul că în urma Congresului recent încheiat se poate concluziona faptul că USL este o uniune de viitor, capabilă să ducă România pe drumul cel bun. „Cele două zile ale Congresului ne-au demonstrat tuturor că USL este o construcție stabilă, nu doar una care ar fi fost făcută pentru a câștiga alegerile. Uniunea a făcut în campanie niște promisiuni electoratului pentru a scoate România din criză și are de gând să le îndeplinească. Toți membrii Uniunii sunt animați de această idee și cu responsabilitatea arătată până acum, vor reuși să ducă această misiune la bun sfârșit”. Deputatul de Tulcea a apeciat ca pozitivă prezența lui Victor Ponta la adunările Congresului: „Și de această dată, discursul premierului m-a surprins în mod plăcut. Ponta a vorbit despre respect reciproc, a avut un discurs sincer și bine articulat, în urma căruia s-a vorbit despre scopul comun al partidelor care formează USL-ul. Acest scop comun este acela de a scoate România din criză”, a mai afirmat președintele PNL Tulcea.    

Crin Antonescu, lider necontestat

De-a lungul celor două zile ale Congresului, Crin Antonescu a avut discursuri aplaudate la scenă deschisă de către asistență. Președintele partidului a ținut să evidențieze pașii făcuți în ultimul an dar și care sunt problemele pe care PNL trebuie să le rezolve pe viitor.
„Sunt mândru că sunt membru și președinte al acestui partid! Am făcut împreună lucruri extraordinare în cei aproape doi ani de la ultima noastra întâlnire. Au fost momente foarte grele, iar pentru mine, ca lider, momente deosebit de grele. În unele momente, oameni din afara PNL, <cu inimă bună și cu drag de noi>, îmi plângeau de milă, afirmând că sunt sau că par singur.  Nimic mai fals: eu nu am fost niciodată singur. Au fost și sunt alături de mine toți membrii acestui partid! Este drept, nu sunt ei seară de seară invitați în vreo emisiune televizată alături de mine, dar ei sunt acolo(…) Am spus <Vom învinge!> și am învins! Am, chiar și de aceasta dată – a câta oară? – emoții, nu doar cauzate de recunoștința în fața încrederii pe care mi-o acordați, ci mai ales cauzate de gândul că este ultima oară când particip, cel puțin ca președinte al PNL, la un Congres al partidului nostru”.
Antonescu a lansat un nou atac la adresa adversarilor săi politici, evindențiind greșelile comise de aceștia la guvernare în ultimii ani și efectele devastatoare asupra țării, pe care le-au avut aceste erori.
„Regimul Traian Băsescu a însemnat prezidenţializarea anticonstituţională a regimului politic, a însemnat anexarea Guvernului la Palatul Cotroceni, a însemnat scoaterea Parlamentului prin intermediul majorităţii de atunci din circuitul deciziei şi dezbaterii democratice. Interesul naţional al României a fost, nu lăsat pe planul doi sau pur și simplu neglijat și prost reprezentat, ci cu bună ştiinţă sacrificat din interese partizane, ale aceluiaşi grup adunat în jurul lui Traian Băsescu, indiferent că cei din grup s-au numit Emil Boc, Elena Udrea, Roberta Anastase sau Vasile Blaga.
Din păcate, regulile de stabilitate ale democraţiei au fost încălcate. Agentul principal, liderul acţiunilor care au dus la această depreciere de maximă gravitate a sistemului democratic, a funcţionării Guvernului, a instituţiilor în România, a fost din păcate tocmai cel chemat prin vot şi atribuţii să vegheze la buna funcţionare a instituţiilor, la păstrarea echilibrelor democratice… a fost Traian Băsescu”, a spus Crin Atonescu.

Ponta, alături de PNL

Premierul Victor Ponta, lider al PSD-ului a fost și el prezent la Congresul liberalilor alături de care împarte guvernarea. A fost o premieră pentru primul ministru al României: „Nu am mai fost la un congres de acest fel, mă bucur foarte mult că am fost invitat. Suntem aliați de atâta timp, avem multe lucruri de făcut împreună” a declarat Ponta. De la tribună, el le-a mulțumit tuturor celor prezenți în sală și a ținut să vorbească încă odată despre cât de strânse sunt în acest moment legăturile dintre PNL și PSD. „Chers amis, chers camarades, am venit cât am putut de repede de la Paris, mi-am pus și o cravată cu galben (…) Mă aflu aici ca partener, prieten, pentru a-mi arăta respectul față de singurul partid de dreapta al Romaniei, PNL. Avem mare noroc cu orbirea adversarilor noștri(…) Uniți suntem mai puternici!”, a mai spus Ponta.
Șeful PSD a aplaudat inițiativa PNL-ului de a coopta în rândurile sale un membru extrem de important: „Mă aflam, după cum bine știți, în Franţa şi mă uitam pe presă, și acasă am observat că exista o singură “problemă”: a venit dl Johannis să-mi ia locul. Vă invidiez că aveţi un nou coleg, în persoana lui Klaus Iohannis. Eu cred că este un mare câştig pentru PNL, dar şi pentru USL. Dacă voi găsi curând pe cineva pe care să-l păcălesc să-l pun prim-ministru în perioada aceasta, în mod sigur nu cred că acela va fi dl. Johannis. Cred că va trebui să găsesc pe altcineva”.
Asemeni lui Antonescu, Ponta a lansat și el săgeți asupra advesarilor politici ai USL-ului: „Eu o susţin pe doamna Udrea să ajungă sub 10%, pe Vasile Blaga să ajungă la 5%, pe Monica Macovei să ajungă la 0%. Nu este uşor. Trebuie să vă spun însă că mă amuză lupta care se duce acum în PDL. Atâta timp cât dumneavoastră le acordaţi atenţie, mă amuz şi eu ca orice telespectator. Sunt conştient de faptul că sunt prim-ministru al Guvernului USL, că am ajuns în această funcţie prin voturile militanţilor, primarilor, consilierilor, parlamentarilor PNL, în egală măsură cu a celor PSD, PC sau UNPR. Vreau în continuare să conduc un guvern al USL. Nu aş vrea să mă imaginez sau să vă imaginaţi dumneavostră cum aş arăta la guvernare cu domnul Dan Diaconescu sau dumneavoastră cu doamna Udrea şi domnul Blaga”.
Existența USL este, potrivit lui Victor Ponta, garanția necesară pentru ca România să se îndrepte pe drumul cel bun. „USL trebuie să existe până ne atingem şi ultimele două obiective politice avute la momentul fondării: de a pune capăt formal şi real la tot ce a rămas din regimul pe care îl detestăm împreună, anume de a alege în funcţia de preşedinte a României candidatul USL, pentru prima dată în istorie, un liberal”, a mai declarat Ponta.

Partidul Conservator, un aliat important

Președintele Conservatorilor, Daniel Constantin a urcat și el în prezidiu, punctând asupra faptului că Uniunea și-a asumat un rol imposibil, acela de a lupta împotriva unui sistem, un iceberg portocaliu din care au mai rămas acum doar câteva cuburi de gheață.
„Un lucru la fel de adevărat, la baza USL a stat Alianța de Centru-Dreapta. Alianța de Centru-Dreapta a fost motorul care a făcut posibilă existența acestei uniuni, atât de puternică, în prezent. Singura forță politică care apără astăzi valori de drepta în România este PNL și Alianța de Centru-Dreapta.
Ne-am asumat imposibilul, atunci când ne-am hotărât să luptăm împotriva unui sistem. Astăzi, din acest iceberg portocaliu se pare că au mai rămas doar câteva cuburi de gheață, acelea din pahar și cu siguranță, paharul respectiv nu este unul de apă”, a declarat Constantin. Conservatorul și-a reiterat intenția de a-l sprijini pe Crin Antonescu în drumul său spre ocuparea funcției de președinte al României: „Cred că România are în acest moment nevoie de un alt tip de președinte. Cred cu tărie că  domnul Antonescu poate să fie acel nou președinte, capabil să transmită încredere și speranță, să transmită energie acelor oameni care nu mai cred în țara lor, în instituții, în șansa lor reală. Crin Antonescu poate să fie un astfel de președinte”.

PNL, un partid unit

Ministru al Economiei și reprezentant marcant al PNL, Varujan Vosganian a subliniat importanța faptului că în noul statut al partidului „expresia guvernamentală și expresia administrativă locală sunt trecute într-o formulă distinctă. Este evident că vom lucra împreună cu PSD, dar trebuie să avem și prioritățile noastre ca partid de dreapta. PNL trebuie să fie sinteza Dreptei în România, un adevărat susținător a valorilor liberale, creștin-democrate, dar și conservatoare. Cred că PNL trebuie să își fixeze acele priorităţi în cadrul guvernării și colaborării cu PSD, pe care să le poată prezenta în marile competiții electorale care vin, alegerile europene și parlamentare care vor urma. Trebuie să avem structuri profesionale la nivelul PNL, care să dimensioneze aceasta perspectivă. Să identificăm tinerii pe care să ne bazăm în viitor, să îi trimitem la școli”.
Vice-președintele Dan Radu Rușanu a ținut să menționeze că pentru prima oară în ultimele două decenii, eternul candidat la funcția de președinte al PNL, Ludovic Orban, s-a abținut să se mai înscrie în lupta de preluare a acestei funcții. Orban a candidat de-a lungul timpului și împotriva lui Viorel Cataramă și a lui Theodor Stolojan, a lui Valeriu Stoica sau a lui Călin Popescu Tăriceanu. Decizia sa de a nu candida și împotriva lui Crin Antonescu a fost interpretată de mulți dintre cei prezenți ca o măsură menită să dea un plus de stabilitate conducerii partidului, demonstrându-se astfel că nu mai există niciun motiv de dezbinare internă.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top