Opinii

Şefii administraţiilor locale din Constanţa blamează campania electorală mascată de la deschiderea anului şcolar 2009-2010

Parlamentarii şi guvernanţii, taxaţi de susţinătorii din teritoriu

Anul şcolar 2009-2010 a început, iar politicienii noştri n-au scăpat nici această ocazie pentru a defila ţanţoş prin curţile şcolilor româneşti, mai ales că ne aflăm în campania electorală cu miza cea mai mare: alegerile prezidenţiale. Fie că a fost sat, comună, sau oraş, deputaţii, senatorii şi miniştrii şi-au prezentat programele politice, au ţintit cu replici veninoase către adversari, au împărţit ghiozdănele, caiete, acuarele, cărţi, creioane şi stilouri şi s-au întors la tribune. Profesorii, la rândul lor, nu au uitat să-i taxeze pentru promisiunile nerespectate, drept pentru care au protestat alegând să rămână în cancelarii pe toată durata festivităţilor. Copiii dezorientaţi de prezenţa domnilor la patru ace care le-au călcat pragul clasei şi-au văzut mai departe de ore. Părinţii, sătui până peste cap de politică, s-au întors la locurile de muncă, sau după caz, acasă, gândidu-se la perioada în care mai pot beneficia de şomaj. Ce părere au primarii comunelor constănţene şi cum a fost privit acest eveniment în teritoriu, vă invităm să citiţi în rândurile ce urmează.

Un articol de Andreea PAVEL

Gheorghe Frigioi, comuna Crucea: „N-aveau ce căuta la festivităţi! Au venit doar pentru a profita de acest prilej ca să mai mintă electoratul”

„Nu-şi aveau rostul la festivităţile de deschidere a anului şcolar. N-au făcut decât să profite de acest prilej, ca să mai mintă oamenii. Protestul profesorilor şi alegerea acestora de a rămâne în cancelarii reprezintă nişte revendicări ale acestora de bun simţ, deşi nu se ţine cont de situaţia economică în care se află ţara. Dacă de la bun început de când au apucat să promită ar fi adoptat legea care le mărea salariile profesorilor cu 50%, atunci, în prezent nu ar mai fi existat nici greve, nici proteste, absolut nici o acţiune de acest gen”, ne-a declarat Gheorghe Frigioi, primarul comunei Crucea. Acesta, din perspectiva fostului cadru didactic, a mai precizat: „Şi înainte cadrele didactice erau desconsiderate prin salarizare, dar procesul instructiv-educativ era bine pus la punct. Manualele actuale reprezintă nişte hârtii colorate cu scris care numai lizibil nu este şi cu un conţinut pueril. Prea mult se vorbeşte de o reformă în învăţământ, care, în fapt, nu există nici până în ziua de azi! Pe de altă parte, revenind la salariu şi la protestele profesorilor, cel dintâi trebuie să asigure în primul rând prestanţa cadrului didactic, pentru că acesta din urmă reprezintă modelul elevilor. Profesorii formează elevii, adică viitorii oameni maturi care vor conduce societatea”, a mai adăugat Gheorghe Frigioi.

Gheorghe Popescu, comuna Fântânele: „Dacă vin ca să facă declaraţii electorale, n-au scuză. Altfel, bobocii pot rămâne cu amintiri frumoase”

”În general mi se pare normal ca fiind deputat, senator, ministru sau primar să participi la astfel de evenimente în sectorul pe care îl reprezinţi. Mai ales că pentru şcolari, mai ales pentru boboci, este o noutate. Nu sunt de acord, însă, cu acele cazuri în care politicienii participă la deschiderile anului şcolar doar ca să facă declaraţii electorale, iar discursurile lor capătă nuanţe politice sau doctrinare. Dacă se sare bariera şi se face campanie electorală, atunci nu susţin, nici ca primar, nici ca cetăţean, astfel de atitudini. Poate au fost şi cazuri în care au fost făcute declaraţii politice, iar parlamentarii au profitat de acest prilej ca să facă poate campanie electorală, mai ales că urmează alegeri atât de importante precum prezienţialele. Nu mi se pare normal. Cât despre profesori, cu siguranţă aceştia sunt supăraţi din varii motive, cum ar fi salariile şi alte probleme dintre profesori şi politicieni care nu s-au stins încă. Dar pentru copii, prezenţa parlamentarilor la astfel de evenimente, excluzând cazurile în care se face campanie electorală, nu poate fi decât un lucru bun, pentru că rămân cu o amintire plăcută pe care o vor ţine minte toată viaţa”, ne-a declarat primarul comunei Fântânele,Gheorghe Popescu.

Gabriela Iacobici, comuna Grădina: „În fiecare an e la fel; probabil acum se face tevatură pentru că este an electoral”

Nu ştiu de ce se face atâta tevatură pe faptul că anul acesta politicienii au fost prezenţi la evenimentele de deschidere a anului şcolar. În fiecare an e la fel. Sunt aceleaşi lucruri mereu, doar că acum se face vâlvă, probabil pentru că este an electoral şi urmează prezidenţialele. Deci e posibil ca din cauza campaniei electorale, totul să fi luat o amploare nejustificată, în fapt, pentru că anual politicienii sunt prezenţi la deschiderile de an şcolar şi alte asemenea evenimente. Există, cu siguranţă, şi parlamentari care au participat la festivităţi doar pentru a-şi face campanie electorală, dar de asemenea există aceeaşi oameni care au făcut ceva pentru sectoarele pe care le reprezintă şi au fost întotdeauna interesaţi de comunitatea lor. La noi în comună nu s-a pus problema protestelor profesorilor, dar cred că la nivel central au ripostat şi şi-au manifestat supărarea din cauza salariilor, sau din cauza faptului că politicienii nu au venit să-i sprijine în nici un fel”, ne-a mărturisit Gabriela Iacobici, primarul comunei Grădina.

Gabriel Tătulescu, comuna Saligny: „Mă lasă rece, mă interesează doar comunitatea, atât timp cât parlamentarii nu sunt aproape de noi”

„Nu mă încălzeşte cu nimic, mă lasă rece toată această tevatură, ca cetăţean. Şi dacă sunt prezenţi la evenimente deacest gen şi dacă nu, tot degeaba, atât timp cât ei nu sunt alături de mine ca om şi dacă nu mă susţin de nici o culoare. Ca primar, însă, n-am fost onorat de prezenţa nici unui parlamentar. Dar, insist: mă lasă rece toate aceste lucruri, nu mă interesează, pentru că nici pe ei nu-i interesează de mine. Mă depăşeşte şi problema profesorilor. Nu ştiu de ce au protestat. Mai mult ce sigur pentru că îşi cer şi ei nişte drepturi şi degeaba. Nu-mi place, în general, să-mi dau cu părerea despre lucrurile care nu mă privesc. Pe mine mă interesează doar comunitatea mea, oamenii care şi-au pus toată încrederea în mine şi preocuparea mea principală este să fac ceva pentru ei. Nimic mai mult. Cât despre politicieni, să aibă grijă, pentru că va veni ziua în care electoratul o să-i judece. O să vină ziua judecăţii. Şi fiecare cetăţean o să suporte pe pielea lui ceea ce a votat. Aşa că să aibă grijă ce şi cum votează!”, ne-a declarat primarul comunei Saligny, Gabriel Tătulescu.   

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top