Aceasta a fost dilema căreia tinerii social-democraţi ar fi trebuit să îi găsească o rezolvare, cu ocazia reuniunii TSD din week-end-ul trecut, de la Mamaia
Un articol de Răzvan PETRE
Şcoala de vară a tineretului social-democrat s-a desfăşurat pe fundalul unei toamne plăcute, cu un soare îmbietor şi cu un vânt numai bun pentru surfing. Vremea de plajă de vineri şi sâmbătă i-a făcut pe membrii TSD să mediteze serios asupra afirmaţiilor lui Radu Mazăre, care le-a predat reţeta succesului său – o prezenţă activă în viaţa socială şi mondenă, capabilă să aducă popularitate şi voturi. Noncomformist prin natura sa, primarul Constanţei le-a declarat apoi „învăţăceilor” săi că lui nu i-a plăcut şcoala, să că dacă îi interesează, îi aşteaptă pe plajă, să le dea lecţii politice sau… de kitesurfing.
Şcoala opoziţiei din cadrul PSD?
Şcoala politică a tineretului social-democrat a debutat cu seminarul „Strategii PSD / Este PSD alternativa din 2008?”, la care au luat cuvântul edilul tomitan, Radu Mazăre, Adrian Năstase, secretarul general Titus Corlaţean şi Liviu Dragnea. La reuniune urmau să fie prezenţi şi alţi oaspeţi de vază din partea conducerii partidului, printre care Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc şi Adrian Severin. Distribuţia aceasta de cinci stele a dat prilejul unor numeroase comentarii pe tema cristalizării unei opoziţii solide împotriva lui Mircea Geoană. Astfel, pe lângă reprezentanţii de marcă ai Vechii Gărzi – Mitrea, Năstase, Hrebenciuc – la şcoala TSD au ţinut capul de afiş şi incomodul Titus Corlăţean („exilat” de Geaonă ca euro parlamentar la Bruxelles), precum şi Liviu Dragnea, despre care se afirmă că a rămas cu un gust amar pentru că nu a fost recompensat cu postul lui Corlăţean, după ce a coordonat campania pentru euro parlamentare.
Lecţie de păcălit ziariştii
Sictirit de şicanele Guvernului, care nu vrea să plătească primăriei banii datoraţi pentru încălzire, dar şi de refuzul presei centrale de a prelua ştirile despre programul său de construire a locuinţelor pentru tineret, Radu Mazăre a lăsat politeţea deoparte, şi le-a recomandat membrilor TSD să fie noncomformişti, pentru a câştiga la capitolul popularitate. Înainte de a lăsa şedinţa şcolii de vară pentru o „şedinţă” de kitesurfing, edilul constănţean a dezvăluit secretul surfingului politic – expunere mediatică masivă şi inteligent exploatată: „Ieri (n.r. joi) am lansat programul de locuinţe ieftine şi nici un ziar central sau vreo televiziune nu a preluat ştirea. Daca aş fi înjurat, în schimb, pe cineva, eventual din PSD, era prima ştire. Voi, ca politicieni, trebuie să învăţaţi să-i păcăliţi pe ziarişti. Dacă veniţi cu programe sociale sau să-i ajutaţi pe tineri, nu aveţi rating, dar, dacă mergeţi prin cluburi cu ceva gagici (eventual mai şi câştigaţi ceva) situaţia se schimbă!”, a declarat Mazăre.
Năstase face scenarii
Mai curat, mai uscat, după ce colegii din Camera Deputaţilor l-au scăpat săptămâna trecută de două dosare penale în care era cercetat, Adrian Năstase a etalat o atitudine tonică. Încrezător în viitor, Năstase le-a vorbit tinerilor social-democraţi spre viitoarea posibilă schemă de guvernare. Spre deosebire de Radu Mazăre, care a prins ură pe liberali, Năstase a trasat linia unei posibile colaborări cu PNL pentru formarea unui nou guvern. Fără a da detalii despre o posibilă colaborare cu PNL, el a susţinut că este firesc ca între cele două partide să existe un anumit dialog şi asta pentru că jocul politic îl impune. „O alianţă cu PNL este mai uşor de realizat în condiţiile în care liberalii au început să renunţe la orientarea lor strict de dreapta, plasându-se, prin politicile lor sociale, mai degrabă spre centru”, a declarat liderul pesedist, după care a completat lista unui posibil guvern de coaliţie şi cu UDMR, pe care îl consideră „un bonus pentru cei care reuşesc să facă Guvernul”.
Mazăre abandonează formula „Guvernul Portocaliu”!
Radu Mazăre a abandonat sintagma „Guvernul Portocaliu”, care devenise unul dintre clişeele de bază ale discursului său. Motivul schimbării de retorică a primarului Constanţei este ultima rundă de contre dintre Guvern şi administraţiile locale, care l-a făcut pe Mazăre să treacă de la nivelul discursului politic-propagandistic, la o contră dură, aplicată liberalilor din vârful administraţiei publice centrale. „Guvernul liberal Tăriceanu a furat din banii constănţenilor”, a tunat Mazare, referindu-se la ordonanţa prin care partea pe care Guvernul trebuia să o achite pentru subvenţionarea energiei termice să fie acoperită tot din bugetul comunităţilor locale. Mai departe, primarul Constanţei, în calitate de preşedinte al PSD Constanţa, le-a solicitat celor trei deputaţi social-democraţi constănţeni să voteze moţiunea simpla depusă de PD-L, cu privire la energia termică. Rămas cu o gaură de 5 milioane de euro în bugetul primăriei, la care se adaugă pierderile suferite datorită preluării la Bugetul Central a taxelor notariale, cât şi a celor judiciare, Mazăre a pus tunul pe liberalii din fruntea Guvernului, pe care i-a etichetat ca „bagabonţi”.