Actualitate

Schimb de experiență între administrația comunei Topalu și cea din Tomai – Republica Moldova

Primarul comunei constănțene Topalu, Valentin Stanciu, a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova, în raionul Leova.

„Mă bucur că mi-a reușit organizarea unui eveniment istoric pentru satul meu – întâlnirea primarilor, Ghenadie Capmaru, satul Tomai, raionul Leova și Valentin Stanciu, comuna Topalu, județul Constanța, care au același scop și dorința de a contribui la îmbunătățirea calității vieții oamenilor.

După ce am vizitat instituțiile publice din localitate (liceul, grădinița, spitalul, biblioteca, primăria) s-a inițiat un proiect de colaborare și schimb de experiență între cele două primării. Sper ca această frumoasă inițiativă să aibă continuitate spre binele oamenilor”, notează scriitoarea Ana Onica.

Tomai este un sat şi comună din raionul Leova, având peste 3.300 de locuitori. Satul are o suprafață de circa 2,89 kilometri pătrați, cu un perimetru de 9,20 kilometri. Tomai este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 25 de kilometri de orașul Leova și la 96 de kilometri de Chișinău. Satul Tomai a fost atestat documentar în anul 1694.

În localitate există o şcoală medie, o grădiniță de copii, un oficiu al medicilor de familie, o Casă de Cultură, două biblioteci, muzeu și un centru de telecomunicații.

Muzeul satului Tomai a fost deschis în anul 2007, iar fondul de bază al muzeului numără 202 exponate, în timp ce în fondul de rezervă se află 42 de exponate.

Unul dintre monumentele-simbol ale localității din Republica Moldova este biserica „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil”, construită în anul 1883, din cărămidă, în stil romano-bizantin, după modelul bisericilor din Rusia secolului al XVIII-lea.

Locașul de cult a fost construit de meşterii genovezi din Akkerman. Edificiul religios are 6 cupole, în interior s-a păstrat catapeteasma veche. Cele mai reprezentative icoane rămase în biserică sunt: „Acoperământul Maicii Domnului” – 1898, „Sfânta Fecioară Maria şi Iisus Hristos” – 1908, „Sfântul Nicolae”,” şi „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”. Biserica este o construcție impunătoare ca mărime, un adevărat monument de arhitectură.

Actualitate

To Top