Litoralul românesc

SCANDALOS: Preotul Ioan Tulcan, fost colaborator al Securității, propus membru al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare

Zilele trecute, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice a dat publicității lista persoanelor nominalizare să facă parte din Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare ( CNATDCU). La secțiunea Teologie, printre alte nominalizări, îl regăsim pe preotul profesor Ioan Tulcan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, declarat în anul 2013 de către Înalta Curte de Casație și Justiție ca fiind colaborator al fostei securități.

Un articol de Călin GAVRILAȘ

Securistul Tulcan, preot și profesor de Teologie Dogmatică la Arad

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității ( CNSAS) s-a luptat ani în șir pentru a dovedi calitatea de colaborator al securității a preotului Ioan Tulcan. Astfel, Curtea de Apel București a constatat în luna aprilie 2012 calitatea de colaborator. Decizia nu era definitivă, fapt care l-a îndreptățit pe preotul Tulcan, profesor al Facultății de Teologie din Arad, să facă recurs. Însă, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, de data aceasta irevocabil, că slujitorul Domnului a slujit fostei securități aflate în slujba regimului comunist. Decizia definitivă numărul 7799 a fost dată în data de 17.12.2013. Cu toate acestea, preotul securist Tulcan a continuat să ocupe funcția de decan al Teologiei Arădene până în aprilie 2016. Același preot este și un cunoscut îndrumător de doctorate în domeniul Teologiei Ortodoxe.
Conform Ordinului nr. 3.759 din 9 februarie 2011 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare și a structurii, emis de Ministerul Educației, „membrii CNATDCU sunt personalități de prestigiu academic și științific, cultural și moral, recunoscute pe plan internațional sau național în domenii cu specific național, numite prin ordin al ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului pentru un mandat de 4 ani” ( art. 5). Ne întrebăm ce calități morale îndeplinește părintele profesor Tulcan ca să poate accede la funcția de membru al acestor comisii? Mai mult decât atât, ne întrebăm de ce BOR și Arhiepiscopia Aradului au continuat din 2013 să-l crediteze pe acest om și i-au permis să apară în fața studenților?

Caz similar și în Facultatea de Teologie din Constanța

Un posibil răspuns la întrebările de mai sus poate fi găsit în două cazuri oarecum similare de la Facultatea de Teologie din Constanța. Primul caz, cel mai cunoscut, este al Arhiepiscopului Teodosie, sursa „Mache” a securității. Arhiepiscopul, care este și profesor universitar, fost decan al Facultății de Teologie de la Malul Mării, are un angajament semnat cu structurile lui Ceaușescu. Deși, oficial, CNSAS a declarat că Teodosie nu a colaborat cu fosta Securitate, mai multe file lipsesc de la dosarul său, ceea ce ridică mari semne de întrebare în legătură cu conținutul acestora și cu obiectivitatea deciziei CNSAS.
Un alt exemplu este cel al preotului profesor Nicolae Dură, fost prorector al Universității „Ovidius” din Constanța, care în luna martie 2014 a pierdut procesul cu CNSAS, Înalta Curte de Casație și Justiție respingând apelul acestuia și confirmând hotărârea data în 2012 de Curtea de Apel București care a constatat calitatea acestuia de colaborator al securității. Acesta activează în cadrul Facultății de Teologie din Constanța cu binecuvântarea IPS Teodosie. Deci, corb la corb nu-și scoate ochii…
Sunt doar două cazuri, pe lângă cel al preotului Tulcan, de clerici care au dat mâna cu structurile lui Ceaușescu, iar acum ocupă funcții înalte atât în mediul academic, cât și în cel al BOR. Desigur, sunt și alți profesori și clerici care activează încă în mediul universitar deși au colaborat cu securitatea.
Dacă Ioan Tulcan va ajunge membru în comisia teologică a CNATDCU, oare cum va putea el asigura calitatea obținerii titlurilor academice atâta timp cât „scheletele” din trecutul său îl fac vulnerabil și lipsit de moralitate? Poate așa explicăm și lipsa de atitudine a Consiliului în privința doctoratelor ilegale susținute în Facultatea de Teologie din Constanța despre care s-a scris în publicația noastră.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top