Litoralul românesc

Sărăcilă a luat cinci hectare de la 10 tractorişti din comună

De 20 de ani, o localnică din Tuzla îşi cere drepturile în zadar

De câţiva ani, Aurora Ungureanu trăieşte un calvar. Soţul ei a fost răpus, în urmă cu câteva luni, de o boală necruţătoare. Iorgu Ungureanu a luat cu el în mormânt un of care nu i-a dat pace nici pe patul de moarte: jumătatea de hectar care i se cuvenea fiecărui tractorist, în baza unei legi adoptate după Revoluţie. Ultimele cuvinte pe care le-a adresat soţiei îndurerate au fost: „Ai grijă de tine. Fă tot ce poţi pentru a beneficia măcar tu de dreptul meu”. Şi a închis ochii.

Un articol de Andreea PAVEL

„De fiecare dată zbiera, îmi vorbea urât şi mă ameninţa”

În urmă cu 20 de ani, fiecare tractorist primea în temeiul unei legi câte jumătate de hectar  pentru munca depusă de-a lungul anilor. Iorgu Ungureanu nu a beneficiat însă de dreptul oferit de Statul român. Soţia lui ne-a explicat, în lacrimi, de ce: „Marian Sărăcilă, fără să i se cuvină, a înşfăcat cinci hectare de la 10 tractorişti din Tuzla. Din acestea, jumătate de hectar l-a luat de la soţul meu. Asta s-a întâmplat în urmă cu 20 de ani când avea funcţie în Primăria Tuzla”.
Femeia ne-a povestit că a încercat de nenumărate ori să discute cu Marian Sărăcilă, fost viceprimar în cadrul administraţiei locale din Tuzla. În zadar, însă, pentru că, după spusele văduvei, acesta n-a făcut altceva decât să o repeadă şi să o ameninţe: „De fiecare dată când l-am rugat frumos să-mi dea pământul înapoi, îmi vorbea urât şi zbiera la mine. De multe ori m-a şi ameninţat, e un om rău şi fără inimă. Nu mai am nici o speranţă, mai ales că a trecut atât timp de-atunci”.

Femeia îşi pune speranţele doar în Judecata de Apoi

Aurora Ungureanu ne-a povestit şi faptul că s-a gândit să-l dea în judecată pentru a-şi revendica dreptul, însă la veniturile infime pe care le are şi-a dat seama că n-ar face decât să îşi îngreuneze traiul: „M-am gândit mai bine şi n-am cum să-l dau în judecată pentru că nu am bani. Pensia mea este de 180 RON şi mai primesc 450 RON de pe urma soţului care a decedat. Pe de altă parte stau şi mă gândesc la faptul că el are o groază de relaţii. Vă daţi seama dacă băiatul şi fratele lui au scăpat basma curată după ce au omorât doi oameni, cum aş putea eu să câştig în faţa lui? Să ştiţi că despre el, mulţi localnici din Tuzla ar declara multe, dar le este frică, pentru că sunt cei mai nenorociţi oameni ai satului. Ca să nu mai spun că şi-au pus în gând să facă referendum, să-l dea jos pe domnul primar Micu. Nu mai sper decât la Judecata de Apoi. Poate doar Dumnezeu să mai facă dreptate”, a conchis femeia.

Florin Micu, primarul comunei Tuzla: „Dacă are documentele necesare, vom face tot posibilul să o ajutăm”

Jurnaliştii DEZVĂLUIRI au stat de vorbă cu Florin Micu, şeful administraţiei locale din comuna Tuzla. Acesta ne-a declarat că va fi cam complicat ca femeia să-şi obţină drepturile, în condiţiile în care au trecut 20 de ani de când legea a fost pusă în aplicare. Ba mai mult, e posibil ca aceasta să nu mai fie valabilă, caz în care femeia nu mai are nici o şansă să-şi recupereze terenul: „Vom studia legea. Dacă mai este valabilă, atunci vom face tot ce ne stă în putinţă să-şi recupereze bucata de pământ. Mai mult decât atât nu putem face nici noi. Pe de altă parte, dumneaei trebuie să se prezinte la Primăria Tuzla cu actele care îi atestă dreptul la jumătatea de hectar. Probabil asta a fost problema atunci: că nu a prezentat documentele necesare”, ne-a declarat Florin Micu.

Văduva cere ajutorul primarului din Costineşti

La finalul discuţiei, văduva lui Iorgu Ungureanu ne-a povestit despre comuna în care trăieşte acum: Costineşti. „Am fost nevoită să mă mut aici. Mă descurc foarte greu cu banii, de-abia îmi duc traiul de pe o zi pe alta, pentru că o mare parte din pensia mea se duce pe mediamente. Aş munci cu mare drag dacă aş mai putea, dar îmi este imposibil, pentru că am probleme grave cu coloana. Mă gândesc cu groaza la pomana de jumătate de an pe care trebuie să o fac pentru soţul meu, în luna decembrie. Aş vrea dacă s-ar putea să mă ajute cumva domnul primar Cristea (şeful administraţiei locale din Costineşti, n.red.), cu alimente, cu bani, cu orice, doar să mă pot descurca la pomană. Ştiu despre el că e gospodar, e om cu inimă şi că ajută pe toată lumea. Poate de mine nu ştie, că stau la ieşire din comună, sau poate n-a aflat încă de problemele mele. I-aş rămâne veşnic recunoscătoare”, a mai declarat Aurora Ungureanu.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top