Actualitate

Sala Sporturilor din Constanța, PERICOL PUBLIC! Expertul tehnic a propus DEMOLAREA, dar autoritățile au ascuns asta

Cine și-ar duce familia sau prietenii la un eveniment sportiv, alături de sute de oameni, într-o clădire care are structura de rezistență grav avariată și subsolul inundat de ani de zile? Într-o clădire ai cărei stâlpi de rezistență prezintă fisuri și grave probleme de portanță? Probabil că nimeni, dacă ar ști că lucurile stau așa!

Deputatul constănțean Bogdan Bola trage un semnal de alarmă în ceea ce privește starea Sălii Sporturilor din Constanța, după ce a intrat în posesia unui raport de expertiză tehnică, ascuns până acum de ochii publicului.

Situație este în schimb cunoscută de autorități, de mai bine de patru ani dar nimeni nu a făcut absolut nimic, în condițiile în care expertul tehnic care a realizat studiul clădirii a propus, printre altele, chiar demolarea acesteia și construirea uneia noi.

Iată ce mai spune deputatul Bogdan Bola vizavi de acest subiect:

“Având în vedere situația geopolitică în care ne aflăm, dar și gândindu-mă că acest lucru nu are cum să nu afecteze structura întregii Săli, am formulat o interpelare la Ministerul Dezvoltării și Ministerul Tineretului pentru a vedea exact ce au în plan și dacă au cunoștință de ce se întâmplă la noi în oraș. Doamna Firea nu a catadicsit să ne răspundă până acum, însă de la Ministerul Dezvoltării am primit următorul răspuns:

În anul 2017, Inspectoratul de Stat în Construcții Constanța a efectuat un control în ceea ce privește urmărirea comportării în exploatare a Sălii Sporturilor din municipiul Constanța. Ca urmare a acestui control, s-au constatat degradări ale elementelor structurale, atât la interiorul cât și la exteriorul sălii, iar adăpostul antiaerian prezenta infiltrații de apă care au condus la degradarea acestuia. În anul 2018 a fost întocmit raportul de expertiză tehnică de către un expert atestat, care conține informații privind unele (!!!) degradări ale structurii de rezistență inițiale.”

Din răspunsul de mai sus se înțelege că autoritățile ministeriale bagatelizează această chestiune.

Din păcate pentru cei care au dat acest răspuns, nu aveau habar de faptul că Bogdan Bola era deja în posesia expertizei tehnice menționate de ei, din care reieșea cu totul altceva.

Mai jos vă prezentăm concluziile expertului privind Sala Sporturilor din Constanța la care NU s-au mai adăugat și pe cele extrem de tehnice descoperite acolo:

 • construcția expertizată se încadrează în categoria de importanță DEOSEBITĂ
 • având în vedere anul punerii în exploatare (1958), se constată că imobilul expertizat are 60 de ani de exploatare în condițiile mediului marin agresiv specific litoralului Mării Negre și prin urmare are durata de existență depășită.
 • stâlpii interiori din axul G sunt rupți în urma fenomenului de tasare diferențiată a structurii de rezistență
 • beneficiarul nu deține jurnalul evenimentelor aferente acestei construcții și nu există informații cu privire la data la care aceste tasări și fisuri au apărut precum și evoluția acestora în timp
 • nu s-a intervenit pentru realizarea consolidării fundațiilor existente
 • materialele de construcție folosite la structura de rezistență sunt de calitate redusă în comparație cu prevederile standardelor actuale
 • cele mai multe fundații izolate nu sunt legate cu grinzi de legătură
 • sistemul de fundare al sălii este amplasat pe o parte de loess macroporic și o altă parte pe dala groasă a adăpostului antiaerian (care este în prezent inundat – 2018!!!)
 • din analiza planurilor de armare, apare cu evidență deficitul de armare (longitudinală și transversală) al stâlpilor și grinzilor
 • construcția nu a prezentat avarii structurale suferite din cauza acțiunii seismice, DAR a prezentat avarii structurale datorate tasării diferențiate și neaplicării unor măsuri de întreținere pe durata exploatării
 • construcția a prezentat avarii nestructurale suferite din cauza acțiunilor din exploatare
 • se constată corodarea mare a materialelor de construcție folosite, accentuată de factorii de exploatare agresivi (Marea Neagră) și din lipsa unor măsuri de întreținere curente (lipsa ferestrelor în pod (!!!!), infiltrații prin acoperiș, etc.
 • cuplarea neconformă conduce la apariția unor eforturi alternante pe secțiunea transversală, care nu pot fi preluate de sistemul de armare. Orice vibrație poate provoca aceste eforturi (rafale de vânt, trafic greu sau spectatorii din sală).
 • structura se încadrează în clasa de risc seismic Rs I (cea mai periculoasă), având fisuri în stâlpi, grave deficiențe de capacitate portanță și de alcătuire.

Culmea este că, la sfârșitul prezentării problemelor, expertul tehnic spune clar că ar trebui luate măsuri imediate („cu celeritate”) de consolidare:

 • remedierea defectelor locale ale elementelor de beton armat,
 • reducerea masei construcției,
 • refacerea hidroizolației adăpostului antiaerian și evacuarea apei din interiorul acestuia
 • refacerea trotuarelor perimetrale, pentru a împiedica accesul apelor meteorice spre terenul de fundare.

“Pe scurt….nimic nu s-a întâmplat, nimic nu s-a făcut, nici măcar nu s-a spus… și au trecut totuși patru ani! Patru ani în care autoritățile locale și centrale au tăcut complice, sperând probabil că nu se va întâmpla nimic rău și că se va evita un dezastru.

Sunt deja cinci ani de când Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea a recunoscut că are obiectivul în evidențe, dar că de administrarea sa se ocupă Primăria Constanța, care neagă acest lucru. Reprezentanții Primăriei susțin chiar că obiectivul aparține Consiliului Județean Constanța, care la rândul lor neagă că ar fi administratorul obiectivului. Un bambilici administrativ care poate costa vieți.

Respectiva expertiză tehnică era valabilă doar pentru doi ani. Așa că… și dacă va dori cineva să ia o măsură, va trebui să o ia iarăși de la zero, de la făcut hârtii. Și nimănui nu i se vor imputa sumele cheltuite până acum. Asta ca să nu zic de pericolul la care sunt supuși, de fiecare dată când intră în Sala Sportului, sportivii și spectatorii constănțeni…”, mai spune deputatul Bogdan Bola.

Foto: Sala Sportului în anii 1960, sursa Facebook/Arena Locala Constanta

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top