Zilele acestea, administrația locală a orașului Hârșova a semnat contractul de finanțare pentru proiectul de restaurare, conservare și punere în valoare a Ansamblului Școala Veche ”Vasile Cotovu”. UAT (Unitatea Administrativ-Teritorială) Hârșova îi are ca parteneri în acest proiect pe Municipalitatea Krushari, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Muzeul de Istorie din Dobrich.
Valoarea investiției este de 3,19 milioane de euro, dintre care 2,88 milioane de euro sunt destinați orașului constănțean.
Lucrările propriu-zise vor fi finalizate în termen de 36 de luni, ele presupunând reabilitarea, modernizarea și dotarea Școlii Vechi pentru redarea circuitului turistic al clădirii prin transformarea în Muzeu de Istorie. De asemenea, se va reabilita, moderniza și dota casa ”Vasile Cotovu”, în vederea transformării în bibliotecă și centru multicultural. Aici se vor putea organiza, după finalizarea proiectului, colocvii de istorie și arheologie.
Alte lucrări prinse în această investiție presupun reabilitarea drumurilor de acces către ansamblul ”Vasile Cotovu” și cetatea ”Carsium” (aproximativ 1,5 km). Este vorba de străzile: 9 Mai, Ana Ipătescu, Prospectul Dunării, Alexandru Cel Bun, Cetății, Carsium, Gheorghe Doja, Dobrogei, Danubiu și Soarelui.
Alte detalii prinse în proiect sunt: organizarea unei tabăre de arheologie, achiziționarea a 20 de biciclete și digitizarea tuturor artefactelor din muzeul de istorie.
Proiectul este o soluție comună, identificată de cei patru beneficiari, pentru problemele legate de lipsa de acțiuni concrete pentru utilizarea durabilă a resurselor naturale şi culturale specifice, Hârșova – Krushari, zonele fiind caracterizate de un anumit patrimoniu istoric, cu mare relevanță în identitatea şi dezvoltarea celor doua comunități.
Restaurarea, conservarea și punerea în valoare a Ansamblului Școala Veche ”Vasile Cotovu” face parte dintr-un Program transfrontalier româno-bulgar, ”Interreg Ro – BG”. A Cross Border Union in the Shadow of History.