COMUNICATE

S-a înființat secția de șmecheri în Poliția Română

Pe unul din peretii Inpectoratului Judetean de Politie Constanta se afla câteva dictoane celebre despre cum ar trebui sa fie politistul român.Unul dintre acestea spune ca „Politistul reprezinta solutia, nu creeaza probleme”. Altul spune ca „Politistul trebuie sa fie întelept ca Solomon, curajos ca David, rabdator ca Iov, bun conducator ca Moise, amabil ca un samaritean, strateg ca Alexandru cel Mare, loial ca Daniel, diplomat ca Lincoln, tolerant ca tâmplarul din Nazaret.” Din pacate însa, aceste cuvinte sunt trecute acolo, pe pereti pentru altii, nu pentru cei care pregatesc pentru acesta meserie si nici macar pentru cei care o practica de multa vreme.
Daca pâna acum victimele politistilor cu apucaturi dubioase si-au tinut, mai mult sau mai putin gura, de teama sau de sila, iata ca de aceasta data cineva are curajul sa înfrunte fatis tupeul si nesimtirea unor politisti care necinstesc atât uniforma cât si statutul pe care-l au.

Un articol de Stefan KOSTOFF

În urma cu o saptamâna, mai precis în noaptea de 3 septembrie, în jurul orei 03.15, Ciprian Neagu, în vârsta de 26 de ani, se întorcea de la o petrecere din Satul de vacanta. În resturantul unde a consumat, cineva l-a deposedat de telefonul mobil ( un aparat destul de scump), pe care-l achizitionase  din ultima sa calatorie în strainatate, tânarul fiind de profesie navigator. Alarmat de disparitia telefonului, acesta s-a deplasat pâna în zona hotelului Oxford din Satul de Vacanta, si observând un echipaj de politie care se afla într-o masina inscriptionata cu însemnele IPJ, s-a decis sa semnaleze situatia intentionând sa ceara totodata ajutor. Asta în contextul în care apelând  de pe alt telefon mobil propriul numar, cel de la capatul firului a raspuns dar nu a vrut sa returneze aparatul. Totodata a auzit în fundal o statie radio de tipul celor de pe masinile Taxi, iar cel cu care vorbea si-a dat indicativul 221. Ei bine, crezând ca având aceste informatii oamenii legii vor adopta atitudinea normala unor adevarati politisti care aveau competenta sa repereze rapid bunul furat, Ciprian Neagu avea sa se confrunte cu o situatie de-a dreptul paradoxala. Apropiindu-se de masina celor doi politisti, un autoturism marca Logan, inscriptionat, cu numarul de înmatriculare B-51 HHG, tânarul a fost luat din start la rost de unul din cei doi politisti din masina. Tânarul ne-a declarat ca cei doi nu s-au recomandat, erau în schimb de vârste diferite, iar cel tânar cu aspect de elev practicant a fost cel mai vehement în tupeu si nesimtire. Conform celor sustinute de Ciprian Neagu, politistul tânar aflat în dreapta celui de la volan, fiind se pare deranjat de abordare, l-a luat la înjuraturi si l-a amenintat cu bataia. „Bai, tu nu ai luat niciodata bataie de vreun politai?”-aceasta a fost de fapt replica ce l-a siderat efectiv pe omul nostru. De fata în momentele acelea se aflau si alte patru persoane ce pot confirma oricând cele petrecute acolo.
Avertizându-l pe tânarul mitocan în uniforma de faptul ca situatia nu va ramâne asa în contextul celor petrecute, la un moment dat, politistul mai în vârsta a încercat (fara succes însa) sa-si tempereze colegul, spunându-i la rândul sau ca s-ar putea sa apara probleme, ca nu-i frumos sa abordeze în halul acela problemele cu cetatenii etc. Tânarul mitocan în uniforma însa, netinând cont de sugestiile colegului mai în vârsta continua sa-si umfle muschii si sa-si amplifice vocea proliferând invective si amenintari la adresa celor care l-au deranjat. Scârbiti de turnura neasteptata a situatiei, tânarul Ciprian Neagu si cei din grupul sau au abandonat, plecând spre casele lor. 
Anul 2005 a însemnat pentru IPJ spargerea bubei. Cei care ar fi trebuit sa fie solutia, nu sa creeze probleme fiind protagonistii unor scandaluri, în cele mai multe situatii legate de consumul de alcool în timpul serviciului. Datorita instituirii unui relativ mai drastic control al cadrelor  IPJ, anul 2006 a cunoscut pâna acum o foarte mica evidentiere a faptelor de abuz în serviciu din partea oamenilor legii. Cel mai notoriu caz de politist cu veleitati de mare scandalagiu a fost cel al lui Lucian Corneliu Carapcea. În cursul zilei de 25 ianuarie 2005, agentul sef de politie Carapcea, din cadrul Sectiei 5 de Politie, aflându-se în perimetrul unei statii PECO din Constanta cu autoturismul proprietate personala, s-a angajat într-un scandal cu personalul statiei de benzina. Fiind sesizati, politistii din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie s-au deplasat la fata locului, unde l-au identificat pe acesta ca fiind persoana care, aflându-se sub influenta bauturilor alcoolice, a provocat angajatii statiei de benzina, i-a înjurat si bruscat.
În cazul lui Carapcea procurorii din cadrul Parchetului de pe lânga Tribunalul Constanta au dispus la acea vreme trimiterea în judecata a agentului de politie doar sub acuzatia de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având în sânge o îmbibatie alcoolica ce depasea 0,80 grame la mie. Si asta în conditiile în care din buletinul de analiza a alcoolemiei politistului, a reiesise ca acesta avusese în sânge o concentratie alcoolica de 1,50 grame la mie la proba I, iar la proba II, 1,20 grame la mie. Cât despre scandalul iscat nimeni nu a mai spus nimic.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top