Opinii

S-a dat startul activităţilor educaţionale din cadrul Centrului socio-educativ de la Cumpăna

Activităţile cu copiii, beneficiari ai Proiectului “Centru socio-educativ”, vor demara luni, 26 octombrie 2015, la Centrul de asistenţă medico-socială din Cumpăna.
În ziua de 20 octombrie 2015, la Centrul de asistenţă medico-socială din Cumpăna, a avut loc o întâlnire de lucru între echipa de proiect şi beneficiarii, cei 83 de copii, care au venit însoţiţi de părinţi şi bunici. După prezentarea proiectului şi a echipei de implementare, s-a anunţat şi debutul activităţilor educative, la care vor participa cei 83 copii selectaţi.

‎În‬ comunele Cumpăna (Constanța), Vînători-Neamț (Neamț) și Prundeni (Vâlcea) vor fi înfiițate trei centre socio-educative, câte unul în fiecare comună. Cele trei primării și-au dat mâna și au pus la cale un proiect, care se derulează cu bani europeni. Aceste centre vor oferi servicii integrate copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate în vederea îmbunătăţirii frecvenţei şcolare şi a reducerii cazurilor de abandon şcolar, cât şi pentru creşterea performanţelor şcolare a grupului ţintă.
„Vrem ca elevii în cauză să nu abandoneze școala și de aceea ei vor fi una dintre prioritățile noastre. La Cumpăna avem în vedere 83 de copii, dintre care 12 de etnie rromă“, a declarat Primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju. Pentru înființarea acestor trei centre vor fi alocați peste două milioane de lei.
Proiectul se implementează în perioada februarie 2015 – aprilie 2016 şi va contribui la îmbunătăţirea situaţiei unui număr total de 238 copii aflaţi în situaţii de risc, copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, dintre aceştia 28 fiind copii de etnie romă.
Caracterul inovativ reiese din sinergia a trei măsuri: activarea unui parteneriat durabil între autorităţi ale administraţiei publice şi ONG şi instruirea adecvată a profesioniştilor ce vor lucra cu copiii în situaţie de risc; conceperea unui plan integrat ce propune metode noi de lucru care să răspundă nevoilor grupurilor vulnerabile prin acţiuni punctuale, dar care să implice activ şi părinţii/tutorii, furnizorii de servicii, membri ai comunităţilor locale ale partenerilor; asigurarea unei logistici corespunzătoare prin înfiinţarea şi dotarea a trei centre socio-educative (două construite prin proiect şi unul existent, pus la dispozitia proiectului), în mediul rural, în trei judeţe ale ţării (Cumpăna -jud. Constanţa, Prundeni – jud.Vâlcea şi Vînători – jud. Neamţ). Astfel, prin conjugarea iniţiativelor celor trei administraţii publice locale şi a unui ONG cu experienţă relevantă în activităţi dedicate copiilor în dificultate (Asociaţia de Dezvoltare Comunitară Cumpăna), vor fi implementate următoarele cinci măsuri dedicate copiilor şi părinţilor:
– Remedierea educaţională în vederea dezvoltării de competenţe şi, implicit, a sporirii performanţelor şcolare;
– Consilierea vocaţională a copiilor selectaţi;
– Consilierea psihosocială a părinţilor/tutorilor copiilor selectaţi;
– Ateliere de creaţie (pictură pe lemn, pictură pe sticlă, pictură pe ceramică, pictură pe pânză, încondeiat de ouă, împletituri şi aranjamente vegetale din plante uscate) – în scopul dezvoltării creativităţii, cât şi în scopul cunoaşterii şi respectării tradiţiilor locale;
– Schimburi de experienţă – propuse totodată ca şi componente motivaţionale, au în vedere mobilităţi în locaţiile partenere pentru participarea la evenimente tematice, precum: expoziţii de creaţie artistică şi culturală, competiţii şi activităţi sportive, concursuri la diverse discipline şcolare.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top