Exclusiv

Două recomandări pentru mai multe şanse la angajare

O analiză de internet în ceea ce priveşte ofertele de angajări în Dobrogea, de exemplu în Tulcea nu oferă informaţii semnificative şi clare. La nivelul articolelor din presă centrală, se găsesc doar informaţii sporadice şi învechite despre eventuale angajări sau planuri de dezvoltare economică în Tulcea. O extindere a analizei a arătat că nici informaţiile despre joburi în Constanţa nu sunt mai consistente.

Practic oferta de locuri de muncă în Constanţa sau Tulcea este segmentată şi dispersată, informaţiile şi tendinţele în ceea ce priveşte cine va face angajări sunt mai degrabă la nivel de zvonuri.
În concluzie, vorbim de o piaţă opacă despre care ştim este că există o concurenţă mare pentru locurile de muncă.
Care sunt abilităţile necesare pentru a reuşi o impresie bună celor care fac angajări?
Eu îţi propun să vorbim astăzi de 2 aspecte:
despre seriozitate
despre flexibilitate.
De multe ori am auzit îndemnul: “Fii serios în orice faci”. Poate ai auzit şi comentariul “plec cu el la drum pentru că este om serios”. Constanţa şi Tulcea sunt porturi şi marinarii au spus adesea în familiile lor această frază, despre comandanţii ori colegii lor de echipă.
În comunitatea marinarilor se ştie foarte bine cine e bun meseriaş, cine are năravul cu băutura ori cine ştie ce defect are motorul navei numai după cum sună duduitul motorului.
În orice comunitate mică, oamenii vorbesc între ei, cu atât mai mult cu cât muncesc într-un anumit domeniu, astfel că se duce vestea repede. Poţi rămâne cu impresia că numai veştile rele se răspândesc repede, deh! oamenii mai stau la o bârfă mică, însă fii sigur că şi cele bune să răspândesc.
Poate ai să spui că la Constanţa ori la Tulcea nu vorbim de comunităţi chiar atât de mici. Repet: când este vorba de o anumită meserie, dacă lucrezi de câţiva ani, ai să întâlneşti totdeauna pe cineva care cunoaşte pe cineva care ştie pe altcineva care a lucrat chiar cu tine.
În momentul de faţă, pe lângă experienţă de lucru, recomandările privind seriozitatea sunt foarte importante pentru cei care fac angajări. Iar cei care îşi caută locuri de muncă este bine să ştie că adeseori recomandările altor angajatori sunt la fel de importante că şi cv-ul. Decizia finală, va fi luată în funcţie de recomandările existente.
Spuneam mai sus că flexibilitatea poate fi un avantaj când eşti în căutarea unui loc de muncă, mai ales dacă eşti proaspăt absolvent şi încă nu ai fost angajat.
Mă gândesc la un caz real, al unei absolvente a unei facultăţi de management şi care dorea să înveţe şi să facă management cu adevărat. Astfel că a început să îşi depună cv-ul la agenţii de consultanţă în management. Faptul că există puţine astfel de agenţii, care trăiesc chiar din consultanţă în management şi lipsa de experienţă au fost factori care nu au ajutat-o să se se angajeze repede.
Absolventă a dat dovadă de flexibilate şi a căutat cine face angajări de manager de proiect junior. A găsit de lucru şi a început astfel să câştige şi experienţă.
Asta este ce am vrut să spun prin flexibilitate în alegeri. A fost păstrată direcţia dorită pentru începutul de carieră, s-a ţinut cont de studiile făcute însă nu s-a insistat pentru o anume poziţie într-un anume tip de firma.
Tot la capitolul flexibilitate poate intră şi nivelul salarial dorit. În multe cazuri sunt discrepanţe mari între salariu cerut şi cel care face angajările. Soluţia însă in acest caz este evaluarea priorităţilor şi posibilităţilor pentru fiecare din părţi, în special pentru partea aflată în nevoie mai mare şi cu putere de negociere mai mică.
În încheiere, o piaţă a locurilor de muncă aşa cum este cea din Tulcea poate oferi oportunităţi pentru cei care îşi caută joburi cu condiţia să dovedească seriozitate şi flexibilitate. În acest caz, dimensiunea ofertei sau a economiei locale poate fi în avantajul candidatului.
Întrebarea de final este:
Ce poţi face în fiecare zi, câte puţin, că să îţi demonstrezi valoarea profesională acolo unde eşti acum?
Ce alternative ai pentru carieră ta? Scrie pe un carneţel cel puţin cinci alternative.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top