Opinii

Consilierii PSD blochează dezvoltarea comunei Mihail Kogălniceanu

Primarul Ancuța Belu: Dacă vom pierde finanțarea, vinovaţii să plătească din buzunar 

Consilierii PSD din comuna Mihail Kogălniceanu refuză să voteze proiecte de hotărâre care ar duce la deblocarea finanțării pentru trei proiecte europene. Primarul Ancuța Belu consideră că de vină este fostul primar Valer Iosif Mureșan, care încearcă să o compromită, în perspectiva alegerilor locale din 2016: „Domnul Mureșan încă nu s-a obișnuit cu ideea că a pierdut alegerile în 2012. Mi-a făcut tot felul de reclamații care nu s-au confirmat și a încercat prin toate mijloacele să nu mă lase să îmi fac treaba pentru care am fost investită cu încredere de către cetățeni.

 

A fost o perioadă în care în care persoane <binevoitoare> trimiteau SMS-uri denigratoare la adresa mea, de pe cartele sim preplătite. Mai nou, au început să își creeze conturi false de Facebook, pe care își continuă dezinformările. Acum, consilierii PSD nu se prezintă la ședințe pentru a vota aceste proiecte foarte importante și suntem în situația de a risca pierderea finanțării. Acești consilieri nu vin nici măcar să își spună punctul de vedere. Trebuie să văd pe Facebook ce au de spus”.
Cele trei proiecte cu finanțare europeană în discuție sunt: Centrul after school, Centrul pentru tineret și un program de asfaltare. Toate aceste obiective și-au crescut valoarea de inventar în urma investițiilor. Prin urmare, ele trebuie înscrise în inventarul public al comunei cu noua valoare, în urma unui vot al Consiliului Local, care trebuie să voteze în proporție de două treimi. În acest moment, PNL nu are în consiliu o majoritate atât de confortabilă, iar echipa PSD condusă de Mureșan boicotează votul.
Consilierii conduși de Mureșan o acuză pe Ancuța Belu că a construit Centrul after school (inaugurat recent), pe un teren cu destinația de “teren de sport” și nu pe un alt amplasament, care fusese propus anterior pentru această investiție.

Terenul pe care a fost construit Centrul after school era în paragină

Terenul de sport în cauză a fost amenajat în 2008, din fonduri de la bugetul local, în apropierea Şcolii nr. 2 din Mihail Kogălniceanu. În replică, primarul Ancuţa Belu spune că terenul în cauză era în paragină și, oricum, nu mai putea fi folosit cu destinația de teren de sport, iar pentru celălalt amplasament nu se putuse obține un acord de mediu.
“În august 2012, societatea angajată de fostul primar pentru a efectua evaluarea patrimoniului public al comunei mi-a adus rapoartele de evaluare, conform cărora acest teren avea o degradare de 80 la sută, deci el era impracticabil, era un teren dezafectat. Apărea teren de sport doar în contabilitate, dar el era impracticabil în realitate. 
Ținând cont de oportunitatea de face rapid un centru de tip after school pe fonduri europene, știind că acolo avem cadastrare, intabulare și suprafața necesară (cerința era de minim 1000 mp), am ales această variantă. În ceea ce privește celălalt amplasament, pentru care exista un proiect mai vechi, inițiatorii s-au lovit de un refuz pentru eliberarea acordului de mediu. De aceea am încercat acolo, pe locul fostului teren și am și reușit. Și mai e un lucru: unii spun că am schimbat destinația terenului, lucru total neadevărat. Să nu confundăm destinația terenului cu amenajarea făcută pe teren. Destinația terenului este destinație publică. Eu am făcut acolo tot o construcție publică. Consilierii confundă noțiunile”, ne-a declarat primarul comunei Mihail Kogălniceanu.

Proiectul de asfaltare, realizat tot pe fonduri europene, prin intermediul Grupului de Acțiune Locală Constanța a avut valoarea inițială de aproximativ 190.000 euro şi este finalizat. Și în acest caz, consilierii PSD refuză să voteze actualizarea valorii de inventar. Aici acuzațiile sunt că s-ar fi asfaltat doar jumătăți de străzi. Primarul Ancuța Belu spune că acestea erau porțiunile cele mai afectate și că amploarea lucrărilor a fost condiționată de valoare finanțării: „ Cele două jumătăți de străzi, strada Unirii, de la drumul national înspre Nicolae Bălcescu și Mircea cel Bătrân, de la curbă, din spatele blocurilor, spre cimitir erau cele mai afectate. De aceea le-am asfaltat pe acestea. Avem deja un alt ordin de începere a lucrărilor, pentru alți doi kilometri, pe alte trei jumătăți de străzi, care respectă același criteriu, sunt cel mai degradate”.
În aceeași situație este și Centrul de Tineret, proiect efectuat de Zona Metropolitană Constanța, investiție finalizată anul acesta. Clădirea trebuie preluată și înregistrată în contabilitate la valoarea actuală, ținând cont de faptul că ea a fost reamenajată și extinsă. Valoarea actuală este de aproximativ 4,9 milioane lei, pentru o suprafață construită de 2400 mp.
Pe 29 octombrie, primarul Belu a organizat o ședință de îndată pentru a încerca să treacă aceste hotărâri prin consiliu. Și de această dată s-a lovit de atitudinea sfidătoare a consilierilor. Ultimul termen pentru depunerea acestor documente este 18 noiembrie, pentru a nu se pierde finanțarea pentru două dintre cele trei proiecte. „Voi încerca să mai prelungesc scrisoarea de garanție, să sperăm că vom fi păsuiți. Dacă însă vom pierde acești bani, voi fi nevoită să mă îndrept în instanță împotriva celor care nu votează, pentru că trebuie să își justifice refuzul”, spune Ancuţa Belu.

Chiar şi preşedintele PSD, Felix Stroe le-a cerut consilierilor să voteze proiectele

“În toată această poveste, e clar că ținta sunt eu. Nu e vorba nici măcar de o luptă politică, ci doar de interesul lui Mureşan. Cele două cadre didactice care au fost în echipa dânsului și-au dat demisia, pentru că li se impunea să voteze împotriva unor proiecte care erau în beneficiul localității. Întrebați-l pe domnul Mureșan câte proiecte a făcut dânsul în opt ani de mandat. Eu măcar, în trei ani am făcut un drum agricol de exploatare pe măsura 1.2.5., de 5,6 kilometri, am început și finalizat Centrul de tineret, am făcut Centrul after school și 1,2 kilometri de drum. Îi deranjează probabil că am putut să fac ce nu au putut dânșii.
Am discutat cu noul președinte al PSD, domnul Felix Stroe, și dânsul m-a înțeles. În calitate de director al RAJA a lucrat pe multe proiecte europene și știe ce înseamnă acest lucru. De aceea le-a cerut să voteze aceste hotărâri, pentru că sunt în interesul cetăţenilor”, a mai spus Belu.

 

.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top