Actualitate

România se luptă cu Covid, cu o legislație medicală de acum 30 de ani

Doctorul Mihail Pautov, medic specialist în chirurgie generală la Institutul Clinic Fundeni a adresat astăzi o scrisoare deschisă către Ministerul Sănătății și către ministrul Nelu Tătaru, în care le cere să îmbunătățească practica medicală, să aducă la zi legislația și regulamentele de funcționare a centrelor de testare drive-thru și a platformelor de consultație medicală de la distanță. Medicul vorbește despre un sistem medical depășit ce trebuie modificat imediat pentru a nu intra în colaps.

„Suntem in anul 2020, “predispusi” la un sistem de sanatate romanesc, oprit in timp, undeva prin anii 1990. Pe vremea aceea nu exista Covid19, nu existau telefoane, internet si tehnologia de astazi.

Spre fericirea noastra, ele exista acum; si ne folosim zilnic de ele: pentru a ne suna familia cu video, pentru conferinte, sedintele in companiile mari se fac prin platforme de comunicare video ( Zoom, Skype, Microsoft Team etc.) si exemplele pot continua. Principalele beneficii sunt accesul rapid din confortul casei si, cel mai important, evitarea contactului direct si a contaminarii cu SARS-COV2. In aceeasi categorie intra magazinele drive-thru dar si restaurantele Drive-Thru, singurele deschise in timpul starii de urgenta, pentru ca ele ofera contact 0 intre angajati si clienti, comanzi, platesti si ridici mancarea de la geam, din propria masina.

Din pacate, sistemul medical romanesc nu poate beneficia de acest progres, pentru ca nu exista cadrul legal in acest sens, iar cei responsabili sa il creeze intarzie sa o faca, de mai bine de 6 luni.

Testarea pentru SARS-COV2 in regim DRIVE-THRU:
Testarea in regim Drive-Thru este practicata de la inceputul pandemiei COVID19 ( ianuarie-februarie 2020) in tari precum Olanda, Belgia, Anglia, Statele Unite, Japonia, Coreea de Sud, Israel etc.

Ideea testarii Drive-Thru este sa oferi pacientului posibilitatea de a fi testat cu minim contact, direct din masina lui, si in cele mai bune conditii sanitare ( echipament complet, zone si fluxuri epidemiologice – zona verde – zona rosie etc). Testarea DRIVE-THRU dedicata pentru SARS-COV2 este argumentata in articole stiintifice de cea mai inalta calitate in tarile mai sus mentionate.

Insa, din cauza lipsei legiferarii acestui proces, autoritatile locale (DSP-urile) refuza sa autorizeze astfel de centre; in acest fel pacientii sunt nevoiti sa respecte conditiile existente de recoltare, scrise in urma cu 30 de ani – adica pacientul coboara din masina si intra in container – camera de asteptare – apoi camera de recoltare, creand astfel un risc de contaminare a incaperii, a personalului, a altor pacienti, expunandu-se unui risc absolut inutil si ingreunand cu mult procesul, cu singurul scop de a respecta un text scris in mileniul trecut.

Un dosar cu descrierea acestui proces a fost depus la MS in urma cu 4 luni, si acolo a ramas. Un alt dosar cu cererea expresa de a elabora o norma legala in acest sens a fost depus pe data de 2 septembrie. Speram la o rezolvare a acestei cauze.

2. Telemedicina, consultatia medicala online, ilegala in Romania.

Acest text vine in sprijinul pacientilor cu handicap, care, o data la 3 luni, fac coada in fata spitalelor, asteapta ore in sir pentru a intra la un consult de 2 minute prin care medicul confirma handicapul si prelungeste certificatul de handicap. Umilinta si chinul acestor pacienti pot fi rezolvate in 2 minute de video-conferinta cu medicul care confirma handicapul si emite certificatul, scrisoare medicala, reteta, toate online. Astfel este redus si contactul dintre medic ( potential contaminat) si pacient ( potential contaminat).

Acest text vine in sprijinul bolnavilor cronici care o data la cateva luni au nevoie de expertiza medicala pentru interpretarea analizelor, ajustarea tratamentului cronic ( diabet, hipertensiune, boli autoimune, bolnavi oncologici ) si emiterea unei scrisori medicale. Toate aceste lucruri pot fi facute online, in maxima siguranta.

Din pacate acesti bolnavi sunt nevoiti sa se deplaseze la spital, sa stea la coada, unii langa altii, pentru un proces simplu care dureaza 5 minute. Sau, mai rau, sa nu mai mearga deloc la medic, rapusi de propria lor boala, netratata.

De ce? Pentru ca o consultatie online prin care medicul confirma un diagnostic si iti ajusteaza tratamentul este considerata de catre MS si Colegiul Medicilor din Romania un MALPRAXIS, iar medicul care face aceste consultatii online risca sa isi piarda licenta. Dar acest lucru este de inteles: in urma cu 20 de ani nu existau telefoane mobile sau camere web, iar autoritatile de atunci nu au avut, din pacate, geniul de a le prevedea si a le include in textul legii.

Consultatiile online functioneaza cu succes in tarile civilizate: spre exemplu, aplicatia Babylon in Marea Britanie (https://www.babylonhealth.com ) prin care ai acces direct la medic, analiza prin inteligenta artificiala colaborata cu consultul medical video, emiterea unui diagnostic si a unei retete compensate care este trimisa direct la farmacia ta locala, unde te duci direct sa ridici medicatia; si o mare parte din servicii este decontata de NHS, sistemul national britanic de sanatate.

Traim in 2020 dar ne tratam in trecut.

„ Primum non nocere” = „ In primul rand, nu face rau” este concepul care sta la baza medicinei, primul lucru pe care il inveti ca student la medicina, la cursul de bioetica.

Din pacate, acest concept nu este respectat si de catre autoritati, care prin lipsa de implicare fac direct un rau pacientilor si cadrelor medicale, obligandu-le sa respecte regulile de mult apuse.

Atat sistemele de testare / magazin / restaurant DRIVE-THRU cat si sistemele de telemedicina sunt elemente esentiale in cazul oricarui dezastru natural, nu doar in pandemii, iar structura acestor sisteme trebuie pregatita de acum; altfel riscam sa fim prinsi, din nou, nefunctionali.

Prin acest text, ii rog public pe reprezentatii Ministerului Sanatatii sa imbunatateasca practica medicala prin aducerea la zi a legislatiei si a regulamentelor de functionare a centrelor de testare drive-thru si a platformelor de consultatie medicala de la distanta. Nu cerem tablete, nu cerem calculatoare, nu cerem aparate PCR. Cerem doar modificarea unui text de lege; de restul ne ocupam noi.”

Cu stima,

Dr. Mihail Pautov

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top