Ştiri

România are nevoie de un climat politic liniştit, dar pacea este puţin probabilă

Primarii judeţului Constanţa vorbesc despre noua relaţie Băsescu-Ponta şi despre banii din 2013

Capul de afiş al săptămânii a fost, fără îndoială, întâlnirea de la Cotroceni a primilor doi oameni politici ai ţării, preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta. Cu doar o lună înaintea alegerilor parlamentare, cei doi au părut dispuşi să îngroape securea războiului şi să caute, împreună, soluţii pentru ca ţara noastră să iasă din criza actuală.
La finalul întâlnirii, cei doi au fost mult mai zgârciţi în declaraţii decât altădată şi în faţa presei au prezentat separat, concluzii liniştitoare pentru populaţie, dând impresia că vremea scandalurilor a trecut şi că interesele României primează în acest moment pe scena politicii mioritice, dincolo de interesele de partid. Printre subiectele abordate de cei doi oameni de stat în cadrul întâlnirii de la Cotroceni s-au numărat şi două puncte extrem de importante pentru comunităţile locale: deblocarea fondurilor europene şi stabilirea bugetului pentru anul 2013. Ce proiecte ar derula şi de ce bani ar avea nevoie pentru realizarea obiectivelor propuse au fost doar două dintre întrebările la care edilii Dobrogei au binevoit să răspundă. Primarii judeţului Constanţa au mai discutat despre cât de trainică este pacea încheiată între Băsescu şi Ponta şi dacă primul dintre aceştia se va abţine de la tentaţia de a se implica în campania electorală sau de la declaraţii „bombă”, atât de caracteristice lui în ultimii ani.

Un articol de Cristian CEALERA

Gheorghe Hânsă – primar Cernavodă

„Potolirea spiritelor încinse este un lucru foarte bun şi sper să fie pace pentru ca lucrurile să meargă înainte. Bătăliile politice pe plan naţional nu pot aduce nimic bun. Personal, eu nu cred însă că Traian Băsescu se va putea abţine prea mult timp dar oricum, sper că nu vom avea parte de glumele de prost gust din trecut. Este foarte bine că s-a discutat despre deblocarea fondurilor europene pentru că noi, de exemplu, avem multe proiecte în acest sens şi a căror realizare ar ajuta foarte mult la îmbunătăţirea condiţiilor de trai. În primul rând, ne dorim anveloparea tuturor blocurilor din oraş, un proiect care trebuie îndeplinit cât mai repede. Dacă se vor debloca banii europeni, noi am avea deja 3-4 proiecte pe care am putea să le depunem mâine, pentru a acesa aceste fonduri. Eu sper că alegerile de pe 9 decembrie vor grăbi deblocarea acestor fonduri. Multe dintre proiecte se fac şi prin forţe proprii, dar în cazul unor programe ample, existenţa acestor bani europeni ar uşura foarte mult situaţia. Astfel, printre priorităţile oraşului Cernavodă se mai numără şi reabilitarea tuturor drumurilor orăşeneşti. În ceea ce priveşte bugetul pe anul 2013, bineînţeles că îmi doresc o mărire a sa, dar mai bine pornim de la ideea ca, în primul rând, el să nu fie mai mic decât cel de anul acesta. Depindem foarte mult de cuantumul bugetului, pentru că avem foarte multe de făcut. Din păcate, ceea ce putem face în prezent este să întreţinem ce avem, să nu lăsăm să se ruineze. Eu personal, aş vota mâine pentru mărirea cotelor de la stat dar am simţul realităţii. Aş vrea să văd însă şi alte lucruri bune, precum scoaterea la suprafaţă a unor mari probleme ale ţării, cum este cazul economiei gri”

Gheorghe Popescu – primar Fântânele

„Nu ştiu dacă după întâlnirea Ponta – Băsescu s-a făcut pace dar eu, evident, mi-aş dori ca aceasta să se fi făcut, pentru că România are nevoie de aşa ceva, are nevoie de o gândire unitară şi de proiecte comune. Este foarte bine că s-a discutat problema deblocării fondurilor şi pe cea a bugetului. În primul caz, noi avem la Fântânele numeroşi întreprinzători particulari şi persoane juridice, care vor să acceseze fonduri europene. Şi noi, ca administraţie locală, avem de asemenea planuri şi proiecte care ar putea fi realizate rapid cu ajutorul acestor fonduri. Cu privire la cel de al doilea subiect al discuţiei de la Cotroceni, evident că ne dorim o suplimentare a bugetului local pe anul 2013. La nivelul actual de dezvoltare al comunei noastre, bugetul de acum este unul total insuficient. Dezvoltarea de până acum s-a realizat, în mare parte, graţie surselor alternative dar nu ne putem baza doar pe acestea. Aşteaptăm ca, după alegerile de pe 9 decembrie, situaţia să fie una mai bună, mai ales că eu personal, consider că USL-ul va câştiga aceste alegeri parlamentare cu un procent de peste 80%.”

Gheorghe Moldovan – primar Albeşti

“ Ar fi trebuit să fie o întâlnire normală, între doi oameni normali, iar noi ar trebui să simţim efectele 絜t稷nirii lor. Eu, sincer nu aş vrea să nu-i mai văd la televizor, nici pe preşedinți, nici pe miniştri, aş vrea să văd efectele muncii lor. Nu înţeleg de ce se face atâa tam-tam pentru chestiunea aceasta. Ei sunt puşi acolo să facă exact treaba pe care trebuie să o facă.
Mi se pare ceva normal să facă pace, dacă într-adevăr s-au înţeles cu bune intenţii. Dar numai bune intenţii nu au! Din păcate, nu trebuie să avem aşteptări mari până la alegeri. Ceea ce a fost la Cotroceni cred că a fost mai degrabă o întâlnire formală, ca să mai arunce cu praf în ochii cetățenilor.
Este normal să se împace, din moment ce sunt doi oameni cu funcții de mare responsabilitate în statul român şi ar trebui să colaboreze pentru binele oamenilor. Nu în alte scopuri, spre a-şi pune la punct treburi personale.
După alegeri… vom vedea. Şi dacă după alegeri se vor întâlni la fel de frumos şi de elegant, ar fi foarte bine. E posibil ca domnul Băsescu să pregătească o ieşire înainte de alegeri, dânsul este imprevizibil. De asemenea, e posibil şi ca domnul Traian Băsescu să se implice puţin în campania electorală.”

Viorel Bălan – primar Nicolae Bălcescu

„Nu ştiu dacă Preşedintele şi Primul Ministru s-au împăcat, dar ar fi bine ca în urma discuţiei dintre ei să ajungă bani şi pe la primării. Nu cred că domnul Traian Băsescu se va implica în campania electorală, cel puţin nu pe față. Cred mai degrabă că este posibil ca el să îşi pregătească o ieşire publică înainte de alegeri.
Aşa cum am spus şi mai devreme, am dori ca aceste întâlniri să aibă rezultate concrete pentru comunități. Am înțeles că au discutat şi despre ritmul de accesare a fondurilor europene. Dacă s-ar urgenta primirea banilor ar fi nemaipomenit. Primăria Nicolae Bălcescu are depus un proiect la Ministerul Dezvoltării, pentru asfaltare, pe care ne-am dori să îl realizăm, dacă vom primi aceşti bani. În ceea ce privește fondurile europene, avem un proiect deja, pe Măsura 125, care este finanţat, am ajuns la etapa de achiziție.”

Titu Neague – primar Bărăganu

„Ar fi un lucru foarte bun, dacă deblochează fondurile europene, pentru că aşa vor veni sume importante de bani în ţara noastră. Pentru a fi bine pentru România ar trebui însă să ne şi apucăm cu toţii de treabă. Bineînţeles, că şi bugetul ar trebui să fie mai mare, pentru a putea ca fiecare să îşi îndeplinească obiectivele propuse. Despre importanța fondurilor europene nu cred că trebuie să mai vorbim… De exemplu, la noi în localitate, avem o eoliană de 200 de kilowați pe oră, obținută cu fonduri europene, pe care o folosim pentru comună. Astfel vom avea iluminat public gratuit, încălzire electrică în şcoli, primărie şi toate celelalte instituţii publice. Acest proiect de o mare importantă, spre fericirea noastră, a fost finalizat. Faptul că Preşedintele şi Premierul dialoghează, acesta este un lucru firesc. La nivelul lor, cred că ar trebui să îşi spele rufele în familie, căci nu fac bine societăţii lăturile aruncate în exterior. Deci, cred că s-au comportat ca nişte oameni normali, ca nişte conducători normali. Cred că, de acestă dată Traian Băsescu, nu se va mai implica în campania electorală, mai ales după ce a fost urecheat un pic din exterior. Probabil că se va mulţumi să îşi ajute partidul doar cu ceva declaraţii politice. “

Actualitate

To Top