Ştiri

Robert Boroianu, deputat PNL: „Românii s-au trezit cu rate mai mari la bănci, în timp ce salariile sunt grav afectate de schimbările fiscale”

Deputatul Robert Boroianu reclamă demagogia și iresponsabilitatea guvernării PSD+ALDE care, în opinia liberalului, „au afectat grav bugetele românilor, care, într-un singur an, s-au trezit cu rate mult mai mari la bănci, prețurile produselor alimentare și nealimentare au explodat, cursul leu-euro a ajuns la un prag maxim istoric, în timp ce salariile sunt grav afectate de schimbările fiscale.”
Robert Boroianu consideră că politica bugetară și creșterile populiste de venituri au ca efect majorarea prețurilor. „Populația a fost înșelată prin creșterile salariale nominale care, dacă nu sunt acoperite de evoluția pozitivă a productivității, nu fac decât să ducă la scumpirea mărfurilor și a serviciilor și, astfel, la erodarea salariului real, a puterii de cumpărare.
Această creștere a inflației se datorează, conform BNR, „în principal, unor presiuni relativ mai ample resimțite pe segmentul alimentar, care au marcat, de altfel, întregul parcurs al inflației de bază de la începutul acestui an”.

„Așa se explică paradoxul că, într-un an cu producție agricolă foarte bună, când alimentele ar fi trebuit să se ieftinească, acestea s-au scumpit! Rata inflației a trecut de la -1,55% în 2016 (când mărfurile s-au ieftinit) la 2,7% în acest an și va accelera, conform prognozei oficiale, la 3,1 – 3,2% în 2018. Astfel, orice creștere promisă de salarii, deja compromisă prin „revoluția fiscală”, va fi complet ștearsă de pierderea puterii de cumpărare anul viitor”, mai spune Boroianu.
Derapajul bugetar exprimat prin creșterea nevoilor de împrumut, împreună cu haosul din legislația fiscală și lipsa de predictibilitate a politicii fiscal-bugetare, au determinat creșterea ratei dobânzii. ROBOR aproape s-a triplat, de la 0,84% la începutul guvernării PSD până la 2,22% la finalul anului.
„Prețul plătit pentru risipa bugetară este creșterea ratelor la creditele bancare ale tuturor românilor. Astfel, rata lunară la un credit Prima Casă a crescut cu circa 150 de lei. Alături de debitorii persoane fizice, antreprenorii sunt de asemenea afectați negativ, deoarece scumpirea creditului descurajează investițiile”, conchide deputatul PNL de Constanța, Robert Boroianu.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top