Fără categorie

Moștenitoarea patrimoniului fostului UTC din Constanța la un pas de desființare?

Pe rolul Tribunalului Constanța, secția Contencios administrativ, se află procesul prin care Fundația Județeană pentru Tineret Constanța (FJTC) solicită anularea în totalitate a Hotărârii Consiliului Județean Constanța nr. 82/31.03.2017. Prin această hotărâre, CJ l-a numit pe consilierul județean Bogdan Bola ca reprezentant al instituției în Comisia de evaluare, supraveghere și control al activității FJTC, în conformitate cu art. 91 din Legea 146/2002.
Reprezentanții Fundației întemeiază această cerere pe considerentul că Legea 146/2002 care a stat la baza emiterii hotărârii Consiliului Județean nu are un regulament de aplicare emis, așadar nu este în vigoare, iar prin apariția Legii 350/2006 s-a soluționat problema organizării și conducerii Fundațiilor Județene pentru Tineret.

De ce nu se dorește o comisie de evaluare

Înființată încă din 1990, Fundația Județeană pentru Tineret Constanța (FJTC) este o instituție de drept privat dar de utilitatea publică, ea administrând patrimoniul fostei Uniuni a Tineretului Comunist (UTC). Doar că, Fundația este atât de controversată și lipsită de transparență încât mai multe voci îi cer dizolvarea. După 27 de ani, nimeni nu știe ce se întâmplă cu patrimoniul FJTC.
Consilierul județean Bogdan Bola încearcă din luna martie 2017 să constituie o Comisie de Evaluare, Supraveghere și Control a FJTC, în conformitate cu Legea 146/2002 privind regimul juridic al Fundațiilor Județene pentru Tineret. Din comisie ar trebui să facă parte câte un reprezentant al: Direcției pentru Tineret, al Prefecturii, Consiliului Județean și Direcției Județene a Finanțelor Publice.
Singura instituție care nu a desemnat până la această oră un reprezentant este Prefectura Constanța, care invocă o adresă primită de la Ministerul Tineretului și Sportului în care se specifică faptul că „la momentul actual nu există aprobat un Regulament de punere în aplicare a dispozițiilor Legii 146/2002”. Explicația este combătută de Curtea de Apel Cluj, care a decis definitiv dizolvarea Fundației Județene pentru Tineret Maramureș arătând că aplicarea unei legi nu poate fi blocată de lipsa unui regulament.
Așadar, anularea în instanță a HCJ 82/2017 ar însemna imposibilitatea înființării unei comisii de evaluare în sensul Legii 146/2002, iar FJPT ar exista în continuare nestingherită de nici un control. Or, dacă o asemenea comisie ar exista, în urma unor analize și evaluări care să demonstreze administrarea defectuoasă a patrimoniului și lipsa atingerii scopului, Fundația ar putea fi dizolvată.

Federația Tinerilor din Constanța intervine în proces

Federația Tinerilor din Constanța (FTC) a depus la dosarul cauzei o cerere de intervenție accesorie prin care solicită respingerea acțiunii Fundației Județene pentru Tineret Constanța ca inadmisibilă. Motivele tinerilor constănțeni sunt:
Lipsa dovezii calității de reprezentant: nedepunerea la dosar a unui extras din registrul public care să dovedească calitatea reprezentantului FJTC
Lipsa capacității de folosință: FJTC nu funcționează conform legii 146/2002 în sensul că nu există o identitate între organele prevăzute de lege și cele care există în realitate; de exemplu, consiliul de conducere ar trebui format din 5 persoane, 3 numiți de Consiliul Județean și 2 aleși de structurile de tineret (Consiliul Județean nu a numit niciodată cei 3 membri); lipsa unei hotărâri judecătorești de constituire la Tribunal, conform Legii 146/2002.
Excepția de neconstituționalitatea a art. 13-14 din legea 350/2006: prin art. 13 se încearcă reînvierea unui organ care a fost desființat, adunarea generală a fundației, fapt care este interzis de legea tehnicii legislative și de jurisprudența Curții Constituționale, iar prevederile art. 14 nu sunt clare în ceea ce privește modul de organizare și funcționare, precum și natura juridică.
Lipsa calității procesuale: nu există o identitate între reclamant (FJTC) și subiectele raportului juridic litigios (Bogdan Bola, Consiliul Județean, Prefectura, și ceilalți membri ai comisiei de evaluare).
Lipsa de interes: FJTC nu poate pretinde o anumită conduită Consiliului Județean deoarece nu este parte la raportul juridic născut din HCJ 82/2017
În concluzie, spun tinerii constănțeni, „emiterea actului administrativ (HCJ 82 n.n.) nu creează o vătămare Fundației Județene pentru Tineret Constanța deoarece desemnarea unui reprezentant într-o comisie de evaluare, supraveghere și control nu poate reprezenta o vătămare”.

Întrebările deputatului Istvan-Janos Antal au rămas fără răspunsuri clare

În noiembrie 2017, ministrul Tineretului, Marius Dunca, este interpelat de deputatul UDMR Antal Istvan-Janos cu privire la situația Fundațiilor Județene pentru Tineret și a Legii 146/2002. Cu această ocazie, ministrul spune că, deși conform legii, la maxim 90 de zile de la publicarea L146/2002 trebuia elaborat regulamentul de punere în aplicare a acesteia, acest regulament nu există nici după 15 ani. „Nu cunoaștem care au fost cauzele pentru care conducerile ministerelor de la acea dată nu și-au îndeplinit această sarcină. La nivelul MTS a fost înființat un grup de lucru care are drept sarcină elaborarea acestui regulament”.
De asemenea, deputatul Antal Istvan-Janos s-a interesat și de registrul Fundațiilor Județene pentru Tineret care trebuie să existe conform Legii 146. A primit, și de data aceasta, asigurări de la ministrul Tineretului că acest registru se va face, dar după apariția regulamentului.
Dialogul absurdului cu MTS a continuat, deputatul Antal interesându-se de lista de inventar al bunurilor fostului UTC care după 1990 au fost preluate de Fundațiile Județene pentru Tineret. Astfel aflăm că deși au trecut 27 de ani de la acel moment NU există un inventar al acestor bunuri și NU se cunoaște dacă ele au fost sau nu înstrăinate de către Fundații. Ministrul Dunca a invocat și de această dată lipsa unei Hotărâri pe care Guvernul trebuia să o dea până la 1 martie 2003, prin care să se aprobe realizarea unui astfel de inventar la nivelul fiecărui județ.
Așadar, deși există o lege dată încă din anul 2002, nimeni, nici un ministru responsabil cu acest lucru, nu a dorit să realizeze și regulamentul de punere în aplicare a acesteia, astfel încât România să facă lumină în ceea ce privește soarta bunurilor preluate de Fundațiile Județene pentru Tineret de la fostul UTC.

Reacția Fundației: „doriți să exercitați o presiune mediatică asupra instanței de judecată”

Redacția „Dezvăluiri” a trimis doamnei Carmen Drăghici, președintele FJPT Constanța, câteva întrebări referitoare la procesul aflat pe rolul Tribunalului Constanța. „Cunoscând relația dvs. cu cei pe care-i menționați în întrebările dvs., suntem susceptibili cu privire la obiectivitatea cu care veți trata subiectele pe care le veți scrie în privința Fundației Județene pentru Tineret Constanța”, ne-a transmis Carmen Drăghici.
Totodată, reprezenta fundației a ținut să sublinieze că „nu este etic să acordăm date din dosarele aflate pe rolul instanțelor de judecată… interesul dvs. brusc, cu 2 zile înainte de termenul din dosar ne face să credem că doriți să exercitați o presiune mediatică asupra instanței de judecată, lucru deloc deontologic pentru un jurnalist”.
Termenul de judecată la Tribunalul Constanța este stabilit pentru vineri, 2 februarie 2018.

Un articol de Călin GAVRILAȘ

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top