COMUNICATE

Revolta puscariasilor de la Poarta Alba

Detinutii de drept comun de la Penitenciarul de Maxima Siguranta Poarta Alba au declansat un protest fara precedent în seara zilei de 10 decembrie a.c., pentru a solicita conditii mai bune de detentie. Pâna înspre dimineata zilei urmatoare, puscariasii au continuat sa loveasca zabrelele de la celule cu linguri, furculite si castroane. Întregul dispozitiv al penitenciarului a fost convocat la alarma generala, iar mascatii au stat pregatiti pe pozitii, pret de mai multe ceasuri, în vederea interventiei în forta, în caz de escaladare a conflictului. Directorul unitatii a trecut la negocieri cu protestatarii, invitându-i la discutii pe sefii de celule în camera de consiliu. Pâna la închiderea editiei, nu am reusit sa obtinem un punct de vedere oficial din partea directorului Catalin Bejan (foto) sau a purtatorului de cuvânt.

Un articol de Adrian CÂRLESCU
                        Mihai Razvan ROTARU

Febra care a cuprins penitenciarele la nivel national de-a lungul saptamânii trecute s-a transmis cu repeziciune la Poarta Alba si Valea Seaca. Scânteia protestelor a fost data de initiativa legislativa a deputatului tulcean Nati Meir, cel care, dupa doua luni de cutreierat puscarii în scopul acumularii de capital electoral si o scurta greva a foamei la Rahova, a depus la Parlament o initiativa legislativa privind gratierea detinutilor fara antecedente si care nu prezinta risc social. Ideea nu tocmai tembela, dar total anticostitutionala, de vreme ce aceasta prerogativa este un apanaj exclusiv al sefului statului, a facut înconjurul puscariilor din întreaga tara. Mai mult, a generat o stare extrem de tensionata între conducerile penitenciarelor si locatarii vremelnici. Povestea a culminat cu descinderea mascatilor în Penitenciarul Rahova, cu scopul declarat de a ridica droguri introduse în puscarie spre comercializare de retelele specializate. În realitate, traficul de stupefiante în închisori este un fenomen extrem de agresiv, cunoscut si tolerat, astfel încât adevaratul motiv al actiunii în forta îl constituie potolirea detinutilor atâtati de initiativa legislativa a lui Meir. Ca dovada ca lucrurile stau întocmai, în cursul acestui an, la Spitalul Penitenciar de la Poarta Alba – cea mai mare unitate de profil din tara, în care sunt cazati anual aproximativ 7.000 de puscariasi bolnavi – nu a ajuns nici macar un singur individ în sevraj, ceea ce ar însemna fie ca în penitenciare nu se consuma droguri, fie ca retelele functioneaza atât de bine, încât nu exista acest risc medical. Actiunea de la Rahova a demonstrat tocmai a doua varianta, însa în acest caz justificarea ei oficiala nu are chiar nici o legatura cu mobilul oficial al interventiei.

Gardienii au intrat în dispozitiv de urgenta, cu armamentul din dotare

În seara zilei de sâmbata, 9 decembrie a.c., când televiziunile nationale transmiteau detalii despre operatiunea de la Rahova, la Penitenciarul de Maxima Siguranta Poarta Alba s-a întrerupt semnalul de cablu. Ca din senin, sticla s-a umplut de purici, chiar dupa lead-ul citit de crainica de stiri a televiziunii, în care se anunta ca protestele puscariasilor continua. Detinutii au cerut socoteala de la gardieni, iar în absenta unei justificari reale au pus la cale o actiune de protest pe cont propriu. Înarmati cu linguri, furculite si castroane de table, ei au început sa loveasca ritmic zabrelele de la celule. Zarva imensa a alertat conducerea Penitenciarul, care a dispus instituirea situatiei de urgenta. Întregul personal al unitatii a intrat în dispozitiv de urgenta, iar mascatii dotati cu ranite si armament au fost postati în poarta închisorii. Peste drum, la Penitenciarul Spital, pentru a respecta uzantele, comandantul Stroescu a convocat întregul personal civil, pentru ca de gardieni chiar nu este nevoie, date fiind conditiile deosebite si managementul de care beneficiaza unitatea. Revenind la Penitenciarul de Maxima Siguranta, trebuie sa spunem ca seful unitatii, Catalin Bejan, s-a deplasat în incinta de detinere, unde a purtat negocieri directe cu sefii de celule, convocati în sala de consiliu. Puscariasii si-au prezentat pasurile: supraaglomerarea în celule, mâncarea insuficienta si de proasta calitate, mizeria abundenta de la sala de mese si grupurile sanitare, paduchii, râia, sobolanii si tratamentul inuman aplicat de gardieni. Drept raspuns, Bejan le-a spus ca le tine partea si spera ca initiativa lui Nati Meir sa treaca de Parlament, propunându-le sa înceteze protestul. Dupa câteva ceasuri de negocieri, sefii de celule s-au întors la locurile lor, continuând protestul. A urmat strategia negocierii separate, cu puscariasii santajabili, iar dupa ce conducerea a fost înstiintata ca reporterii Zona Interzisa – Dobrogea aveau informatii din interior si solicitau, la fata locului, o întrevedere cu oficialii unitatii, telefoanele mobile tolerate în interior au fost confiscate, acolo unde s-a putut. Pâna la închiderea editiei, nu am reusit sa obtinem un punct de vedere oficial din partea comandantului Catalin Bejan sau a purtatorului de cuvânt al unitatii.

Bejan arunca miliarde bune pe motorina si pâine intermediara

La nivelul sistemului national de penitenciare se cheltuiesc lunar între 14 si 16 milioane de lei pe cap de detinut. Cu toate acestea, conditiile de detentie sunt, în marea majoritate, absolut mizerabile. O explicatie a acestei stari de fapt ar putea-o constitui modul nu tocmai corect în care sunt organizate licitatiile pentru achizitiile publice de alimente, combustibili si bunuri de consum. La Penitenciarul de Maxima Siguranta Poarta Alba, de pilda, contractul pentru achizitia de motorina în valoare de 1.248.072 RON (aproape 12,5 miliarde de lei vechi) a fost atribuit firmei M&D Sea Farers SRL Constanta, care a fost si unicul ofertant, desi în acest mod au fost eludate prevederile OG 60/2001 privind achizitiile publice. O explicatie pentru care neregula a fost trecuta cu vederea este faptul ca initialele M si D provin de la numele Mironescu si Dospinescu. Deputatul democrat s-a retras cu numele din societate, astfel încât firma functioneaza acum cu doi asociati: Gilda Elena Dospinescu si SC Spot Nav SRL, reprezentata legal de Doina Cristea. Penitenciarul a mai platit 1,6 miliarde de lei vechi catre SC Nutrifort Impex SRL Bucuresti 1,4 miliarde de lei vechi catre SC LNB Romania Feed SRL Sibiu pentru achizitionareaa 242,20 tone de CPVM. Alti 6,3 miliarde de lei vechi au fost platiti catre SC Vasto Compres SRL Constanta, pentru achizitia a 414 tone de pâine intermediara. Desi dupa sumele alocate s-ar parea ca detinutii beneficiaza de hrana îndestulatoare, acestia reclama tocmai contrariul. Asteptam un punct de vedere oficial din partea conducerii penitenciarului.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top