Litoralul românesc

Revista Poliţiei Constanţa – vulgaritate, agramatisme şi propagandă MISA

„Poliţia Impact” – revistă editată de Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ Constanţa) ţine să dovedească faptul că toate bancurile cu poliţişti au o bază reală. Ajunsă la numărul 136, publicaţia a intrat întâmplător în atenţia noastră. Conţinutul revistei ne-a făcut să ne punem mâinile în cap – „jurnaliştii” IPJ oscilează între osanale aduse generalului Oprea (şeful MAI), umor de autobază şi bancuri porno.

Un articol de Răzvan PETRE

Agramatismele grave sunt la tot pasul, autorii îşi bat joc de istoria Constanţei şi dau de pământ cu cifrele pozitive avansate în bilanţul MAI. Bomboana pe colivă este pusă de un articol despre Sfintele Paşti, punctat de erezii şi preluat de pe unul din site-urile de promovare ale Mişcării de Integrare Spirituală în Absolut – MISA lui Gregorian Bivolaru.
Fiţuica editată de IPJ pare să demonstreze un paradox – calitatea jurnalistică şi încasările din publicitate sunt invers proporţionale. Astfel, deşi jumate din revistă este copy/paste, iar cealaltă este scrisă la nivelul unui elev repetent la bunul simţ şi la limba română în clasa a patra, publicaţia nu duce lipsă de sponsori. „Poliţia Impact” are mai mulţi sponsori decât tot restul presei constănţene, la un loc. Firme cunoscute la nivel local şi naţional – Transevren, ABC VAL, CONGAZ, AGREX, Gepeto, Agritrans, La Scoica, clinicile private Mrini şi Medstar şi alţii – se înghesuie să se promoveze în paginile oficiosului IPJ, sau să îşi cumpere, în acest fel, „simpatia” oamenilor legii.

Propagandă MISA în revista Poliţiei

Cu ocazia sărbătorilor pascale, „Poliţia Impact” a publicat un articol generos pe tema învierii Mântuitorului şi a tradiţiilor legate de acest eveniment. Limbajul butucănos, exprimările anapoda şi desele citate din „Marea Evanghelie a lui Ioan de Jacob Lorber” ne-au pus pe gânduri, mai ales pentru că evanghelia de care se vorbea mai sus nu figura – la cea mai recentă verificare – în cuprinsul Noului Testament.
În urma cercetărilor specifice (muncii de jurnalist) am descoperit că acest Lorber pe care articolul din revista poliţiei îl citează din plin a fost un mistic creştin ce a trăit în secolul al XIX-lea. El pretindea că aude vocea lui Iisus, care i-a şi dictat vreo 10.000 de pagini de evanghelie alternativă. Lorber a scăpat de eticheta de eretic, sau de bolnav psihic, pentru că nu şi-a popularizat scrierile. Au făcut-o însă urmaşii lui, care s-au umplut de bani pe această cale.
Cum Lorber scria tot ce îi spunea „vocea lui Iisus”, revista poliţiei atinge o performanţă unică – oferă cititorilor, cu ocazia Paştelui, citate din Iisus Cristos!
În România, Lorber mai are încă un fan – pe lângă IPJ Constanţa. Este vorba de MISA, organizaţia condusă de guru Gregorian Bivolaru. Viaţa şi „opera” lui Lorber sunt promovate pe site-urile MISA, îndeosebi sub semnătura Melaniei Radu. Care Melania Radu semnează şi… articolul din revista poliţiei constănţene.
În vederea continuării cercetărilor în cauză, am extins verificările pe direcţia site-urilor MISA şi nu mică ne-a fost surprinderea să descoperim că articolul din „Poliţia Impact” este copiat, la virgulă, de pe angelinspir.ro. Acest site a fost înregistrat pe numele lui Bogdan Penescu, membru MISA şi instructor yoga în Bucureşti. Asumat iniţial de mişcarea lui Bivolaru, angelinspir susţine manifestarea „Săptămâna Îngerilor” şi promovează teologia creştină alternativă a MISA – bazată pe îngeri, clarvăzători şi vraci.
Pentru a ne lămuri cum a ajuns IPJ Constanţa să propovăduiască învăţăturile MISA, am sunat la poliţie, unde o domnişoară ne-a comunicat că articolul în cauză a fost introdus în numărul 136 al publicaţiei de către redactorul-şef Marian Saragea (fost Comisar-şef şi purtător de cuvânt al IPJ). Din declaraţiile aceleiaşi persoane reiese că nu ar fi prima oară când articolele Melaniei Radu sunt publicate în „Poliţia Impact”.

Mesaj cu schepsis pentru Despescu

Numărul 136 al revistei poliţiei constănţene debutează în forţă cu Bilanţul M.A.I. pe 2013. Articolul este punctat de fotografii ale ministrului – Oprea încruntat, Oprea relaxat, Oprea la patru ace, Oprea în costum de paradă – oarecum exagerat, dacă avem în vedere că articolul este despre activitatea ministerului, şi nu despre omul din fruntea lui. Mai lipseşte doar fotografia cu ministrul Oprea – şoim al patriei – pentru ca oda adusă conducătorului MAI să fie completă…
După patru pagini închinate ministrului, editorii „Poliţia Impact” găsesc jumătate de pagină şi pentru proaspătul şef al IPJ Constanţa – Comisar şef Bogdan Despescu. Contrastul este brutal: Despescu apare la poză ciufulit, cu cravata într-o parte şi afişând un rictus strâmb, iar articolul are probleme grave de gramatică (faţă de Bilanţul MAI, impecabil, preluat direct din comunicatul ministerului). De exemplu, autorul consideră, din motive care ne scapă, că substantivul „perioadă” este de genul masculin: „dat fiind perioada”, sau „perioada al cărui management trebuie asigurat exemplar”.
La finalul articolului, autorul anonim (textul nu e semnat) îi urează succes lui Despescu, dar îl avertizează că misiunea sa va fi una dificilă şi că judeţul nostru e unul „de o mare complexitate”. Să fie oare o referire la faptul că, în ultimii 10 ani, IPJ Constanţa s-a dovedit a fi cel mai dificil de manageriat inspectorat, sau că Despescu riscă să împărtăşeasca soarta predecesorilor săi, care nu au „făcut purici” la conducerea poliţiei constănţene?

Poliţia „care este” ne avertizează: „Fi-ţi vigilenţi!”

IPJ Constanţa ia în serios prevenţia. Nesemnat, articolul prin care fac asta ar putea foarte bine să fie opera lui Marian Vanghelie, pentru că debutează cu o eroare de conjugare a verbului „a fi”. Sunt trecute în revistă metodele prin care infractorii ne păcălesc pentru a-i primi în casă, sub titlul: „Fi-ţi vigilenţi atunci când persoane necunoscute vă bat la uşă”. După uz ilegal de limba română, poliţiştii o comit din nou spre final: Deşi articolul este despre metodele prin care hoţii ne păcălesc atunci când suntem acasă, regulile de prevenţie se referă la ce trebuie să facem atunci când suntem plecaţi. Culmea penibilului – suntem sfătuiţi printre altele să golim cutia poştală când lipsim de acasă pentru perioade mai lungi. Prin puterea gândului, poate…

Bancuri misogine şi povestiri mizerabiliste

Comunicatele poliţiei fiind reduse ca dimensiuni, paginile revistei IPJ trebuiau umplute cu ceva. Şi sunt umplute cu naraţiunile semnate de comisarul şef în retragere Adrian Nicola. Acesta aparţine, ca stil, curentului mizerabilist – ce a fost în vogă în anii ’90 şi a căzut în desuet după 2000, şi care e caracterizat prin stil oral şi folosirea excesivă de argou, obscenităţi şi alte cuvinte interzise la publicare înainte de 1989. În „Poliţia Impact” Nicola ţine o rubrică intitulată „Povestiri (aproape) poliţiste”. Denumirea e de proastă inspiraţie, căci scrierile colonelului Nicola nu au nicio legătură cu genul literar al povestirii, fiind mai degrabă scenarii de film, un fel de Hollywood căcăcios. Lipsa expoziţiunii, stilul gâfâit, abundenţa de obscenităţi şi de violenţă gratuită, care fac loc tonurilor de dramoletă manelizată (familia îl reneagă pe personajul principal, prietenii îi întorc spatele etc.), zăpăcesc instant cititorul. Iată monologul ce deschide povestirea din numărul 136 al revistei IPJ: „vine valu’ şi-ţi ia calu’. Se găseşte la orice colţ unul să-ţi îndoaie carcasa. Să nu întrebi de ce, că-ţi răspund: de chichi! Că aşa vrea muşchii lui. Hai bă să-i spargem mufa lu’ puşcărie ăsta, să ne ştie frica. Şi nu e nici şeful de cameră, nici măcar eu, pretenarul tău, să-ţi feresc curu”.
În completarea poveştilor col. Nicola vin secţiunea de bancuri şi rubrica de umor semnată de Gagniuc Ananie. Acesta se plânge că la tv, prin ziare şi prin cluburi aude, vede şi citeşte numai despre sex. În semn de protest, se decide şi Ananie să ne povestească… tot despre sex. Dar el promite să fie delicat, „fără delicvenţe, vulgarităţi şi infracţionalităţi (sic!), că doar e revista Poliţiei!”. Rezultatul e o colecţie de bancuri foarte seci (Am scris în faţa blocului „m-am culcat cu nevastă-ta” şi acum toţi se agită), sau foarte vechi (Nu e bine să faci sex cu femei peste 40 de ani, pentru că dacă sunt dedesubt nu au aer, dacă sunt deasupra ameţesc, iar dacă sunt într-o parte nu vezi la televizor).
Culmea vulgarităţii este atinsă de povestioarele „umoristice” ale lui Gagniuc, scrise în stilul broşurilor moralizatoare ale Miliţiei, de prin anii 60-70. Dovedind o constanţă bolnăvicioasă, şi acestea se referă la sex. Bunăoară, ni se povesteşte despre Vasilica Calotă, care se ocupă cu decalotarea pe şoseaua de centură şi pe care „soferii de TIR o cinstesc cu oarece lichide şi cu bani lichizi”. Cum ar veni – ar trebui să fim amuzaţi de faptul că autorul se referă la sexul oral…
Rubrica lui Ananie e ilustrată de o caricatură în care mama, tata şi copilul citesc o carte pe care scrie Gagniuc şi se prăpădesc de râs. La cât de penale sunt glumele, mai nimerită ar fi o ilustraţie în care tatăl ţine mâna la ochii copilului, în timp ce mama vomează…

Saragea spune că propaganda MISA o are de la Patriarhie!

Am revenit cu un apel telefonic la IPJ Constanţa, pentru a ne lămuri cum a ajuns articolul de Paşte semnat de Melania Radu în paginile „Poliţia Impact”. Am reuşit să stăm de vorbă cu comisarul şef Saragea, care ne-a declarat că articolul ar fi fost trimis de către un colaborator al revistei, de la Patriarhie. Comisarul şef a refuzat să ne precizeze cine este acest colaborator „pentru că nu am niciun interes!” El a adăugat că nu e nicio problemă dacă textul creează o asociere cu MISA şi că articolul este unul foarte frumos. Cât despre citatul din Iisus Cristos, şi acesta este ok, mai ales că, aşa cum ne-a spus Saragea, „în ziua de azi sunt mulţi care cred că vorbesc cu Iisus…”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top