Fără categorie

Reuniunea Comitetului de coordonare în domeniul afacerilor europene din 26 septembrie 2011

Pe 26 septembrie a avut loc, la sediul Departamentului pentru Afaceri Europene, o nouă reuniune a Comitetului de coordonare a afacerilor europene.
Printre aspectele semnalate de DAE au figurat: problematica aderării României şi Bulgariei la Schengen, pachetul legislativ privind guvernanţa economică, situaţia economică şi financiară din Grecia.

În ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen, au fost prezentate principalele rezultate ale Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne.
Referitor la pachetul legislativ privind guvernanţa economică, a fost relevat faptul că, în reuniunea ECOFIN informal din 16 septembrie 2011, statele membre şi-au dat acordul asupra propunerii de compromis a PRES pe pachetul legislativ privind guvernanţa economică. De asemenea, în COREPER II din 21 septembrie, PRES a reconfirmat acordul pe pachet obţinut la reuniunea informală ECOFIN de la Wroclaw. Votul în PE va avea loc în data de 28 septembrie a.c. Pachetul se va întoarce la ECOFIN săptămâna viitoa…

Pe 26 septembrie a avut loc, la sediul Departamentului pentru Afaceri Europene, o nouă reuniune a Comitetului de coordonare a afacerilor europene.
Printre aspectele semnalate de DAE au figurat: problematica aderării României şi Bulgariei la Schengen, pachetul legislativ privind guvernanţa economică, situaţia economică şi financiară din Grecia.

În ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen, au fost prezentate principalele rezultate ale Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne.
Referitor la pachetul legislativ privind guvernanţa economică, a fost relevat faptul că, în reuniunea ECOFIN informal din 16 septembrie 2011, statele membre şi-au dat acordul asupra propunerii de compromis a PRES pe pachetul legislativ privind guvernanţa economică. De asemenea, în COREPER II din 21 septembrie, PRES a reconfirmat acordul pe pachet obţinut la reuniunea informală ECOFIN de la Wroclaw. Votul în PE va avea loc în data de 28 septembrie a.c. Pachetul se va întoarce la ECOFIN săptămâna viitoare (4 octombrie) pentru acord politic oficial.

Referitor la situaţia economică şi financiară din Grecia, DAE a menţionat că la data de 21 septembrie acest stat membru a anunţat un program de măsuri de redresare. Printre măsurile vizate se numără: impozitarea veniturilor peste 5000 euro/anual, impozitarea suplimentară pensiilor care depăşesc pragul de 1200 euro.
În plus, Grecia a anunţat un plan de accelerare a accesării fondurilor europene, prin prezentarea unei liste de peste 100 proiecte care vor începe a fi implementate până la finele anului, urmând ca până la finele anului 2013 să fie accesate 15 miliarde euro.

În cadrul întâlnirii, s-a analizat, de asemenea, participarea României la unele reuniuni, precum şi la o serie de grupuri de lucru la nivelul Consiliului UE.
Membrii Comitetului de coordonare au luat în discuţie subiecte precum problemele legate de elaborarea celui de-al doilea Plan Naţional de Acţiune privind eficienţa energetică, precum şi participarea României la reuniunile Forumului european multipartit privind facturarea electronică.

De asemenea, cei prezenţi la şedinţa Comitetului de coordonare au analizat proiectul de Regulament pentru Gruparea Europeană de Cooperare Teritorială. Propunerea modifică Regulamentul (EC) No 1082/2006 privind Gruparea Europeană de Cooperare Teritorială (GECT), vizându-se astfel clarificarea, simplificarea şi îmbunătăţirea organizării şi implementării acestor grupări.

Schimbări propuse se referă la calitatea de membru, conţinutul Convenţiei şi statutului unui GECT, sfera sa de aplicare, procesul de aprobare de către autorităţile naţionale.
Totodată, membrii Comitetului de coordonare au avut un dialog despre consultările care vor avea loc pe 24 octombrie, la Bruxelles, între Comisia Europeană şi statele membre privind regulile de ajutor de stat aplicabile în cazul serviciului de interes economic general.
Un subiect de interes în cadrul  şedinţei Comitetului de coordonare l-a reprezentat şi Conferinţa la nivel înalt în domeniul energiei – Competitive and integrated energy market as a guarantee of the EU Energy security –  care urmează să se desfăşoare la Cracovia, în perioada 10-11 octombrie 2011.

Conferinţa este organizată de Preşedinţia Poloneză a UE împreună cu Comisia Europeană şi are drept scop reunirea înalţilor reprezentanţi ai guvernelor statelor membre, ai autorităţilor naţionale de reglementare în domeniul energiei, ai instituţiilor comunitare şi ai altor instituţii internaţionale pentru o dezbatere cu privire la securitatea energetică în UE din perspectiva unei pieţe interne a energiei integrate şi competitive.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top