Fără categorie

Pescuit: Propunere a Comisiei privind posibilităţile de pescuit pentru 2012 în cazul unor stocuri de peşte din Atlantic şi din Marea Nordului

Bruxelles, 27 septembrie 2011 – Comisia Europeană şi-a prezentat astăzi prima propunere privind posibilităţile de pescuit pentru anul 2012 în cazul anumitor stocuri din Atlantic și din Marea Nordului. Propunerea de astăzi stabileşte nivelurile capturilor totale admisibile (TAC)şși al efortului de pescuit pentru stocurile de peşte gestionate exclusiv de UE, fără a include stocurile gestionate împreună cu ţări terţe. Pe baza unor avize ştiinţifice, Comisia propune creşterea capturilor totale admisibile pentru nouă stocuri (anumite stocuri de cod, peşte-pescar, hering, eglefin, merluciu, limbă de mare, cardină albă şi langustină) şi reducerea acestora pentru 53 de stocuri. În cazul codului din vestul Scoției, din Marea Irlandei și din Kattegat, Comisia propune ca în 2012 să nu aibă loc activități de pescuit, dată fiind starea precară a acestor stocuri. Modificările propuse ar echivala cu o reducere globală a TAC (în termeni de greutate) de 11 % comparativ cu 2011. Obiectivul Comisiei este…

Bruxelles, 27 septembrie 2011 – Comisia Europeană şi-a prezentat astăzi prima propunere privind posibilităţile de pescuit pentru anul 2012 în cazul anumitor stocuri din Atlantic și din Marea Nordului. Propunerea de astăzi stabileşte nivelurile capturilor totale admisibile (TAC)şși al efortului de pescuit pentru stocurile de peşte gestionate exclusiv de UE, fără a include stocurile gestionate împreună cu ţări terţe. Pe baza unor avize ştiinţifice, Comisia propune creşterea capturilor totale admisibile pentru nouă stocuri (anumite stocuri de cod, peşte-pescar, hering, eglefin, merluciu, limbă de mare, cardină albă şi langustină) şi reducerea acestora pentru 53 de stocuri. În cazul codului din vestul Scoției, din Marea Irlandei și din Kattegat, Comisia propune ca în 2012 să nu aibă loc activități de pescuit, dată fiind starea precară a acestor stocuri. Modificările propuse ar echivala cu o reducere globală a TAC (în termeni de greutate) de 11 % comparativ cu 2011. Obiectivul Comisiei este stabilirea nivelurilor de capturi totale admisibile pe baze științifice, care să ajute la recuperarea stocurilor și să facă posibilă exploatarea pe termen lung a pescăriilor.

Maria Damanaki, comisarul european pentru afaceri maritime și pescuit, a declarat: „elementele esențiale ale propunerii noastre sunt gestionarea stocurilor pe termen lung și fundamentarea deciziilor noastre pe date științifice, în acord cu reforma politicii comune în domeniul pescuitului pe care am propus-o. Această reformă va avea ca rezultat o politică în domeniul pescuitului adaptată la viitor, bazată pe stocuri de pește viabile, care vor asigura venituri decente pescarilor.”

Limitele de captură propuse se bazează pe avizul științific al Consiliului Internațional pentru Explorarea Apelor Maritime (ICES) și al Comitetului științific, tehnic și economic pentru pescuit (CSTEP). Părțile interesate au fost de asemenea consultate pe baza documentului consultativ al Comisiei din luna mai (IP/11/638).

Obiectivul final al Comisiei este ca toate stocurile să fie pescuite la niveluri sustenabile – așa-numitul randament maxim sustenabil (MSY – Maximum Sustainable Yield) – până în 2015, ceea ce reprezintă atât un angajament al UE față de comunitatea internațională, cât și unul din elementele cheie ale propunerii de reformă a politicii comune în domeniul pescuitului.

În vederea atingerii nivelului MSY până în anul 2015, Consiliul Internațional pentru Exploatarea Apelor Maritime (ICES) a început să își formuleze, în măsura posibilului, avizele științifice având în vedere acest obiectiv. De asemenea, pentru toate stocurile comerciale importante se pun acum în aplicare planuri de gestionare multianuale. Situația stocurilor gestionate în acest mod tinde să fie mai bună decât cea a stocurilor care fac obiectul unor decizii pe termen scurt.

Context

Această propunere privește numai cele 83 de stocuri pentru care deciziile privind TAC sunt luate de UE fără participarea altor părți și este programată pentru a fi discutată de către miniștrii responsabili cu pescuitul din statele membre la „Consiliul Pescuit” din noiembrie.

O a doua propunere va aborda problema celor 66 de stocuri pentru care posibilitățile de pescuit trebuie convenite împreună cu organizațiile regionale de gestionare a pescuitului (ORGP) sau în contextul consultărilor cu țări terțe și urmează să fie înaintată în această toamnă. Grație acestei împărțiri a propunerii în două părți, pescarii vor afla mai repede ce cantități pot pescui în 2012 și vor fi în măsură să își amelioreze planificarea.

Pentru anumite stocuri, abordarea pe termen lung s-a dovedit deja benefică. De exemplu, stocurile de pește-pescar din nordul și nord-vestul Spaniei ar putea deja ajunge la niveluri sustenabile (MSY) în 2012, chiar și în condițiile unor capturi mai ridicate (se propune o creștere cu 110 % a TAC), iar capturile maxime admisibile pentru cod din Marea Celtică și Golful Biscaya pot fi majorate cu 141 % fără a se întâmpina probleme.

Există însă în continuare motive serioase de îngrijorare cu privire la o serie de stocuri. În particular, din cauza stării precare a stocurilor, Comisia propune oprirea pescuitului de cod în vestul Scoției, în Marea Irlandei și în Kattegat. Datele insuficiente împiedică gestionarea acestor stocuri și, în pofida reducerilor succesive ale TAC din ultimii ani, refacerea stocurilor nu s-a produs încă.

Pentru stocurile a căror estimare este dificilă din cauza datelor insuficiente, Comisia a aplicat așa-numitul principiu al precauției, reducând capturile totale admisibile cu 15-25 % până la apariția unor date mai fiabile.

Pentru un număr de 12 stocuri se vor emite avize științifice în toamnă, așadar propunerea nu conține deocamdată cifre referitoare la acestea.

Comisia a propus deja la 15 septembrie posibilități de pescuit privind Marea Baltică pentru 2012 (IP/11/1033). Aceste propuneri vor fi discutate de miniștrii de resort la „Consiliul Pescuit” din octombrie.

Informații suplimentare:

Pentru detalii privind propunerile de astăzi privitoare la Atlantic și la Marea Nordului, a se vedea tabelele anexate

TAC și cote:

http://ec.europa.eu/fisheries/cfp/fishing_rules/tacs/index_ro.htm

Avize științifice – click aici

Planuri multianuale de gestionare – click aici

 

Sursa:CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top