Litoralul românesc

”Republica” Gurgu! Primarul comunei Ciobanu face cu legea ce vrea mușchiul lui

În mod normal, edilul unei comune este, de cele mai multe ori, un exemplu pentru comunitate, un om în ale cărui atribuții intră inclusiv respectarea și aplicarea legilor țării. Nu este și cazul primarului comunei constănțene Ciobanu, Tudorel Gurgu, care aplică legea cum dorește, iar în ceea ce-l privește o încalcă fără a da nicio explicație în fața nimănui. Cel mai probabil, Ciobanu se transformă într-o veritabilă ”republică” pusă la dispoziția unui despot. În cele ce urmează o să vă prezentăm doar câteva din cazurile în care Tudorel Gurgu nesocotește legea.

Terasă pe domeniul public, nedemolată de 8 ani!

În anul 2009, președintele de atunci al Consiliului Județean Constanța (CJC) – Nicușor Constantinescu, semna adresa R5608/3.06.2009 prin care comunica unei persoane faptul că ”imobilul P+1 etaj, cu spațiu comercial la parter din localitatea Ciobanu, str. Eroilor nr. 38, aparținând lui Gurgu Tudorel” a fost verificată de o echipă de inspectori aparținând CJC și Inspectoratului Teritorial de Construcții Sud-Est care au constatat mai multe nereguli. Dintre acestea, se arată în adresa oficială, proiectul inițial nu a fost respectat prin neretragerea cu 3 m față de aliniamentul revăzut în proiect, nerespectarea regimului de înălțime prin executarea unei mansarde, executarea pe terenul aparținând domeniului public a unei terase etc. De fapt, așa cum se poate vedea din fotografii, terasa este construită pe carosabil.
Ca urmare a constatării acestor nereguli, inspectorii au încheiat PV nr. 629/23.04.2009 prin care se dispunea, printre altele, demolarea terasei executate pe domeniul public și intrarea în legalitate pentru toată construcția. Totodată, proprietarul, Gurgu Tudorel a fost sancționat contravențional. Deși contravenția a fost anulată de către instanțe din cauza unor proceduri tardive făcute de ITC, construcția de pe carosabil există nestingherită de nicio autoritate a statului.
După mai bine de 8 ani de la data încheierii acestui PV de contravenție, terasa ridicată ilegal de primarul comunei Ciobanu este în același loc, fapt ce demonstrează că pentru Gurgu Tudorel legile se aplică în funcție de voința mușchilor săi.

Copaci tăiați după bunul plac al primarului

O altă încălcare ”vizibilă” a legii de către Tudorel Gurgu, despotul ”republicii” Ciobanu este defrișarea mai multor copaci (majoritatea nuci) amplasați pe marginea drumurilor din comună. Un astfel de val al tăierilor s-a executat prin anii 2014, iar un alt val s-a executat în urmă cu câteva săptămâni. Conform legii, astfel de operațiuni se execută doar cu acordul Direcției Județene pentru Agricultură, care, conform unei adrese oficiale, comunică faptul că NU a acordat nicio autorizație de defrișare pe raza comunei Ciobanu.
De altfel, oamenii puși de primarul Gurgu să taie câțiva copaci din localitate, au executat și lucrări de ”toaletare”. Din imagini rezultă că aceștia nu aplică nicio regulă, măcar a bunului simț, dacă nu silvică, atunci când ciuntesc arborii aflați pe marginea drumului. Pentru astfel de operațiuni, primăria condusă de Gurgu ar trebui să emită o autorizație. Reprezentantul SC. Iulia Boss SRL (firma care a executat aceste lucrări) ne-a declarat că ei au avut o decizie emisă de primarul Gurgu Tudorel pentru lucrările de toaletare și de defrișare.
Conform unor surse, tăierea abuzivă a copacilor face obiectul unor plângeri penale depuse la poliția Ciobanu și la poliția Hârșova. Cum se vor soluționa aceste plângeri, vom vedea în perioada următoare.

Primăria Ciobanu, lipsită de transparență

Deși instituția condusă de Tudorel Gurgu trebuie să se supună legilor care privesc transparența decizională, Primăria Ciobanu este un loc al muțeniei absolute și al sfidării legii.
În data de 9.05.2017 redacția Dezvăluiri a transmis o adresă, în baza legii 544/2001, primăriei comunei Ciobanu (pe adresa oficială de mail comunicată chiar de un reprezentant al instituției) prin care solicitam edilului mai multe explicații și documente cu caracter public. Până la data publicării acestui material, nu am primit niciun răspuns din partea instituției deși termenul legal este cu mult depășit.
De altfel, primarul a fost acționat în instanță – contencios administrativ, de persoane interesate de actele și deciziile acestuia care ar trebui să fie publice. Site-ul primăriei este total inutil, pe el negăsindu-se nicio informație de interes public (de exemplu Hotărârile Consiliului Local, declarațiile de avere și interese etc).
De altfel, Tudorel Gurgu este printre puținii primari care depun la ANI (Agenția Națională de Integritate) declarațiile de avere și de interese doar o dată la patru ani (când își depune candidatura pentru funcția de primar). În rest, primarul ”republicii” Ciobanu sfidează și această instituție. În perioada 2012 – 2016, pe site-ul ANI sau al primăriei nu se regăsește nicio declarație de avere a celui ales să respecte și să aplice legile țării.

Un articol de Călin Gavrilaș

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top