Consiliul European

Referendum pentru un Parlament mic şi prost

A fi sau a nu fi referendumul organizat în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale? Asta a fost întrebarea crucială, asupra căreia clasa politică a dezbătut îndelung. Din păcate, nu a fost nici prima, nici ultima oară când accentul a fost pus pe formă, iar nu pe fond. În spatele acestei gâlcevi, având ca subiect modul optim de organizare a consultării populare, rămâne, complet neglijat, aspectul esenţial – obiectul referendumului. Este vorba de Parlamentul nostru mioritic, caracterizat de parvenitism, demagogie şi prostie.

Un editorial de Răzvan PETRE

Pentru Băsescu, toată povestea cu referendumul pentru un parlament mic şi fâşneţ este doar episodul doi al unei poveşti de succes. După ce s-a războit cu „monstruoasa coaliţie” a „celor 322”, el a promis că va curăţa Parlamentul. Primul pas a fost promovarea votului uninominal. Pentru a demonstra consecvenţă, Băsescu vine acum cu etapa a II-a, reformarea structurii Parlamentului. Această instituţie, în sine, are o reputaţie foarte proastă. Ani la rând, Parlamentul s-a clasat, alături de Poliţie şi Justiţie, printre codaşele clasamentului încrederii populare. Aşadar nu este de mirare că adversarii preşedintelui, în loc să se opună ideii, au achiesat imediat.
Problema de fond a Parlamentului nu rezidă în numărul mare de parlamentari, ci în ineficienţa sa proverbială. Tradiţia a consacrat Legislativul ca fiind o oază de imunitate judiciară, în care indivizi cu IQ mic vin să doarmă, sau să susţină proiecte îndoielnice ale unor grupuri de interese. Parlamentul, per ansamblu, votează legi propuse de Guvern. Comisiile analizează proiectele altora. Individualităţile lipsesc, şefii de partid hotărând dinainte opţiunile senatorilor şi deputaţilor, care sunt astfel reduşi la statutul de simpli muncitori la uzina de voturi. Exceptând, poate, femeile de serviciu, Parlamentul funcţionează din inerţie, într-o binecuvântată adormire.
Dacă trecem în revistă lista persoanelor ce au deţinut mandate de parlamentari, în ultimii 10 ani, observăm că doar puţini, zece-douăzeci dintre ei, au ajuns la statutul de figuri publice. Portretul-robot al parlamentarului român este acela al unui ins tâmp, inexpresiv, agramat, incapabil de idei personale şi iniţiative constructive. Cele mai bune dovezi în acest sens au fost discursurile rostite cu ocazia moţiunii de cenzură. Demagogia ieftină, ridicolă, prostia, agramatismele, faptul că toţi cei care au luat cuvântul veniseră cu discursul pregătit de acasă, fiind incapabili să poarte o dezbatere autentică sau să se adreseze direct mulţimii, toate acestea mi-au întors stomacul pe dos. Mi-am zis: „Să mă ferească Dumnezeu de ispita de a intra vreodată în Parlament! Dacă aş sta să îi ascult pe neghiobii ăştia o zi întreagă, m-aş sinucide!”
Celor care vor referendum si reforma, le spun: Un parlament mai bun nu este neapărat un parlament mai mic, ci unul în care aleşii îşi fac treaba pentru care îi plătim. Dacă angajatul meu nu îşi face treaba, nu micşorez schema de personal – angajez pe altul în locul lui.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top