Comisia Europeană

Realizările „Preotului Navetist” de la Plopu: casă parohială în ruină, biserică nouă cu vicii de construcție

Bani publici cheltuiți fără cap, în comuna Murighiol

Mai mulți enoriași din satul Plopu, comuna Murighiol, își acuză preotul de proastă gestionare a bunurilor bisericii și comportament inadecvat. Oamenii spun că preotul Liviu Trofin e greu de găsit, căci face naveta din Tulcea, deși ei au plătit pentru construirea unei case parohiale care e lăsată în paragină și că biserica nouă (construită din bani publici) are serioase vicii de construcție.Casa parohială, construită în urmă cu doar câțiva ani cu efortul cetățenilor, a fost făcută degeaba, căci preotul nu a locuit niciodată în ea. Construcția de dimensiuni apreciabile arată ca după război: tavanul dărâmat, pereți pălin de igrasie, geamuri sparte, mizerie de nedescris.“Nu înțelegem de ce am muncit să construim această casă, dacă popa nu vrea să stea în ea. De ce s-au cheltuit atâția bani? Nu e normal că el să facă naveta de la Tulcea. Noi vrem un preot care să fie lângă noi, să facă parte cu adevărat din comunitate”.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

Protoereul de Tulcea, Gabriel Ispas, pare să le dea dreptate oamenilor în ceea ce privește situația preotului navetist. Pe de altă parte, spune că de când preotul Trofin slujește la Plopu, nu a primit nicio reclamație oficială de la enoriași.

Popa Trofin: Oamenii din Plopu sunt răi!

Întrebat de jurnaliștii DEZVĂLUIRI despre situația creată, preotul Liviu Trofin se plânge de lipsa banilor: „Noi preoții avem salarii mici. Spre exemplu eu am un salariu de 1400 de lei, dar nu ridic niciodată banii aștia, căci statul ne dă doar 60 la sută din sumă, iar restul trebuie acoperit din veniturile parohiei. Cum veniturile sunt mici, eu nu pot să îmi iau salariul întreg. De aceea m-am specializat în psihopedagogie specială și predau la o școală din Tulcea. Soția mea este profesor titular la o școală tot din oraș și de aceea nu putem locui în Plopu”.
Popa Trofin nu se sfiește chiar să își vorbească de rău enoriașii și să recunoască faptul că ar pleca oricând din parohie dacă i s-ar ivi ocazia: „Oamenii din Plopu sunt foarte reci, nimeni nu ți-ar da nimic dacă nu îi ceri. Cu ninsorile astea au fost drumurile blocate și nu am putut să ajung la slujbă, dar oamenii nu au suferit din acest motiv! Am încercat să mă transfer în altă parte, dar nu mai sunt posturi libere”.

Recepția lucrării nu s-a făcut, executantul este în procedură de insolvență

Preotul navetist a primit „cadou” de la Primăria Murighiol o biserică nouă-nouță. Construcția care a costat bugetul local aproape 1,3 milioane lei este inutil de mare pentru nevoile satului Plopu și pentru perioada de criză pe care o traversăm și are și o serie de vicii de construcție, spun enoriașii. Aceștia s-au plâns că amplasarea ei sub nivelul șoselei face ca toată apa să scurgă la temelie. De asemenea, deși încă nu s-a făcut recepția lucrării, apa a început să se infiltreze și plin tavanul bisericii (lucru confirmat și de preotul Trofin, care dă însă vina pe o „furtună puternică cu ploaie la orizontală!”).
Primarul Filip Ivanov ne-a comunicat, într-o adresă oficială că Primăria Murighiol a alocat banii, iar parohia Plopu s-a ocupat de procedurile de licitație și de plățile către constructor. Am încercat să aflăm mai multe informații despre firma care a construit biserica și am avut parte de câteva surprize.
S.C. Voicilă Company Trading Tulcea SRL este în procedură de insolvență încă din anul 2011, în urma unor datorii la bugetul de stat. Totodată, siteul www.rauplatnic.ro menționează faptul că S.C. Voicilă are datorii și către Primăria Municipiului Tulcea, Primăria Comunei Hamcearca și către o societate comercială.
Aceeași firmă a fost implicată într-un scandal, în urma licitației pentru concesionarea lacului Horia, care a fost anulată (ziarul Acum scria că cei care au câștigat ar fi depus acte false).
Deși construcția este, practic, finalizată, încă nu s-a făcut recepția lucrării și nu se știe când s-ar putea face acest lucru, cu executantul în procedură de insolvență.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                             

Actualitate

To Top