Portul Constanţa

RBS finanţează teroarea din Birmania

generalii birmanezi

Royal Bank of Scotland profită de petro-dolarii juntei militare birmaneze.

generalii birmanezi

Royal Bank of Scotland a fost acuzată ca sponsorizează represiunea prin sprijinirea regimului militar brutal care conduce Birmania (Myanmar). Militanţii pro-democraţie susţin că Royal Bank of Scotland, prin intermediul participaţiunii sale în Bank of China, colaborează cu companiile producătoare de petrol şi gaze conduse de junta birmaneză. Ca urmare a acestei colaborări, Royal Bank of Scotland realizează profituri de sute de milioane de lire sterline de la un regim care comite abuzuri împotriva drepturilor omului şi poluează planeta.

Pagină realizată de Sebastian RĂDULESCU

 

Filiera chineză

demonstratia calugarilor budisti

Royal Bank of Scotland controlează 8,25% din Bank of China iar directorul său executiv este de asemenea director în board-ul băncii chinezesti. Bank of China este un finanţator cheie pentru două companii petroliere chinezeşti, Sinopec şi Petrochina, care au fost intens criticate pentru cooperarea lor cu conducătorii militari ai Birmaniei.
Bank of China, care este deţinută de guvernul chinez în proporţie de 70%, este a şasea bancă din lume ca mărime. În anul 2005 a intermediat pentru Sinopec un împrumut de 1,1 miliarde de dolari şi a promis să subscrie pentru aceeaşi companie obligaţiuni în valoare de înca 2,7 miliarde de dolari.
În septembrie 2007 Sinopec a început să foreze prin intermediul unei sonde de uscat exploatată în colaborare cu compania de stat Myanmar Oil & Gas Enterprise. Lansarea oficială a colaborării pe 26 septembrie a coincis cu prima zi a reprimării violente de către regimul militar a nesupunerii civice pe scală largă condusă de călugarii budişti.
Un an mai devreme Sinopec a semnat un contract în valoare de 1 miliard de dolari pentru construirea conductei petroliere Arakan-Yunnan. Sinopec şi Petrochina desfăşoară o serie de proiecte de explorare, extracţie şi transport prin conducte, împreună cu regimul militar din Birmania.
În luna august 2007 armata birmaneză a confirmat vânzarea gazelor naturale din câmpurile de la Shwe către Petrochina. Vânzarile de gaze naturale reprezintă pentru regimul militar cea mai importantă sursă de venituri.

 

Banii RBS ucid opozanţii dictaturii militare

opozitia din Birmania

Proiectele de exploatare a zăcămintelor de petrol şi gaze naturale din Birmania au fost condamnate de organizaţiile pentru drepturile omului din cauza sprijinului acordat juntei militare. Acum o coaliţie formată din trei organizaţii pentru drepturile omului şi ecologiste au atacat implicarea Royal Bank of Scotland.
Organizaţiile susţin că Royal Bank of Scotland a câştigat o parte substanţială din profitul de 5,5 miliarde de dolari înregistrat de Bank of China în 2006. În timp ce Sinopec şi Petrochina îşi restituie împrumuturile, Royal Bank of Scotland înregistrează profituri derivate din petrolul birmanez. „Proprietăţile Royal Bank of Scotland sprijină represiunea prin finanţarea combustibililor fosili din Birmania”, a declarat Mika Minio de la organizaţia Platform din Londra. „Fie că este vorba de schimbările climatice sau de drepturile omului, Royal Bank of Scotland neagă impactul activităţilor sale.”
Organizaţia Platform, împreună cu Burma Campaign UK şi BankTrack, au scris o scrisoare către Royal Bank of Scotland în care au cerut RBS să ia o poziţie publică prin care să convingă Bank of China să nu mai sprijine represiunea şi abuzurile împotriva drepturilor omului din Birmania. Organizaţiile susţin că dacă acest lucru nu se va întâmpla, Royal Bank of Scotland ar trebui să-şi vândă participaţiunea din Bank of China.
„Implicarea în exploatarea petrolului şi gazelor naturale din Birmania reprezintă sprijin pentru regim”, a afirmat Mark Farmaner de la Burma Campaign UK. „Royal Bank of Scotland trebuie să se asigure că Bank of China nu furnizează servicii financiare care să gireze junta.”
Johan Frijns de la BankTrack a insistat că băncile trebuie să-şi asume responsabilităţile care derivă din investiţiile şi împrumuturile făcute. El a spus că „Royal Bank of Scotland trebuie să se asigure că împrumuturile sale nu mai sprijină abuzurile împotriva drepturilor omului şi schimbările climatice.”

 

‘Parteneriatul strategic’ scuză mijloacele

Royal Bank of Scotland deţine în mod direct 4,5% din acţiunile Bank of China, dar controlează în mod indirect încă 3,75% prin intermediul unor companii de investiţii. Royal Bank of Scotland a cumpărat această participaţiune cu aprobarea guvernului britanic după ce China a intrat în Organizaţia Mondială a Comerţului în anul 2000.
camatarii de la rbsRoyal Bank of Scotland a susţinut în mod repetat că parteneriatul diplomatic cu China este cea mai bună metodă de a influenţa statul comunist. RBS a făcut publice cooperarea strânsă şi parteneriatul strategic cu Bank of China în privinţa guvernării corporatiste şi a managementului riscului.
„Bank of China este o instituţie financiară internaţională extrem de respectată care este autorizată să-şi desfăşoare activitatea în multe ţări din lume, inclusiv în Marea Britanie şi Statele Unite”, a declarat pentru Sunday Herald un purtător de cuvânt al Royal Bank of Scotland. „Bank of China îşi face publice politicile în documentele oficiale iar noi suntem mulţumiţi de aceste politici şi de modul în care ele sunt aplicate”, a mai afirmat acesta.

 

RBS vinde acţiunile pe care le deţine în mod direct la Bank of China

În luna ianuarie 2009 RBS a vândut participaţiunea de 4,3% din Bank of China, adică 10,8 miliarde de acţiuni, în încercarea de compensa lipsa acută de lichidităţi. RBS rămâne însă acţionar indirect deoarece îşi păstrează acţiunile deţinute prin intermediul companiilor de investiţii.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top