Fără categorie

„Radu Mazăre nu mai poate câştiga din primul tur!”

Inteviu cu Preşedintele PNL Constanţa, Gheorghe Dragomir

Dezvăluiri: Ce şanse are PNL la alegerile din 2012?

Gheorghe Dragomir: În 2012 avem nu numai alegeri locale, cât şi generale, parlamentare. Vă asigur că cele din urmă, chiar şi calendaristic vor depinde în mod direct de cele locale. De aceea, spunem noi că cele mai importante alegeri pentru PNL sunt cele locale. Sigur, importante sunt toate alegerile. Într-o ecuaţie pe care o vor dezbate forurile noastre naţionale, importante sunt şi cele locale, generale, europarlamentare şi prezindenşiale. Toate alegerile sunt importante, dar depind de cele locale.

Dezv.: În sensul în care primarul trebuie să mobilizeze electoratul?

G.D.: Nu numai. Ci şi faptul că organizaţia este mai strânsă în jurul unei administraţii locale. Pentru ca dacă n-ai administraţii în care să ai primari, să fii un partid important prin numărul de consilieri din localitatea respectivă, înseamnă că n-ai o structură la bază.

Interviu realizat de Mihai RĂZVAN ROTARU

Dezv.: Practic, câştigul alegerilor se datorează mai mult muncii din teritoriu şi mai puţin imaginii partidului?
G.D.: E şi, şi. Dar ca să poţi să construieşti trebuie să ai baza partidului consolidată. Apoi încrederea electoratului în partidul respectiv, liderii pe care îi are, atât la nivel local, cât şi naţional. Şi ştim foarte bine că în România au câştigat partidele care au avut locomotiva.
Dezv.: Electoratul pare să nu mai aibă încredere în oamenii politici. Vor fi schimbări majore în  modul în care se va face campania în 2012?
G.D.: Nu poţi să vii decât cu ceea ce îţi doreşti să faci. Noi vom veni cu proiectele noastre pentru Primărie şi CJC. Nu poţi să vii să spui cetăţeanului cât de prost este actualul primar sau preşedintele Consiliului Judeţean. Nu poţi să vii decât cu proiectele reale şi sper ca cetăţenii să vadă care sunt proiectele corecte şi ceea ce este realizabil şi ce nu. Din păcate, în campaniile electorale încercam să explic faptul că o parte din promisiunile celorlalte partide nu sunt sustenabile şi din păcate nu am avut sorţi de izbândă. Dacă lucrurile ar fi evoluat cum eram în 2005-2008 să avem parte de o creştere economică constantă am fi ajuns să facem oamenii să înţeleagă care este realitatea. Nu poţi să faci politică şi eduaţie în perioadă de criză, sărăcie. Când sunt din ce în ce mai săraci nu mai au timp şi chef să asculte sau să privească către politicieni. Dacă te duci şi întrebi şi la celelalte instituţii ale statului, cele de care cetăţeanul se loveşte, ne dăm seama că şi acolo gradul de încredere este scăzut.
Dezv.: Sunt primari PD-L care, pe fondul crizei, să dorească să treacă la PNL?
G.D.: Sunt convins că vor trece. Dacă într-adevăr vor fi valoroşi şi de ei au nevoie cetăţenii şi îi stimează şi îi doresc mai departe, îi vom lua.
Dezv.: S-au purtat astfel de discuţii?
G.D.: Dintotdeauna aceste discuţii au fost şi de o parte şi de alta.
Dezv.: Deci politicienii de la diverse partide se întâlnesc şi discută?
G.D.: Bineînţeles. Dar este normal aşa. Mai normal este să ne duşmănim? Dacă toată construcţia asta va fi în sprijinul cetăţeanul, dacă putem să aducem la CJC o conducere competentă, mai performantă decât conducerea acolo, la administraţia locală municipală, consilieri mai competenţi, mai apropiaţi de cetăţean, înseamnă că ne-am atins scopul. Dacă aducem oameni care nu sunt preocupaţi de problemele cetăţeanului atunci nu ne-am atins scopul.
Dezv: Ce îşi propune PNL pentru Primăria Constanţa şi Consiliul Judeţean?
G.D.: Primăria Constanţa este un exemplu important.
La fel de important precum CJC. Două funcţii sunt cele mai importante şi complementare în acelaşi timp: Primăria Constanţa şi CJC. Sunt convins că va fi un tur II de data aceasta şi va fi foarte interesant să vedem cine va alege preşedintele CJC. Dacă legea se va schimba, preşedintele nu va mai fi ales într-un singur tur ca acum, cu majoritate de voturi. Atunci lucrurile se pot schimba.
Dezv.: De ce credeţi că se va intra în turul II?
G.D.: Primarul Radu Mazăre nu mai poate câştiga din primul tur. Primul argument este că o administrare pe termen lung începe să erodeze.
Dezv.: Dar aţi văzut că primarul Radu Mazăre îi ia la ţintă pe cei care guvernează, adică PD-L.
G.D.: Nu contrazic argumentul primarului Radu Mazăre vizavi de problemele pe care le crează guvernarea administraţiilor locale pentru că dacă o criză nu este gestionată bine, efectele sunt dezastruoase pentru toate administraţiile cu mici excepţii acolo unde Guvernul îşi ajută primarii cu aceeaşi culoare politică. Dar pentru că nu mai sunt bani, nu mai ajung nici acolo. Nemulţumirile sunt la fel de mari şi la primarii PD-L.
Dezv.: De ce s-au pierdut alegerile la Primăria Constanţa?
G.D.: Pentru că primarul Radu Mazăre a venit cu o idee extraordinară care a adus la urne foarte mulţi tineri: locuinţele ieftine. A fost subiectul cu care şi-a adus 30.000 de voturi, suficiente ca să iasă din primul tur. Gândiţi-vă câţi tineri au crezut în acest proiect. Cred că şi Radu Mazăre a crezut, doar că nu i-a reuşit. Lovitura a fost extraordinară. De admirat că într-o asemenea campanie un candidat îşi vinde foarte bine imaginea şi îi transformă pe alegători în susţinători. În schimb, toţi aceşti tineri se vor transforma acum în cei care nu îl vor mai vota. Pentru că din cei peste 10.000 de tineri care se vedeau deja beneficiarii acestui proiect poate nu vor intra în posesia caselor decât 1000. Practic nu vor face rost de bani să îşi cumpere acea casă. Şi enervaţi de faptul că nu şi-au putut cumpăra o casă, ei şi împreună cu familiile şi prietenii nu îl vor mai vota.
Dezv.: Şi Consiliul Judeţean?
G.D.: Se câştigă în funcţie de ce reuşeşti să faci la nivelul întregului judeţ şi în fiecare primărie şi consiliu local. Practic, preşedintele vine şi ia 1,2,3 % în plus sau în minus faţă de cumulul de pe fiecare localitate. Acolo contează ce candidaţi ai şi cum reuşeşti să câştigi mai multe primării din judeţ. Ca să câştigi CJC ar trebui să îţi propui să iei peste jumătate de primării din judeţ şi să nu existe localitate în care să ai sub 20%. Cele mai proaste rezultate să fie undeva la 20%. Daca nu ţinteşti aici nu ai nici o şansă să câştigi CJC. Sigur, discutând cu colegii, prietenii şi apropriaţii este puţin probabil că proiectele noastre vor şi reuşi. Dacă ne vom mobiliza toţi, adică membrii activi, conducerea filialei, simpatizanţii, susţinătorii, atunci va fi bine. Pentru că de multe ori susţinătorii sunt ai partidului sau ai candidatului. Şi de aceea contează foarte mult cine e candidatul, atât în mediul rural, cât şi în mediul urban. Pentru că există oameni de afaceri, influenţi, care spun că te susţin, dar mai întâi vor să vadă cine e candidatul.
Dezv.: Ce profil trebuie să aibă candidatul care să îl învingă pe Radu Mazare.
G.D.: Să fie o persoană cu notorietate. S-ar putea ca, candidatul nostru să nu îndeplinească toate condiţiile, dar vorbim despre candidatul ce l-ar putea învinge pe Radu Mazăre. Să cunoască bine problemele Constanţei şi să ştie foarte bine ce înseamnă administraţie locală. Să aibă încredere cetăţenii în el. Să nu fie compromis, dovedit bineînţeles. Să nu aibă antecedente care să îl determine pe cetăţean să nu îl aleagă. Să fie pe placul constănţenilor. Pentru că şi în cazul în care ai aceste calităţi şi nu eşti plăcut de cetăţeni, degeaba. Să fie un bun comunicator.
Dezv.
: Îl aveţi?
G.D.: Eu cred că da. Dar numele lui va fi cunoscut în noiembrie.
Dezv.: Faceţi un sondaj?
G.D.: Eu bănuiesc cine ar putea fi, dar vom vedea ce spun studiile. Pe timpul verii nu e relevant să faci sondaje, pentru că sunt şi turişti şi asteptăm să treacă prima jumătate a lunii septembrie pentru a demara studiile care vor fi gata la jumătatea lunii noiembrie. Nu ne permitem să greşim alegerea pe care o vom face. Sunt câteva persoane care sunt în vizorul nostru, recunosc nu toţi sunt membri PNL.
Dezv.: Dar au mai făcut politică?
G.D.: Sunt persoane publice, să spunem aşa… şi mă opresc aici.
Dezv.: Deci nu putem să excludem posibilitatea că ar fi din alt partid?
G.D.: Nu putem exclude nimic.
Dezv.: Să înţeleg că veniţi cu o surpriză?
G.D.: Nu neapărat surpriză pentru că nu ne mai surprinde nimic în politica noastră, dar vreau să venim cu candidatul cel mai potrivit, pentru că sunt convins că proiectele noastre sunt bune şi colegii pe care o să-i vedeţi în lista de consilieri, asemenea. Vor veni oameni care nu vin doar să se gândească la persoana lor sau la un grup de persoane, ci vin în interesul cetăţenilor.
Dezv.: Dar o vârstă a candidatului ne puteţi da?
G.D.: Până în 50 de ani.  

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top