Actualitate

Putin se inspiră din politicile Bucureștiului

La 25 aprilie a.c., la Vladivostok, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a desfășurat, împreună cu președintele Consiliului de Stat al Republicii Populare Democrate Coreene, Kim Jong Un, o conferință de presă privind rezultatele discuțiilor ruso-nord coreene din Federația Rusă.

La finalul acesteia, președintele rus a răspuns întrebărilor din partea mass-media.

Una din întrebări a avut ca temă recentul decret al președintelui rus cu privire la simplificarea procedurii de acordare a cetățeniei ruse locuitorilor raioanelor separatiste din estul Ucrainei (Donbass).

Semnarea acestui decret a provocat reacții foarte dure la Kiev, unde se apreciază deja că Rusia se pregătește de un nou război, iar Rada Supremă a solicitat comunității internaționale să intervină pentru a stopa practicile de acest gen ale Moscovei.

Redăm conținutul dialogului:

“Întrebare: Vladimir Vladimirovici, ieri ați semnat un decret privind procedura simplificată de eliberare a pașapoartelor rusești pentru locuitorii din Lugansk. Știți că această decizie a determinat o reacție negativă în lume și în Ucraina? Și nu credeți că în acest fel îl veți provoca pe noul președinte al acestei țări, Vladimir Zelenski?

Vladimir Putin: A cauzat un fel de reacție negativă, nu-i așa? Este ciudat că o soluție de acest gen cauzează cuiva o reacție negativă. Iată de ce. Deoarece, de exemplu, Polonia de mulți ani – aproape de 10 ani, în opinia mea, începând cu 2009 – emite cărți de polonez. La fel, chiar și mai mult: Ungaria eliberează pașapoarte, România eliberează pașapoarte (pentru maghiari, români, respectiv polonezi).

În această privință, am o întrebare: cum rămâne cu rușii care trăiesc în Ucraina, sunt ei mai răi decât românii, polonezii sau maghiarii sau ucrainenii care trăiesc acolo, dar simt legătura lor inseparabilă cu Rusia din cauza unor circumstanțe diferite (legături de rudenie, căsătorii mixte și alte considerente)? Nu văd nimic neobișnuit aici.

Mai mult, când alte țări, vecine ale Ucrainei, fac acest lucru de mai mulți ani, de ce Rusia nu o poate face, mai ales că oamenii care locuiesc pe teritoriile Republicii Donețsk sau ale Republicii Lugansk se află într-o poziție mult mai dificilă decât polonezii, românii sau maghiarii în Ucraina? Pentru că aceștia sunt privați de foarte multe lucruri. Sunt lipsiți de drepturile fundamentale ale omului în ceea ce privește educația, de exemplu. Este chiar dificil pentru aceștia să se deplaseze pe teritoriul Ucrainei sau al țărilor terțe, le este dificil să se deplaseze pe teritoriul Rusiei, adesea nici măcar nu pot cumpăra un bilet de avion sau tren. Aceasta este, în general, o situație scandaloasă.

În ceea ce privește provocarea, noi suntem departe (și eu personal sunt departe) de a provoca pe cineva. Tema privind eliberarea pașapoartelor este una pur umanitară. În ceea ce privește îi privește pe președinții Ucrainei, atât cel care urmează să plece, cât și cel care urmează să îl înlocuiască – atât cel precedent, cât și succesorul acestuia – în măsura în care cunosc eu, au declarat public, de exemplu, că nu intenționează și nu vor intenționa să semneze documentele corespunzătoare privind amnistierea (în Donbas). Ei nu vor recunoaște statutul special al Republicii Populare Donețsk și al Republicii Populare Lugansk. Acestea sunt chestiunile esențiale ale acordurilor de la Minsk. Aceasta înseamnă că cei doi nu vor implementa acordurile de la Minsk.

Dar ce se întâmplă cu soarta oamenilor care trăiesc în aceste teritorii? Vor fi în continuare la fel de abandonați? Vor trăi în continuare în izolare completă? La urma urmei, nu a fost Rusia cea care a stabilit acest regim de izolare; autoritățile de la Kiev au făcut-o, nu noi. Și acest lucru este, de asemenea, în contradicție directă cu acordurile de la Minsk. Nimic nu a fost restabilit acolo: nici legături economice, nici relații financiare – nimic. De asemenea, se creează și probleme umanitare pentru astfel de persoane. Bineînțeles, nu putem să ne uităm calm la această situație. Dar suntem departe de a provoca pe cineva. Dacă oamenii care vin la putere în Ucraina vor găsi în ei forța de a implementa Acordurile de la Minsk, atunci vom colabora și noi și vom face totul pentru a normaliza situația din sud-estul Ucrainei”.

Sursa: www.casamariinegre.ro

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top