Fără categorie

Protecția datelor: procurorul general SUA la Parlamentul European

Protecția datelor: procurorul general SUA la Parlamentul European
Protecția datelor: procurorul general SUA la Parlamentul European Cum se obține echilibrul între combaterea terorismului și protecția vieții personale? UE și SUA par să aibă opinii diferite pe această temă, în ultima vreme apărând tensiuni în negocierea acordurilor transatlantice. O soluție ar putea fi consolidarea dialogului între cele două părți. În acest scop, la Parlamentul European a venit procurorul general SUA, Eric Holder, care a spus că împărtășește îngrijorarea UE despre protecția vieții private și libertățile civile.

Sursa : © Parlamentul European

Cum se obține echilibrul între combaterea terorismului și protecția vieții personale? UE și SUA par să aibă opinii diferite pe această temă, în ultima vreme apărând tensiuni în negocierea acordurilor transatlantice. O soluție ar putea fi consolidarea dialogului între cele două părți. În acest scop, la Parlamentul European a venit procurorul general SUA, Eric Holder, care a spus că împărtășește îngrijorarea UE despre protecția vieții private și libertățile civile.

Eric Holder a fost primit călduros de către deputaţii europeni. Discursul său, care cerea un acord privind protecția datelor, a fost salutat cu aplaude. Președintele comisiei pentru libertăți civile, socialistul spaniol Juan Fernando López Aguilar, a mulțumit procurorului american pentru că a arătat „bunăvoință“ în soluționarea tensiunilor.  

Protecția datelor personale a fost un subiect controversat în ultimii ani în relațiile dintre UE și SUA, de exemplu în cazul transferurilor  de date bancare (Swift) și a celor de date privind numele pasagerilor. „Niciuna din părți nu va obține tot ce dorește, dar la urma urmei este vorba de protejarea cetățenilor noștri“, a spus domnul Holder, vorbind despre „un schimb de opinii sincer între prieteni“ și arătând că speră în obținerea unor rezultate rapide în urma negocierilor. 

SUA recunoaște că a făcut greșeli în trecut

Conform domnului Holder, principalele probleme sunt de natură tehnică și provin din diferențele dintre sistemele juridice din state. „Nu trebuie să ne împotmolim în explicații tehnice, trebuie să ne concentrăm pe scopul nostru comun: protecția cetățenilor“, a arătat procurorul general.

Administrația SUA și-a schimbat felul de a aborda protecția vieții private, orientându-se în ultima vreme spre drepturile fundamentale, a mai arătat Eric Holder, adăugând că „SUA a renunțat la o parte din tehnicile folosite de fosta administrație, arătând că aceasta a făcut greșeli în trecut“. Dumnealui a mai menționat și angajamentul administrației Obama de a închide centrul de detenție de la Guantanamo.

Pragmatic sau ipotetic?

„Trebuie să ne uităm la ce s-a întâmplat și nu la ce se putea întâmpla“, a spus domnul Holder, adăugând că dumnealui nu are nicio informație despre vreo încălcare a protecției datelor în cadrul acordurilor UE-SUA și că lucrurile trebuie abordate pragmatic. Părerea dumnealui nu a fost însă împărtășită de deputaţii europeni. „Protecția datelor chiar are de-a face cu problemele ipotetice“, a spus în cadrul dezbaterii de la Parlamentul European eurodeputata Renate Weber (Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, România).

Deputaţii europeni au fost de acord cu scopul propus de procurorul general american, dar nu și cu mijloacele sugerate de acesta. „Dorim certitudine legală pentru cetățenii noștri care călătoresc peste Atlantic“, a spus germanul Manfred Weber, de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat). Carmen Romero (Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor și Democraţilor din Parlamentul European, Spania) a adăugat: „am impresia că protecția vieții private în SUA este un fel de drept condiționat“.

Procurorul general SUA, Eric Holder, s-a mai întâlnit cu vicepreședinta Comisiei Europene Viviane Reding, responsabilă cu justiția și drepturile fundamentale și cu Cecilia Malmström, responsabilă cu afacerile interne.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top