Ştiri

Propunere legislativă a PNL: Plata sărbătorilor legale să fie dedusă din contribuțiile datorate de angajatori

Trei deputați PNL, Bogdan Huțucă, Ion Ștefan și Claudiu Vasile Răcuci au depus la Biroul Pemanent al Camerei Deputaților o propunere legislativă referitoare la plata zilelor libere declarate sărbători legale.
În expunerea de motive, cei trei deputați explică faptul că „în România, angajatorii din sectorul privat sunt puşi în situaţia de a acoperi costuri economice generate de unele decizii de ordin administrativ sau legislativ, pe care nu le pot influenţa.” Este vorba de salariile și veniturile asimilate salariilor pe care firmele le plătesc pentru zilele declarate prin lege, zile libere, cu statutul de sărbători legale.

„Plătitorul de salarii este pus, astfel, în situația de a plăti o zi liberă/nelucrătoare, ca şi cum aceasta ar fi fost efectuată şi ar fi generat valoare adăugată, în circuitul economic.” 

Acesta a fost motivul pentru care liberalii, inițiatorii acestei propuneri legislative, propun ca valoarea cheltuielilor salariale prilejuite de zilele libere stabilite prin lege ca zile de sărbătoare legală să fie deduse din contribuţiile şi impozitele reţinute şi plătite de angajatori, astfel încât nici plătitorul de salarii şi nici salariatul să nu fie afectaţi de o decizie etatică subiectivă privind instituirea de noi zile libere, de sărbătoare legală, în cursul anului.
„Aceste sume vor fi evidenţiate distinct în Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, iar valoarea sumelor deduse nu poate depăşi nivelul cheltuielilor medii lunare, pentru fiecare salariat, pentru luna în care se face deducerea sumelor. Din punct de vedere bugetar, impactul măsurii se ridică la mai puţin de 1,5 miliarde lei brut, anual, sumă care ar putea fi susţinută prin diminuarea arieratelor financiare ale unor companii cu capital majoritar sau integral de stat”, spun inițiatorii.
O astfel de măsură ar genera o mai mare încredere a mediului de afaceri privat în relaţia contribuabil – autoritate statală și ar conduce la o bună disciplină financiară, dar şi la o mai mare responsabilizare a inițiatorilor de legi privind instituirea zilelor nelucrătoare, având în vedere impactul bugetar pe care l-ar crea măsură şi identificarea măsurilor bugetare compensatorii pe care ar trebui să le aducă inițiatorul.
Pe 28 februarie, deputații au votat ca Vinerea Mare să devină zi liberă nelucrătoare, Camera Deputaților fiind camera decizională. România are astfel 15 zile declarate sărbători legale.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top