În anul 1953 pe teritoriul comunei Baia, pe malul Lacului Golovița, au fost descoperite urmele Culturii Hamangia datând din perioada neolitică. Nu întâmplător și vechea denumire a localității era Hamangia. De atunci, arheologii și-au îndreptat atenția către această zonă descoperind mai multe vestigii care astăzi se află în patrimoniul național.
Ultimele săpături s-au făcut în această vară la „Așezarea de la Caraburun – Açik Suhat”. Din punct de vedere geografic obiectivul arheologic este amplasat pe un platou cu aspect peninsular fiind delimitat pe laturile de NE-NV de Lacul Golovița, iar pe latura sudică este delimitat de teren arabil. Așezarea datează din epoca romană, epoca greacă / sec. II-III p.Chr., sec. VI-II a.Chr.
Alături de „așezarea de la Caraburun” și de Hamangia, comuna Baia este bogată în necropole, așezări din perioada romană sau alte vestigii. Acestea sunt numai câteva motive care l-au determinat pe primarul Mugurel Marșavela să gândească o strategie integrată de promovare turistică a comunei Baia. „În prezent, patrimoniul cultural şi istoric al comunei nu este valorificat, dar acest lucru se va schimba radical odată cu schimbările de mentalitate ale decidenților şi locuitorilor din comună”, a declarat edilul.
Comuna Baia poate exploata turistic și Lacul Golovița din complexul Lagunar Razelm – Sinoe, lanțul Munților Hercinici Camena-Pecineaga, proximitatea Pădurii Babadag sau a Lacului Razelm. Așadar, potențialul turistic al comunei este foarte mare.
Comuna Baia este compusă din satele Baia, Camena, Caugagia, Ceamurlia de Sus și Panduru, având o populație de aproximativ 4600 de locuitori.
