Opinii

Proiectul pentru refacerea falezei din Eforie Nord a fost aprobat

Azi, 5 decembrie, în sala de conferințe a hotelului Ibis din Constanța, primarul orașului Eforie, Ovidiu Brăiloiu a anunțat aprobarea unui proiect esențial pentru orașul său, turismul estival și, în egală măsură, pentru comunitate. Proiectul depus în urma cu 2 ani de către Primăria Oraşului Eforie, care se referă la refacerea completă a promenadei turistice din Eforie Nord a fost aprobat după lungi  așteptări şi va fi demarat luna aceasta .
Proiectul se referă la refacerea aleii de promenadă dintre hotelurile Acapulco şi Belona, dar şi Aleea Belona din Eforie Nord. Lucrările au ca scop extinderea aleii de promenadă, realizarea unor puncte de observaţie şi lărgirea promenadei cu 1.70 m, realizarea pavimentului din dale sau pavele, montarea de bănci şi mobilier urban, realizarea unui sistem supraveghere video şi înlocuirea sistemului de iluminat ornamental.

Un articol de Ștefan KOSTOFF

Proiectul are o valoare totală de aproximativ 2,3 milioane euro (100 miliarde lei vechi), iar contribuţia Primăriei Eforie este de numai 2 miliarde lei vechi (2%), restul finanţării fiind asigurată din fonduri europene nerambursabile. Durata totală de implementare a proiectului este de 18 de luni, iar cea de execuţie de 12 luni.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă promovarea și valorificarea patrimoniului cultural și arhitectonic din Eforie Nord în vederea stimulării creșterii economice locale și regionale, și creării de noi locuri de muncă în contextul protejării mediului înconjurător și asigurării dezvoltării durabile.
Proiectul contribuie la atingerea obiectivului strategic Programului Operațional Regional prin:
sprijinirea sectorului turistic (ramura a economiei recunoscută pentru efectul de „spill over” asupra sectoarelor complementare) prin îmbunătățirea accesibilității turiștilor la obiectivele culturale, istorice și turistice din stațiunea Eforie Nord.

Justificarea necesităţii implementării proiectului  

Aleea de promenadă are, în prezent, un aspect inestetic și neîngrijit, este îngustă și sunt zone unde lipsește parapetul de protecție sau este înclinat către plajă, grinzile de sprijin ale acestuia fiind fundate necorespunzător. Având în vedere înălțimea la care se află aleea, existența parapetului este obligatorie. Odată cu această construcție s-a luat în calcul și proiectarea unei alei de promenadă confortabile, pe care să se circule în siguranță, și care să aibe și un aspect plăcut. În decursul timpului au fost făcute intervenții punctuale și nesistematice, fără a se ține cont de un echilibru arhitectonic, de o folosire unitară și estetică a materialelor de construcție.
În stațiunea Eforie Nord, mai exact în zona situată între Hotel Acapulco și Complex Belona se vor efectua lucrări de consolidare și de modernizare a falezei Mării Negre, afectată de diferite fenomene de instabilitate, după cum urmează: balustradele (parapeţi cu grindă) sunt înclinate către plajă; aleile pietonale din pavele (superioare și intermediare) sunt deplasate, tasate, crăpate, iar în unele zone pavelele lipsesc; sistemul de drenaj este colmatat şi întrerupt, iar canalele de colectare şi evacuare a apelor de suprafaţă sunt fisurate.
Pentru că era necesară extinderea aleii spre partea de rambleu și datorită faptului că în zona de palier sunt construcții existente, s-a optat pentru o extindere în consolă. Sistemul de iluminat actual este necorespunzător din punct de tehnic conform noilor norme europene, preluate și de normativele în vigoare. Ca urmare a acestui fapt sistemul de iluminat se va înlocui în totalitate.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top