Actualitate

Proiectul de lege privind pescuitul în România va fi depus la Parlament

Deputatul liberal Bogdan Bola anunță că proiectul de lege privind pescuitul, la care a lucrat în ultimele luni împreună cu colegul său Alexandru Cocsis, va fi depus în Parlament.

În ultimele zile ne-am concentrat pe introducerea în lege a unor măsuri necesare pentru refacerea populațiilor sălbatice de pești din habitatele acvatice naturale, un lucru care se face momentan haotic și doar ocazional. Prin legea pe care o propunem o să dezvoltăm pe termen scurt, mediu și lung măsuri necesare pentru reintroducerea, refacerea și menținerea populațiilor sălbatice de pești, în apele de munte, colinare și de șes și în Delta Dunării.

Dacă acum două luni totul părea mult mai simplu, propunându-ne doar modificări punctuale, la obiect, privind protecția mediului și pescuitul, treptat treptat, purtând multe discuții cu instituții și pescari, am intrat într-o sumedenie de ordine, hotărâri, decizii și o întreagă faună juridică, încâlcită și <agățătoare> de interese și oportunități. Vorba unui prieten bun, care ne-a ajutat mult în acest demers – cercetătorul Tudor Ionescu, am ajuns la plăcuțele lui Decebal cu pescuitul ăsta. Cred că suntem la momentul în care să schimbăm ceva în bine, ceva în mentalitatea pescarilor, a autorităților dar, cel mai important, a oamenilor care încă mai cred în viitorul pescuitului”, a transmis Bola.

Legea propune unele măsuri radicale de stopare a jafului și a distrugerii faunei piscicole, precum: interzicerea pescuitului comercial pe toate apele interioare curgătoare începând cu ianuarie 2023 (exceptând Delta și apele aflate la frontiera României), introducerea unui examen pentru cei care doresc să obțină un permis de pescuit și a unei taxe anuale pentru pescarii sportivi și recreativi.

Proiectul conține și următoarele obiective, ce vor reprezenta baza Programului Multianual al Repopulărilor și a Populărilor de Susținere în România:

  • evaluarea ihtiofaunei din habitatele acvatice
  • elaborarea unei metodologii privind repopulările și populările de susținere în habitatele acvatice naturale
  • monitorizare și evaluare a acțiunilor de repopulare și populare de susținere;
  • dezvoltarea unităților cu scop în formarea loturilor de reproducători, în vederea asigurării materialului biologic pentru repopulări sau populări de susținere, în habitatele acvatice naturale;
  • implementarea granturilor BIODIVESRS pentru elevi pentru creșterea conștientizării cu privire la importanța biodiversității acvatice

Aceste obiective urmează a fi finanțate din procentul de 35% aplicat veniturilor încasate la bugetul de stat de către administratorul resursei acvatice vii, din eliberarea permiselor de pescuit recreativ/sportiv, din sumele încasate pentru practicarea pescuitului comercial și din redevența provenită din concesiunile în vederea practicării pescuitului:

Practic, 35% din taxele încasate de stat pentru pescuit să se întoarcă în lupta pentru protejarea naturii, în oameni și proiecte, în idei și principii, în inovație și cercetare.

Proiectul de lege propune de asemenea înființarea unei Stațiuni Internaționale pentru Conservarea, Monitorizarea și Cercetarea Sturionilor și a Speciilor Migratoare de Pești din Dunăre și Marea Neagră, care să includă o facilitate dedicată pentru aceste specii de importanță Europeană, iar România să devină lider în conservarea sturionilor.

Împreună cu Alexandru Kocsis și toți cei care ne-au fost alături, credem că această viziune reprezintă viitorul pescăriei românești și credem că, peste 100 de ani, generațiile viitoare o să beneficieze de aceste măsuri, așa cum și noi astăzi încă beneficiem de viziunea savantului Grigore Antipa, părintele legii pescuitului în România”, a concluzionat Bogdan Bola.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top