Opinii

Programul Phare 2006, prioritatea europeană a administraţiei locale din Cumpăna

Începând cu data jumătatea lunii ianuarie a anului curent, Consiliul Local al comunei Cumpăna a demarat implementarea proiectului „Colectare selectivă şi construcţia unei staţii de sortare” care beneficiază de finanţare din partea Uniunii Europene prin programul Phare 2006, „Coeziune economică şi socială” în proporţie de 90%.
Prin acest proiect vor fi create, până pe 30 septembrie 2009, un număr de 37 de insule de colectare selectivă a deşeurilor, achiziţionarea a 163 de containere de 1,1 metri cubi şi 37 de containere de 0,66 metri cubi. De asemenea, se vor achiziţiona două compactoare de 18 mc şi două autocompactoare de 12 mc. Pentru staţia de sortare a deşeurilor reciclabile se va construi o platformă betonată cu o suprafaţă de 863 metri pătraţi, o hală de sortare cu structura metalică şi suprafaţă de 470 mp. Pentru obţinerea rezultatelor scontate este indispensabilă organizarea campaniei de conştientizare şi informare publică. Prin toate acestea vor fi create aproximativ 20 de noi locuri de muncă.
În proiect sunt incluse şi conferinţele de presă care vor fi organizate regulat pentru o mai bună informare a publicului şi pentru a-i ajuta pe locuitorii comunei Cumpăna, dar nu numai, să înţeleagă apoi să-şi asume importanţa colectării selective a deşeurilor.
Astfel, Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, a vorbit în timpul unei conferinţei de presă despre necesitatea vitală ca oamenii să fie informaţi corect cu privire la investiţia ce va urma la ei în comună şi să fie, practic, reeducaţi în aruncarea gunoiului după criterii de selecţie a materialului din care e alcătuit.

Conferinţe de presă pentru conştientizarea principalilor beneficiari: locuitorii comunei

Pe 16 iunie 2009, la sediul Primăriei a fost organizată o altă conferinţă de presă, la ora 17:00, în cadrul căreia jurnaliştii şi, indirect, publicul, au fost informaţi în legătură cu stadiul actual de implementare a proiectului “Colectare selectivă şi construcţia unei staţii de sortare în Comuna Cumpăna, judeţul Constanţa”. De asemenea, s-a discutat despre demararea activităţii de execuţie a staţiei de sortare. Proiectul propus de investiţii se referă la realizarea unui sistem complet, eficient şi durabil de gestionare a deşeurilor în Comuna Cumpăna, care va avea ca efecte: protejarea mediului şi creşterea calităţii vieţii, dezvoltare economică şi turistică, beneficii sociale şi materiale, conformare legislativă. Valoarea investiţiei ajunge la aproape un milion de euro. Pentru cei care nu ştiu încă Primăria Cumpăna încearcă permanent să informeze publicul cu privire la importanţa şi statutul Uniunii Europene. Astfel în pliantele informative împărţite la conferinţele de presă, în sediul primăriei şi în cadrul tuturor acţiunilor de specialitate, necunoscătorii află că Uniunea Europeană reprezintă o entitate politică, socială şi economică compusă din 27 ţări şi că statele membre au decis împreună, pe parcursul unui proces de extindere ce a durat 50 de ani, să construiască o zonă de stabilitate, democraţie şi dezvoltare durabilă, menţinând diversitatea culturală, toleranţa şi libertăţile individuale. Nu în ultimul rand, Uniunea Europeană îşi propune să împărtăşească realizările şi valorile sale cu ţările şi popoarele de dincolo de graniţele ei, aspect pe care Mariana Gâju încearcă permanent să îl pună în aplicare prin proiectele europene în curs de derulare sau în fază de proiect.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top