Ştiri

Prin nominalizarea lui George Maior ca posibil candidat la funcția de prim-ministru, Ponta a încălcat Legea!

Dottore Ponta a gafat din nou!

La un moment dat Victor Viorel Ponta, candidatul PSD la alegerile prezidentiale, a anuntat, într-o seară de duminică , că  va face publice variantele sale pentru funcția de prim-ministru. Lista lui cuprindea numele lui George Maior, șeful SRI, și Călin Popescu Tăriceanu, președintele Partidului Liberal Reformator.

Un articol de Ștefan KOSTOFF

George Maior, actualul director SRI,  a fost senator PSD, iar din anul 2006 a preluat funcția de director SRI, la propunerea președintelui Traian Băsescu. George Maior este om de casă a familiei Ponta, acesta fiind nașul de cununie al lui Victor Viorel și Dacianei Sârbu.
Numirea lui George Maior la conducerea SRI a constituit o premieră la acea vreme (2006), fiind  pentru prima oară când președintele Băsescu era de acord cu susținerea un reprezentant al Opoziției, model pe care l-a aplicat și la SIE. În timpul celor cei șapte ani șef al SRI, George Maior nu și-a făcut prea mult apariția în public, fiind deosebit de discret. A întreținut relații cu serviciile de informații ale CIA, FBI și MI5. Ca șef al SRI a implicat serviciul în lupta anticorupție și a jucat chiar neutru în pofida faptului că a fost în PSD și că este un apropiat al familiei Ponta, în calitate de naș de cununie.

Gafă sau prostie?

Cu toate astea, pomenirea numelui său ca potențial prim-ministru este după cum vom vedea o mare gafă a finului sau, Victor Viorel Ponta, gafă care poate fi considerată și o gravă încălcare a legii.
Conform Legii nr. 14 din 24 februarie 1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii, intrată în vigoare la 3 Martie 1992, la articolul nr.36 se face referire clar la situația de față. Cităm din Lege: „Personalul Serviciului Român de Informații nu poate face parte din partide politice sau alte organizații cu caracter politic ori secret și nu poate fi folosit în scopuri politice.”
De asemenea, în același articol de lege se menționează că: „Serviciul Român de Informații nu va întreprinde nici o acțiune care să promoveze sau să lezeze interesele vreunui partid politic sau persoane fizice ori juridice, cu excepția acelor acțiuni ale acestora care contravin siguranței naționale.”
Dându-și seama de proporțiile situației, într-un interviu acordat postului public de televiziune, pe 25 septembrie, întrebat dacă ar putea candida pentru postul de președinte sau premier, șeful SRI a spus: „Nu. Mă gândesc la calitatea pe care o am de director. După ce termin cu această poziție, putem discuta orice, inclusiv asemenea aspecte. (…) Începe această campanie electorală cu multe discuții despre servicii. Serviciile își fac datoria independent și profesionist”.  Un răspuns menit să dreagă atât porcăria făcută de Ponta prin prisma prevederilor Legii nr.14/24 februarie 1992, cât și în sensul unei posibile acceptări a funcției de prim-ministru dar după încheierea socotelilor cu SRI, adică după depunerea mandatului de șef al instituției.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top