Actualitate

Primul centru itinerant din țară pentru copiii cu dizabilități, inaugurat în județul Tulcea

Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a participat miercuri, 22 septembrie 2021, alături de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, la inaugurarea primului centru itinerant pentru copiii cu dizabilități din țară.

La evenimentul găzduit de Pensiunea „Orizont” din Mahmudia și moderat de Bogdan Simion, director executiv în cadrul Fundației SERA ROMÂNIA, au mai participat subprefectul județului cu atribuții de prefect, Nicolae Topoleanu, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Tulcea, Gabriel Teodosie Marinov, precum și reprezentanții PENNY România și ai grupului german aparținător REWE.

Centrul mobil inovator, care în următorul an va asigura servicii de recuperare pentru aproximativ 100 de copii din Delta Dunării, este rezultatul parteneriatului dintre Fundația SERA ROMÂNIA și PENNY Romania, compania care a finanțat achiziția vasului plutitor, în cadrul unuia dintre cele mai ample proiecte de CSR (Responsabilitate Socială Corporativă) ale companiei. Parteneriatul reprezintă de asemenea contribuția proprie a Fundației la amplul proiectul european din care face parte Centrul itinerant, intitulat „Întotdeauna în familie – proiect pentru reducerea instituționalizării, a riscului de separare și pentru asigurarea serviciilor de recuperare de proximitate copiilor din județul Tulcea”, implementat de SERA ROMÂNIA și cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

„Județul Tulcea are un specific aparte: distanțe mari, greu de parcurs. Dacă apare vulnerabilitatea în zone izolate, cel mai probabil statul, fără ajutorul partenerilor, nu își poate face simțită prezența. Atunci, ca ministru, împreună cu parteneri dedicați, unul dintre ei este Bogdan Simion, am decis să reformăm asistența socială în România. Este un proiect curajos, inovator, prin care urmăm beneficiarul. Vă felicit pentru ceea ce ați realizat și cred că ar trebui să deveniți model, nu numai pe partea de deplasare pe apă, ci și pe partea de uscat, unde am putea multiplica acest proiect. În același timp, doresc să vă îndemn să fiți solidari și receptivi la ceea ce vom propune legat de asistență socială în România. Vă doresc mult succes, să fie un proiect emblematic, pe care să-l urmărească și să-l îmbrățișeze toată lumea“, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan.

Fundația SERA este un vechi partener al Consiliului Județean prin DGASPC, la ora actuală fiind în vigoare o convenție tripartită încheiată în urmă cu trei ani între cele trei entități, de ale cărei rezultate fructuoase, cum este și noul centru itinerant, beneficiază copiii instituționalizați și nu numai din județul Tulcea.

„Vreau să îi felicit pe toți cei care s-au implicat în acest proiect deosebit pentru județul Tulcea. Doamna ministru, vă mulțumesc că ați ajuns în județul nostru, unul cu o problematică deosebită. Acest proiect este unicat prin modul de aplicare la nivelul beneficiarilor. S-a spus că este o inițiativă care vizează mai mult Delta Dunării, dar să știți că beneficiarii sunt de-a lungul Dunării, inclusiv în zona de terasă, următorul popas fiind la Măcin. Faptul că acest centru itinerant se poate deplasa către beneficiar este un lucru extraordinar, motiv pentru care felicit pe toți cei care au gândit acest proiect.

Acțiunile sunt mai mult decât lăudabile, pentru că sunt destinate copiilor, elementul primordial al societății.

Doamna ministru, vă rog să vă îndreptați privirea către județul nostru, pentru că avem nevoie de ajutorul dumneavoastră, al decidenților, astfel încât la Tulcea să reușim să facem ceea ce ați spus mai înainte, respectiv o descentralizare, o reorganizare a acestui sistem de asistență socială, care să devină unul flexibil și în beneficiul copiilor. Mulțumirile mele din tot sufletul pentru REWE Group, pentru că fără ajutorul dânșilor nu eram împreună aici să promovăm această investiție extraordinară pentru județul Tulcea. Nu în ultimul rând, vreau să-l felicit și să-i mulțumesc în nume personal domnului Bogdan Simion, pe care îl cunosc de când am fost ales președinte și despre care pot spune, fără exagerare, că a existat la Tulcea înainte de a exista Protecția Copilului”, a declarat președintele Horia Teodorescu.

Centrul itinerant este instalat pe un ponton plutitor, echipat cu aparatură medicală modernă și va circula în Deltă și în localitățile riverane Dunării pentru a asigura perioade de terapie frecvente și predictibile pentru copiii cu posibilități reduse de transport.

Alături de oferirea de servicii socio-medicale și sprijin material unui număr de 270 de copii din județul Tulcea expuși riscului separării de familie, printre obiectivele proiectului implementat de Fundația SERA se numără și derularea de campanii de informare cu privire la drepturile copilului precum și promovarea egalității de șanse și nediscriminării, cu scopul de a preveni separarea copilului de familia sa și de a întări drepturile copilului.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top