Opinii

Primele măsuri în cazul inundațiilor din comunele tulcene Dăeni și Văcăreni

Capriciile lunii noiembrie au fost resimțite din plin de locuitorii a două comune tulcene, Dăeni și, respectiv, Văcăreni. Ambele localități au fost afectate de căderile masive de precipitații (peste 50 de litri/mp), nu mai puțin de 8 km de drumuri comunale fiind grav avariate.
Prefectul județului Tulcea, Alexandru Cristian Iordan s-a deplasat în teritoriu pentru a constata aceste distrugeri și pentru a lua primele măsuri pe care instituția condusă de el le are la dispoziție. ”În urma precipitațiilor, a vântului puternic și a căderilor de grindină, am avut două comune afectate, Dăeni și Văcăreni. La Dăeni avem 2,2 km de drumuri comunale afectate și o prăbușire de teren care poate afecta o casă, iar în comuna Văcăreni situație e puțin mai complicată deoarece avem 6 km de drumuri afectate, 2 podețe colmatate și aproximativ 260 de ha de teren agricol inundate. Pe acel teren nu era nimic cultivat”, ne-a declarat prefectul.

Totodată, acesta a dispus constituirea unei comisii care a făcut toate evaluările la fața locului, raportul acesteia fiind discutat în Comitetul pentru Situații de Urgență a județului Tulcea, urmând ca hotărârea comitetului să ajungă pe masa Guvernului României pentru alocarea unor sume în vederea remedierii distrugerilor. Prefectul Iordan a apreciat și promptitudinea cu care cei doi primari din localitățile afectate de inundații au acționat, astfel încât viața oamenilor să-și poată continua mersul.
Marian Gherghișan, primarul comunei Dăeni ne-a declarat că ploile au distrus drumurile și ravenele, iar comisia prefectului a estimat pagubele la aproximativ 100 de mii de euro. Însă, edilul nu se mulțumește doar cu constatarea și, eventual repararea porțiunilor de drum afectate, el dorește implementarea unui proiect care să ducă la înlăturarea posibilității ca, pe viitor, să se mai întâmple așa ceva. ”Avem un proiect prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Locală al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice care cuprind reabilitarea, modernizarea și extinderea unor străzi din comună. Dacă implementăm acest proiect vom pune capăt problemelor pe care căderile de apă le provoacă”.
Însă, acest proiect atât de necesar comunei Dăeni este blocat de contestația depusă de una dintre firmele care au participat la licitația publică de atribuire a investiției. Valoarea investiției se ridică la aproximativ 8,5 milioane de lei. Nu mai puțin de 14 km de străzi vor fi asfaltate atunci când problemele juridice se vor finaliza.
În cealaltă comună, Văcăreni, edilul Stoica Ștefan susține că aceeași comisie a evaluat pagubele la suma de 45.000 de lei, însă nici el nu va aștepta ca acești bani să vină de la Guvern pentru a întreprinde primele măsuri. ”Noi intervenim imediat. Viața socială trebuie să continue, nu putem lăsa drumurile așa. Se poate întâmpla să fie nevoie să intre salvarea sau să fie un decedat, nu putem lăsa drumurile așa. De fiecare dată facem la fel. Avem un buldoexcavator și cu el de fiecare dată facem treabă bună”, ne-a declarat primarul.
Și în cazul Văcăreniului soluția pentru a stopa inundațiile stă în implementarea unor proiecte cu finanțare europeană. ”Pe mine mă interesează să înlăturăm cauzele care determină astfel de situații. Să tot luăm bani, iar de fiecare dată apa să-i ducă la vale, nu e o soluție. Trebuie neapărat să umblăm la cauze. Intervenim pe trei aliniamente la nivelul comunei pentru că zona noastră este situată pe un versant al unui deal și de sus, de unde se pornesc torenții o să facem o deviație cu mijloacele din dotare pentru a duce torenții spre o zonă laterală unde nu afectează locuințe. Avem și un proiect de apă-canal în implementare, apoi o să vină un proiect pentru asfaltare stradală, astfel încât prin proiectul acesta să putem să canalizăm și să deviem viiturile de apă.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top