Orașul Măcin este situat la confluența Dunării cu Munții Măcinului, la altitudinea medie de 40 m, în vecinătatea Dunării Vechi la Vest și a Munților Măcinului (Culmea Pricopanului) la Est și Nord-Est. Relieful orașului Măcin se compune din trei forme: Munții Măcinului, câmpia marginală și Lunca Dunării. Are acces rutier dinspre Brăila (punctul de trecere cu bacul de la Smârdan), Galați (punctul de trecere cu bacul de la I. C. Brătianu), Tulcea (șoseaua E87) și Constanța.
Conform izvoarelor istorice, posibila localizare a cetății “Vicinei” era la Măcin, de unde provenea primul mitropolit al Țării Românești (1359), Iachint de Vicina. Unii istorici, cum ar fi Nicolae Iorga și Gheorghe I. Brătianu, afirmă această ipoteză toponimică. Odată cu cucerirea Dobrogei de către Imperiul Otoman, Măcinul devine sediu al unei garnizoane otomane, centru de colectare și tranzit al produselor destinate aprovizionării Constantinopolului.
Munţii Măcinului sunt cei mai vechi munți din România, interesul cercetătorilor fiind orientat, datorită numeroaselor vestigii istorice, către săpăturile arheologice, dar în egală măsură şi către cercetarea stiinţifică a vastului tezaur natural existent aici – geologic, botanic, zoologic. Potențialul natural de care dispune în prezent, face Parcul Naţional Munţii Măcinului accesibil unei game largi de turişti interesaţi de drumeţii în natură, peisaje, flora, faună caracteristice parcului, studii şi documentare.
Pe teritoriul parcului există una din cele mai vechi, interesante şi cunoscute rezervaţii din ţara noastră – Rezervația Naturală Valea Fagilor. Aceasta se remarcă prin prezenţa unică şi viguroasă a fagului tauric ce prezintă caractere intermediare între fagul autohton şi fagul oriental şi a florei de subarboret, unică în Dobrogea şi asemănătoare făgetelor din Crimeea.
Traseul către Culmea Pricopanului pe ruta Macin – Regia Tutunului – Vf. Suluca Mare – Piatra Râioasa – Șaua Șerparul – Vf. Caramalău – Fântâna de Leac- Macin are o lungime totala de 15 km si este marcat cu banda albastra. Traseul este unul de creastă cu peisaje de o frumusețe extraordinară ce străbat zona stâncoasă peste vârfurile cele mai înalte din munții Măcinului.
Turiștii care doresc să încerce și altceva decât traseele montane pot încerca o degustare de vinuri la Crama Dobrogeană. Pe parcursul degustării vor obține suficiente cunoștințe referitoare la servirea vinurilor (ordinea servirii, temperatura de servire etc.), identificarea soiurilor de vin, alegerea vinul potrivit felului de mâncare pe care-l consumă, diferențierea vinurilor în funcție de însușirile şi tipicitatea acestora.
Nu trebuie să ratați, dacă ajungeți în zona Măcinului, și posibilitatea de a vă consacra o zi pentru pelerinaje la mănăstirile celebre din această zonă a județului Tulcea: Izvorul Tămăduirii și Fântâna de leac din Munții Măcinului, Saon, Celic-Dere sau Cocoș.
Centrul de Informare Turistică Măcin stă la dispoziția celor interesați cu informații legate de obiectivele turistice, posibilitățile de petrecere a timpului liber, excursiile ce pot fi realizate în și din zonă, unități de cazare, restaurante, evenimentele culturale, mânăstirile și bisericile din împrejurimi etc.