Opinii

Primarul Vasile Băjan este împiedicat să împădurească 243 ha de teren din Saraiu

Proiectele menite să îmbunătăţească viaţa locuitorilor din comuna Saraiu, sau ideile îndrăzneţe care le-ar putea moderniza activitatea social-economică, se împiedică de prostia sau lipsa de logică a mai-marilor de la Bucureşti. Vasile Bejan, primarul comunei, ne-a povestit cum de şapte ani se chinuie să împădurească 243 hectare de teren din comuna Saraiu şi mai-mai că ar fi vrut să le dea şi gratis către ROMSILVA, numai să îmbunătăţească starea deplorabilă în care se află mediul înconjurător: „Mi-aş fi dorit să creez perdele forestiere, despre care cu toţii ştim, cât de utile sunt, mai ales într-o zonă precum cea în care se află comuna mea. Ştiţi ce mi-au răspuns?! Că terenul trebuie să fie într-o stare foarte avansată de degradare şi să nu fie SIT NATURA 2000. Păi, dacă eu vreau să fac perdele forestiere, cu ce încurcă asta proiectul Natura 2000?”. Pe bună dreptate, primarul din Saraiu ne-a mai sesizat o problemă şi anume tăierea copacilor de pe marginea drumului naţional, de către reprezentanţii administraţiei drumurilor: „Ce-au avut cu pomii ăia? Sunt tare curios să văd dacă au act de proprietate pe acei copaci. I-au tăiat pentru ca vitezomanii să nu mai întâmpine obstacole, e aberant! Dar acum, când eu vreau să întrebuinţez ceva pentru starea mediului înconjurător, n-am voie pentru că mă împiedic de fel şi fel de obstacole legislative stupide. Păi, e normal ce facem noi?”.
Cu toate acestea, dând dovadă de abilitate şi hărnicie, primarul descurcăreţ a reuşit ca până în momentul de faţă (al treilea mandat) să scoată comuna din noroaie şi să schimbe radical viaţa locuitorilor. Astfel, încă din primele luni ale primului mandat, Vasile Bejan a reuşit să pietruiască 12,6 kilometri de drum, 6,4 kilometri în Saraiu şi 6,2 în Dulgheru, după care a aplicat şi un tratament bituminos pentru a facilita circulaţia atât pentru locuitorii comunei, cât şi pentru persoanele care tranzitau localitatea.
De asemenea, a reabilitat toate cele patru unităţi de învăţământ din Saraiu şi Dulgheru şi astfel a creat cele mai bune condiţii pentru desfăşurarea orelor de curs. Nu în ultimul rand, administraţia locală a reuşit să reabiliteze cele două biserici din Saraiu şi Dulgheru, dar şi să le doteze cu centrale termice pentru încălzire în sezonul rece. Poate cel mai important proiect a fost construirea a 24 de locuinţe pentru locuitorii din Saraiu afectaţi de inundaţiile din 2005.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top