Fără categorie

Primarul Titu Neague a schimbat faţa comunei Bărăganu

Într-un an, cât alţii în trei mandate

Într-o perioadă în care majoritatea comunităţilor locale se plâng că nu au realizări din cauza fondurilor insuficiente, o primărie din judeţul Constanţa demonstrează că poţi face multe lucruri bune, atât timp cât îţi doreşti acest lucru. Se întâmplă la Bărăganu, într-o comunitate, cu aproximativ 1500 de suflete, care îşi duc traiul în două sate, reşedinţa de comună Bărăganu şi Lanurile.
Principalul artizan al schimbărilor din această comună este primarul Titu Neague, ales în această funcţie în luna mai a anului trecut. Despre el, lumea din sat spune că a făcut într-un an, cât alţii în trei mandate. Realizările sunt într-adevăr vizibile cu ochiul liber. De la alegerea lui Titu Neague, în satul Bărăganu au fost amenajate o farmacie, un dispensar, o frizerie a fost reabilitată şcoala, a fost deschis un post de poliţie, această ultimă măsură conducând la o scădere a infracţionalităţii din zonă.
În satul Lanurile s-au executat lucrări similare, fiind date în funcţiune o grădiniţă şi un dispensar şi reabilitată şcoala. Acestea sunt însă doar câteva din proiectele îndeplinite…

Un articol de Cristian CEALERA

Satul fără taxe

O măsură surprinzătoare luată de noua administraţie este aceea de a încerca să îi scape de taxe pe locuitorii comuităţii. Astfel, la Bărăganu, nu se cer bani pentru evenimentele desfăşurate în incinta căminului cultural. De asemenea, cine vrea să închirieze utilajele primariei pentru diverse lucrări agricole personale, află cu surprindere că acest lucru nu îl costă nimic. Gunoiul se ridică tot gratis din curţile oamenilor, serviciul de salubritate fiind astfel suportat de către administraţia locală. Primăria Bărăganu a efectuat lucrări ample la Căminul Cultural, acolo unde a fost reparat acoperişul, iar în faţa clădirii a fost amenajat un mic parc, în care se află şi o scenă de spectacole. În cămin s-au amenajat grupuri sanitare şi o bucătărie pentru evenimente precum nunţi şi botezuri şi se lucrează la o sală de calculatoare pentru copii.
Primarul Titu Neague îşi doreşte ca în curând să ofere în incinta cămunului, o masă gratuită copiilor, zilnic, în regim de cantină socială.
Iluminatul public este o altă prioritate a edilului. Pentru a asigura un climat de siguranţă, primarul a montat becuri pe fiecare stâlp.
Grija pentru calitatea învăţământului a făcut ca Primăria să pună la dispoziţie microbuzul şcolii, pentru elevi şi profesori. Cadrele didactice sunt transportate zilnic până la traseele de microbuze, pe cheltuiala Primăriei.

Drumuri noi şi alimentare cu apă

Unul dintre programele importante ale autorităţii locale este reabilitarea drumurilor. Peste 16 kilometri au fost deja reabilitaţi, ultimii kilometri urmând să fie finalizaţi într-un timp cât mai scurt. Reabilitarea cu apă este o altă problemă în curs de rezolvare. În prezent se lucrează la înlocuirea vechii conducte, întinsă pe 11 kilometri.
Au mai rămas doar doi kilometri de ţeavă ce trebuie înlocuiţi şi până la iarnă, apa ruginită şi imposibil de băut va deveni doar o amintire.

Reabilitarea bisericii

De renovare a beneficiat şi biserica veche de 100 de ani şi care era, pe vremuri, năpădită de bălării. S-a schimbat turla, se repară total acoperişul, se izolează clădirea integral, iar în curte se ridică o casă parohială. Curtea va fi şi ea amenajată, împreună cu intrarea şi monumentul eroilor.
Biserica din Lanurile a fost la rândul său reabilitată şi s-a ales cu un gard nou.

Şcoala multi-funcţională

Iniţiativele îndrăzneţe nu se opresc aici. La şcoala cu clasele 5-8 din Lanurile sunt două săli libere, aşa că primarul vrea să mute acolo poşta, să facă o farmacie şi un magazin de pâine. La Bărăganu şi Lanurile, pâinea se va vinde la preţ de producător. De asemenea, se vor vinde şi produse de patiserie. Bărăganu se laudă cu două cabinete medicale, medicul din zonă putând fi găsit trei zile în Bărăganu şi trei în satul Lanurile.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top