Opinii

Primarul Nicolae Matei vrea să preia CET Midia

Administraţia locală din Năvodari a iniţiat o serie de demersuri pentru preluarea cu titlul de gratuitate a unui pachet de 53% din acţiunile deţinute de statul român, prin AVAS, la CET Midia.

 

Un articol de Sebastian TARCEA

Acţiunile vor fi trecute din domeniul privat al statului, în domeniul privat al Consiliului Local Năvodari, care va avea astfel control asupra CET Midia ce va putea fuziona ulterior cu SC TSP Ecoterm SA. Datorită controlului pe care Consiliul Local îl va exercita asupra CET Midia va dispărea, din facturile pentru agentul termic, adaosul practicat de intermediar.

Datoriile înregistrate de SC TSP Ecoterm SA, acum, sunt de aproximativ 333 miliarde de lei: sunt 220 de miliarde de lei datorii către CET Midia, 13 miliarde de lei către CET Constanţa, 100 miliarde de lei către BRD. De la populaţie, SC TSP Ecoterm SA are de încasat doar 11 miliarde de lei.          

În acest moment, SC TSP Ecoterm SA cumpără de la CET Midia agent termic cu preţul de 1,19 milioane de lei/Gcal şi îl vinde cu 3,05 milioane de lei/Gcal. Cetăţenii plătesc 1,2 milioane de lei/Gcal, diferenţa de tarif fiind suportată din bugetul local, adică tot de contribuabilii din Năvodari. Anul trecut, pentru aceste subvenţii, a fost plătită din bugetul local suma de 70 miliarde de lei, pentru anul 2008 fiind prognozată suma de 47 miliarde de lei în condiţiile în care suma nu va acoperi tot necesarul.

Când acest demers va fi finalizat, fiecare locuinţă din Năvodari va fi scutită de plata a aproximativ 30 de milioane de lei anual, suma fiind generată de dispariţia pierderilor SC TSP Ecoterm SA.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top