Opinii

Primarul Nicolae Matei, între şedinţele de consiliu şi ajutorarea năvodărenilor

Pe 25 noiembrie a.c., administraţia locală Năvodari a inaugurat mai multe obiective de investiţii finalizate în zona Peninsula. Zona Peninsula Năvodari nu a beneficiat de investiţii în ultimii ani, este considerată zonă defavorizată, cetăţenii de aici fiind, în cele mai multe cazuri, persoane sărace, aflate în dificultate.

Astfel a fost inaugurat drumul în lungime de 2,5 km spre Peninsula Năvodari (dinspre Năvodari spre Peninsulă), drum ce nu a mai fost reparat de 20 de ani. Lucrările au costat 10,5 miliarde de lei vechi. Cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa va fi reabilitată şi porţiunea de drum din această zonă spre DJ 226 în partea localităţii Lumina. Pentru aceste reparaţii, Consiliul Judeţean Constanţa a alocat primăriei Năvodari 4 miliarde de lei, iar primăriei Lumina 7 miliarde de lei. Tot la evenimentul din 25 noiembrie a fost inaugurat şi sistemul de termoficare a Şcolii Peninsula Năvodari, unitate de învăţământ cu clasele I-IV realizată în mandatul de viceprimar (2000-2004) al actualului edil al oraşului Năvodari, Nicolae Matei. Investiţia, în valoare de 1 miliard de lei, a constat în introducerea unui sistem centralizat de încălzire (centrală termică, ţevi, calorifere) pentru a se renunţa la focul cu lemne, metoda folosită pentru încălzirea claselor până acum. În zona Peninsula Năvodari, lucrările de ridicare a unei biserici ortodoxe, sprijinite de administraţia locală, sunt într-un stadiu avansat, Consiliul Local Năvodari urmând a aloca încă 200 de milioane de lei pentru finalizarea lor. Administraţia locală Năvodari aşteaptă Hotărârea de Guvern privind preluarea terenului şi anexelor fostei unităţi militare din zonă pentru a putea demara lucrările de introducere a unei reţele noi de alimentare cu apă.

 

Şedinţe de consiliu civilizate

 

 

Pe 21 noiembrie a.c., consilierii locali năvodăreni au fost convocaţi la şedinţa ordinară a Consiliului Local din luna aceasta. În cadrul şedinţei, desfăşurată într-o atmosferă civilizată, toţi consilierii au fost social-democraţi, aprobând foarte multe proiecte sociale şi supralicitând la propunerile înaintate de primarul oraşului, Nicolae Matei. Multe dintre amendamentele aduse la unele proiecte de hotărâre (amendamente propuse după aprobarea rectificării bugetare) privind majorarea unor sume ce vor fi folosite pentru locuitorii din Năvodari, reprezintă o încercare de destabilizare a bugetului local. Primarul Nicolae Matei va face eforturi pentru a găsi sursele financiare pentru acoperirea acestor suplimentări. Electorală a fost şi adresa de la Ministerul Sănătăţii prezentată de consilierii locali liberali care nu era un aviz de construcţie a spitalului orăşenesc Năvodari (aşa cum au solicitat consilierii locali luna trecută) ci doar un acord de principiu cu mai multe clauze privind amplasarea unităţii medicale. Un astfel de acord de principiu era dat deja Consiliului Local Năvodari. La proiectele de hotărâre aflate pe ordinea de zi li s-au mai adăugat încă trei proiecte de hotărâre iniţiate de doi dintre consilierii locali din Năvodari. Toate proiectele prezentate astăzi au fost aprobate.

 

Premieră artistică

 

Pe 22 noiembrie, Casa de Cultură „Pontus Euxinus” din Năvodari a înregistrat o nouă premieră: lansarea filmului „Trupa de show”. Este prima peliculă difuzată în sala de spectacole a Centrului Cultural.  Evenimentul s-a desfăşurat la ora 11.00. Au fost invitaţi să vizioneze în mod gratuit filmul toţi elevii unităţilor de învăţământ din oraş. La cei peste 300 de copii care au participat la eveniment li s-au adăugat un număr de 12 copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 13 ani, care au jucat în „Trupa de show”, 5 dintre ei fiind năvodăreni. Aceştia au fost premiaţi de primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei, cu diplome, rechizite şcolare, dulciuri. „Trupa de show” este o comedie muzicală românească ce are în distribuţie copii din toată ţara cărora li s-au alăturat Jean Constantin, Gabriel Dorobanţu, Alexandru Jula, Nelu Bălăşoiu, Ileana Şipoteanu, Maria Tripon şi Florin Pretorian. Filmul povesteşte aventurile unui grup de copii ce ajung, din greşeală, într-o cazarmă militară. Semnează, pentru „Trupa de show” scenariul şi muzica Dumitru Lupu, imaginea Ciprian Caragea şi Silviu Stan, montajul Mihai Cândea, regia artistică Dumitru Cucu, producătorul executiv RolFilm Lămâiţa Melu şi directorul filmului Dumitru Lupu. Prin acest eveniment, reprezentanţii Casei de Cultură “Pontus Euxinus” încearcă să cultive gustul copiilor şi al năvodărenilor în general, pentru film, spectacol, pentru evenimente culturale.

Primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei, a susţinut că prin astfel de manifestări sunt contrazişi cei care spuneau despre Năvodari că este oraşul fără şosele, fără agent termic, dovedindu-se că în oraş are loc actul cultural. Săptămânal, diferite categorii de vârstă, se bucură de diverse acte culturale ce au loc în oraş.

 

Sărbători mai optimiste

 

 

Începând cu săptămâna care tocmai a trecut, administraţia locală din Năvodari, împarte, pentru prima dată, pachete cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Au fost pregătite peste 5 000 de pungi cu alimente de bază pentru persoanele fără venituri, persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora, pensionarii agricoli şi pensionarii cu pensii de până la 700 de lei. În intervalul orar 12.00-18.00, persoanele care se încadrează în criteriile stabilite de primărie sunt aşteptate să-şi ridice pachetul dintr-una din cele patru locaţii special amenajate: Centrul Cultural, Casa Căsătoriilor, Cantina Socială de lângă Biserica “Buna Vestire”, sediul Ecoterm. Primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei, caută fonduri pentru a acorda şi înaintea Crăciunului alte pachete, de aceeaşi valoare, 25 de lei. Măsura acordării acestor pachete persoanelor care au nevoie de ele, dovedeşte că numai o administraţie locală condusă de social-democraţi poate fi alături de cei mulţi, de cei aflaţi în situaţii dificile.

Pentru anul viitor, Nicolae Matei va iniţia un proiect de hotărâre pentru a fi acordate şase astfel de pachete pe an, în preajma marilor sărbători creştine.

 

 

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top