Litoralul românesc

În urma afacerilor lui Dragomir rămân sărăcia şi paragina

Gheorghe Dragomir candidează pentru Camera Deputaţilor, la Colegiul 1, din partea Partidului Naţional Liberal. Dragomir are tupeul să ceară din nou voturile electoratului în condiţiile în care timp de patru ani nu a făcut nimic pentru, spre exemplu, localităţile Istria şi Nuntaşi, arondate colegiului în care candidează. Mai exact?

Un articol de  Mihai Răzvan ROTARU, Andreea PAVEL

Gheorghe Dragomir a fost mai preocupat de prosperitatea afacerilor şi de bunul mers al încrengăturii care îi ţine spatele, în timp ce localnicii trăiesc în condiţii mizere.

Pe parcursul mandatului trecut, candidatul liberal n-a dovedit că ar fi avut vreodată intenţia să îmbunătăţească traiul cetăţenilor din Nuntaşi, sau Istria. Situaţia jalnică din cele două localităţi demonstrează că Dragomir n-a făcut nimic pentru atragerea fondurilor europene, sau pentru dezvoltarea zonelor turistice. Nici măcar n-a încercat să creeze locuri de muncă, deşi posibilităţi ar fi fost o groază şi nu şi-a mişcat degeţelul de deputat pentru a oferi condiţii de trai decente electoratului. Acum însă şi-a amintit de cei de care depinde viitorul său politic şi scoate la interval tolba cu promisiuni pe care le aruncă în stânga şi dreapta.

Afacerile liberale flămânzesc localnicii

Motivele pentru care liberalii se preocupă de Istria, nu sunt nicidecum legate de viitorul cetăţenilor, ci, mai degrabă, de viitorul personal. Pentru început, Gheorghe Dragomir, ar vrea să construiască în zonă un motel, despre care spune că nu va reprezenta o construcţie foarte mare, pentru a nu afecta monumentul istoric. Asta înseamnă că nu locurile de muncă reprezintă motivul pentru care Dragomir vrea să ridice motelul. Pe de altă parte, e posibil ca acest lucru să fie dus la împlinire mai greu, pentru că aria protejată e mult mai largă decât actualul zid de incintă. Mai mult, întreaga zonă este inclusă în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

Interesele liberale nu stau, însă, doar în construirea motelului. Marian Dragomir este unul dintre fraţii candidatului liberal. Consilier local, acesta unul dintre cei mai mari moşieri din zonă. Lucrează în proprietate şi are în arendă mai multe sute de hectare de teren pe teritoriul Istriei şi comunei Săcele.

Chipurile, Marian Dragomir are un concurent. Se numeşte Marian Vişan şi cultivă alte câteva sute de hectare. Pe de altă parte este proprietarul firmei de construcţii Flamingo Pound. Această firmă a beneficiat de câteva contracte bune de lucrări publice la primării, mai ales de la cele conduce de edili PNL. Spre exemplu, Istria şi Mihai Viteazu. 

Am spus mai sus “chipurile”, pentru că Vişan nu este şi niciodată nu va fi un concurent real al luI Dragomir. De ce? Pentru că Vişan este naşul unui alt frate de-al candidatului liberal, Cristian Dragomir. Acesta e poliţist şi datorită acestei înrudiri, Vişan poate pescui fără să-l tragă nimeni la răspundere, în Lacul Nuntaşi, care este situat pe teritoriul comunei Istria, învecinat fiind cu cetatea. Şi ca tabloul să fie complet, tot pe malul lacului, Visan şi-a ridicat şi o cochetă casă de vacanţă.

Lacul Nuntaşi, lăsat în paragină de Gheorghe Dragomir

Un exemplu al faptului că candidatului Gheorghe Dragomir nu şi-a dat interesul pentru satul Nuntaşi este însăşi starea în care se află lacului cu acelaşi nume.

Lacul Nuntasi este un obiectiv turistic de primă mâna. Specialiştii în domeniu spun că nămolul sapropelic are calităţi tămăduitoare. Acesta este aproape la fel de bun ca cel din lacul Techirghiol. Înainte de Revoluţie, căsuţele cu peste 150 de locuri de cazare şi restaurantul atrăgeau mulţi turişti veniţi aici pentru tratamente.

Acum oamenii se scaldă în lac şi se mozolesc optimişti cu nămol mizerabil, doar din cauză că nu există nici o amenajare specializată.

Date fiind condiţiile, Gheorghe Dragomir ar putea dezvolta turismul balnear, ar crea astfel locuri de muncă, ar atrage investitori şi aşa mai departe.

Mai ales că în ultimii ani, turismul în zonă a crescut substanţial. În aceste condiţii ar fi  deschisă calea şi către proiecte de finanţare pentru activităţi culturale.

Restaurantul liberal

Proprietarul restaurantului de lângă cetatea Istria, Federalcoop, l-a închiriat către diverşi întreprinzători, ani buni. În ultimii 10 ani, chiriaşul a fost Cati Pap, care a încercat să menţină restaurantul, cele câteva căsuţe vechi, grupul sanitar şi crama din apropiere într-o stare acceptabilă. Căci proprietarul Federalcoop nu a făcut nici o investiţie importantă în acest activ în ultimii 30 de ani, cu excepţia lucrării de alimentare cu apă. Chiriaşa spaţiului a amenajat o terasă, a reparat grupurile sanitare şi a plătit porţiunea de conductă de apă dintre muzeul cetăţii şi restaurant.

În acest an, Federalcoop s-a hotarât să-l  vândă. Principalul motiv este starea de degradare în care a ajuns, în lipsa investiţiilor, dar şi faptul că restaurantul se află pe teritoriul rezervaţiei arheologice şi al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. De acest obiectiv este interesat Gheorghe Dragomir, prin intermediul unei firme în care sunt asociaţi fratelele său, Marian Dragomir (consilier PNL la Istria) şi Constantin Matei (şeful APC, candidat PNL la Parlament pentru Colegiul 9).Ceea ce încearcă să ne convingă Gheorghe Dragomir este că interesul familiei lui pentru zonă este legat mai mult de o pasiune şi nu de intenţia de a câştiga neapărat din această afacere. Candidatul susţine că e legat sentimental de cetatea Istria, fiind fost angajat al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Noi credem altceva, însă. Probabil că Dragomir vrea să cumpere restaurantul doar ca să pună mâna pe terenul din zonă, mai ales că primarul din Istria este din partidul său.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top