COMUNICATE

Primarul Iordache a aflat abia acum că în parcul din Medgidia se adună apă, de zeci de ani!

Lucrarea la parc se prelungeşte. 450.000 lei de la bugetul local doar pentru săparea unor şanţuri de drenaj 

Mai multe izvoare istorice din ultimii 200 de ani menţionează Valea Karasu, o succesiune de bălţi mlăştinoase ce se întindeau de la Medgidia până la Rasova, unde comunicau cu Dunărea. Comuniştii au construit Canalul Dunăre-Marea Neagră tocmai pe traseul acestei bălţi, rezolvându-se şi problema inundaţiilor atunci când debitul fluviului creştea. În jurul Medgidiei au rămas însă câteva bălţi, alimentate natural de izvoare şi de pânza freatică.

De când a fost construit, Parcul 1 Mai din Medgidia a avut probleme cu acumulările de apă, mai ales între podul rutier de peste Canal şi şosea. De zeci de ani, în fiecare toamnă şi primăvară, parcul se inundă, iar în zonă s-a format un loc mlăştinos, plin de stuf.

Mihai Răzvan ROTARU
Doru COPOŢ

 

Cu toate că orice locuitor al oraşului poate confirma acest fapt, nimeni nu a luat în considerare problema atunci când s-a întocmit proiectul de reabilitare a acestui parc. Rezultatul: apa bălteşte în continuare în zonă, chiar şi după ce în parc s-au investit milioane de euro.
A fost nevoie de un control al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), pentru ca Primăria Medgidia (beneficiarul investiţiei) şi proiectantul să recunoască problema.
„În parcul 1 Mai s-au constatat zone cu umiditate excesivă, pe alocuri cu acumulări ale apei, situaţie pentru care proiectantul a emis, pe bază de dispoziţie de şantier, soluţii pentru captarea şi evacuarea apei în exces”, se arată într-o adresă trimisă ziarului nostru de către ISC.
Problema e confirmată de siteul dedicat proiectului de reabilitare a parcurilor din Medgidia:
„În Parcul 1 Mai au fost identificate patru zone de stagnare a apelor, motiv pentru care este necesară executarea unor bazine de retenţie pentru preluarea apelor pluviale în exces. În acest sens a fost întocmit un alt proiect tehnic pentru construirea acestora. Pentru a putea finaliza aceste lucrări, necesare pentru protejarea celor deja executate, a fost prelungit Contractul de Finanţare cu 6 luni”.

Cu alte cuvinte, după doi ani de la începerea proiectului, factorii implicaţi descoperă ceea ce ştie orice copil din Medgidia (faptul că în parc se acumulează apă) şi decid prelungirea cu şase luni (termenul a şi trecut şi lucrarea tot nu e gata) a unui proiect care oricum trebuia să fie finalizat în urmă cu mai bine de un an. Şi asta nu oricum, ci cu cheltuieli suplimentare.
Astfel, Consiliul Local Medgidia a aprobat plata unui proiect tehnic pentru realizarea sistemului de drenaj al apelor pluviale ce se acumulează în parc. Conform unor surse din Primărie, doar săparea drenurilor (şanţurilor) va costa 450000 lei! Rămâne de văzut dacă cele patru bazine de retenţie vor rezolva problema, în condiţiile în care acolo nu este vorba (doar) de apă pluvială.
Documentul emis de ISC ne mai spune că „factorii responsabili” au „uitat” să întocmească o serie de documente legate de lucrările din parcuri.

Inspectorii ISC au ajuns… prea târziu!

Problemele s-ar putea să fie însă şi mai mari (adresa ISC vorbeşte de posibile „vicii ascunse”), însă inspectorii în construcţii nu le-au putut observa căci… au ajuns prea târziu:
„Lucrările privind amenajarea/refacerea de alei/trotuare şi lucrările de iluminat public cu stâlpi şi balize electrice se aflau într-un stadiu avansat de execuţie astfel că o mare parte a lucrărilor executate deveniseră lucrări ascunse, verificarea calităţii lucrărilor de construcţii pe parcursul executării lor fiind realizată de către factorii responsabili, respectiv proiectantul, responsabilul tehnic cu execuţia atestat şi dirigintele de specialitate autorizat. Aceştia poartă responsabilitatea respectării normelor de proiectare şi execuţie şi, în conformitate cu prevederile art. 29 din Legea 10/1995 ce le revin, pentru viciile ascunse ale construcţiei, ivite în 10 ani de la recepţia lucrării precum şi după împlinirea acestui termen, pe toată durata de existenţă a construcţiei, pentru viciile structurii de rezistenţă rezultate din nerespectarea normelor de proiectare şi de execuţie la data realizării ei”.

Povestea merge mai departe căci lucrarea din parcul 1 Mai din Medgidia nu e finalizată, nu s-a făcut recepţia, o parte din arbuştii plantaţi s-au uscat deja şi, colac peste pupază, în joc a intrat şi DNA care anchetează această afacere.

 

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top