Fără categorie

Primarul George Scupra și-a respectat promisiunile din campanie

Un an de realizări și de proiecte ambițioase în orașul Ovidiu

Ales edil al orașului cu aproximativ un an în urmă, tânărul primar George Scupra s-a implicat activ în dezvoltarea și modernizarea localității, reușind împreună cu echipa sa să își respecte majoritatea promisiunilor făcute în campanie. Realizările Primăriei au vizat toate aspectele comunității, fie că vorbim de infrastructură, urbanism, economie, cultură, învățământ sau sport.
Unul dintre principalele proiecte finalizate este cel al rețelei cu apă din cartierul Tineretului, acolo unde sunt amplasate nu mai puțin de 180 de locuințe. „La puțin timp după alegerea mea în funcția de primar m-am întâlnit cu oamenii din acel cartier care mi-au spus: „am fost obligați să ne facem case în maxim 2 ani, noi le-am terminat, dar acum stăm cu chirie, pentru că nu există niciun fel de utilități”. Am considerat că este o problemă urgentă și am demarat proiectul. Pot spune că acesta este acum finalizat, cartierul este racordat la rețeaua de apă, o investiție a cărei valoare a fost de aproximativ 6 miliarde de lei vechi.

Un articol de Cristian CEALERA

Trebuie să nu uităm faptul că 60-70% dintre locuințe sunt acum în stadiu avansat de finalizare, iar restul au fost deja terminate, așa că se impunea urgentarea acestui proiect” a mai declarat edilul George Scupra. În același cartier și din aceleași motive, Cartierul Tineretului a fost racordat integral la rețeaua de gaze, pe un traseu de 3 kilometri, dar și la rețeaua de apă potabilă (vane, racorduri, cămine), pe un traseu de alți 3 kilometri, valoarea acestui ultim proiect fiind în valoare de 3,5 miliarde lei vechi. În zonă se mai efectuează însă și alte lucrări, cum ar fi cele de proiectare și finalizare a rețelei electrice, cele vizând canalizarea menajeră sau infrastructura drumurilor.

Lucrări ample în satul Poiana

Una dintre localitățile aflate în administrarea orașului Ovidiu, satul Poiana, a fost la rândul său teatrul unor ample operațiuni de dezvoltare și modernizare. Astfel, toate drumurile de pământ au fost pietruite pe o lungime de 2 kilometri și o lățime cuprinsă între 5 și 7 metri. De asemenea, s-au efectuat și îmbunătățiri pe alți 5 kilometri de drum, valoarea investitiției fiind de 4 miliarde de lei vechi. Trebuie menționat că la aceste proiecte, contribuția financiară a aparținut în proporție de 100% Primăriei Ovidiu. Și pentru că suntem la capitolul „satul Poiana”, trebuie amintit că aici, Primăria, în parteneriat cu RAJA a schimbat conducta de apă veche de 50 de ani și care prezenta numeroase fisuri, și a înlocuit-o cu una nouă. Această lucrare s-a încheiat în urmă cu doar câteva zile, fiind racordate la noua rețea nu mai puțin de 140 de gospodării. Efectele au fost imediate: a crescut presiunea la consum, calitatea apei este mult îmbunătățită, iar pierderile de altădată au fost definitiv eliminate.

Drumuri pietruite și îmbunătățite în zona urbană

Tot în ultimul an, autoritatea locală a efectuat pietruiri în cartierul rezidențial Ovidiu Sud, lucrările fiind finalizate în urmă cu o lună de zile. Astfel, în această locație s-a pietruit total 1 kilometru de drum de pământ, iar un traseu similar a fost îmbunătățit. Valoarea proiectului de la Ovidiu Sud, suportat 100% din bugetul local, a fost de 3 miliarde lei vechi. Un proiect identic a fost cel din zona Casele de Vacanță, cartier aflat în prelungirea celui menționat anterior și unde s-au investit 1,2 miliarde lei vechi pentru pietruirea celor 400 de metri de pământ și pentru îmbunătățirea unor drumuri în lungime de 1,1 kilometri. S-a lucrat în același timp și la pietruirea drumurilor din zona IFS, fiind cheltuiți 70.000 de lei noi pentru pietruirea tuturor străzilor.

Grijă față de copii și pensionari

În primul an de mandat, George Scupra a inițiat și finalizat împreună cu echipa sa proiecte ai căror beneficiari sunt atât cei mai tineri dintre locuitori, precum și cei vârstnici. Au fost executate de la zero, pe amplasamente noi, 3 locuri de joacă destinate copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 10 ani și care sunt amplasate în sectoarele ANL Tineret, blocurile CD-uri și zona Centrală Poiana. Aceste locuri de joacă au fost dotate cu pardoseli cauciucate, împrejmuite cu plasă ecologică și dotate cu leagăne, balansoare și tobogane. Valoarea totală a investiției (la toate cele trei locuri) se ridică la aproximativ 1,2 miliarde lei vechi. În curs de execuție se află acum și un al patrulea loc de joacă, acesta urmând să funcționeze în curând, în satul Culmea. Tot la capitolul realizări trecem inaugurarea (încă din noiembrie anul trecut) Clubului Pensionarilor, situat la parterul blocului OV 5 și care este prima construcție cu această destinație din orașul Ovidiu. Aici au fost făcute reparații de igienizare în valoare de 10.000 de lei noi, spațiul a fost dotat cu mobilier, automate de ceai și cafea, TV și alte asemenea bunuri, toate aceste dotări fiind primite de la sponsori. Clubul Pensionarilor din Ovidiu funcționează de luni până duminică în intervalul 10-18.00.

O grădiniță cu program prelungit

Încă din campania electorală, primarul George Scupra le-a promis cetățenilor că în oraș va funcționa o grădiniță cu orar prelungit, astfel încât cei care lucrează în afara localității să își poată lăsa copii în siguranță, într-un cadru adecvat, până spre amiază. S-a ținut de cuvânt și prima clasă de acest gen a început să funcționeze încă din toamna anului trecut. „A fost o grupă pilot, de 30 de copii, dar vor urma și altele, pentru că avem deja solicitări pentru încă alte 20 de locuri. De aceea, în toamnă vom avea încă o clasă de acest gen. Este un proiect frumos, pentru îndeplinirea căruia a trebuit să respectăm condiții stricte, impuse de lege precum înființarea unui cabinet medical, a unor grupuri sanitare, paturi, spațiu cu mese și scaune, un spațiu de izolare, așa cum eram obligați de către normele în vigoare” a mai declarat Scupra. Valoarea totală a investiției de la grădinița cu program prelungit s-a ridicat la 80.000 de lei noi, suportați integral din bugetul local. Trebuie menționat că programul de masă al copiilor din această instituție este subvenționat 50% de către Primărie iar restul, de către părinții internilor.

Reabilitare de 4 miliarde de lei vechi

Orașul Ovidiu a fost teatrul unui amplu proiect efectuat în parteneriat cu RAJA, cu finanțare europeană și care a constat în reabilitarea rețelei de apă și canalizare în întreaga urbe. Cofinanțarea primăriei a fost de 3 miliarde, iar CJC Constanța a contribuit la rândul său cu 1 miliard. Au fost create două spații de pompare a conductei de refulare de aproximativ 6 kilometri, alimentarea cu apă fiind efectuată pe 2 kilometri, iar rețeaua de canalizare a fost reabilitată pe un traseu de 1 kilometru.

Alte programe finalizate

La Ovidiu, în ultimul an, a fost reabilitată infrastructura domeniului public, în zona centrală, aceasta constând practic în realizarea unor canalizări, a unor trotuare și consolidarea malurilor. În curând se vor încheia și lucrările la Dispensarul Uman, Centrul de Permanență, acolo unde nu se mai zugrăvise de 7 ani de zile. Spațiile verzi de aici au fost deja amenajate, acum se fac parcările și hidroizolația acoperișului și alte reparații curente. Un proiect de reabilitare a infrastructurii a fost finalizat și în zona Nord, sectorul blocurilor CD. Lângă locul de joacă de care am amintit mai devreme, a fost înființat și un foișor pentru vârstnici. În același sector s-au construit podețe și locuri de recreere (alveole cu băncuțe), trotuare și rigole, iar în unele porțiuni s-a extins carosabilul, valoarea totală a acestor investiții fiind de aproximativ 60.000 de lei noi.

Asfaltare cu bani europeni și proiecte de viitor

Până pe 1 noiembrie, cu fonduri europene se va efectua asfaltarea a 37 de străzi în orașul Ovidiu. În prezent, în cadrul acestui program cu fonduri europene, se lucrează pe 3 fronturi, după pietrurirea unor drumuri și după amplasarea de rigole și borduri, urmând ca efectiv să se toarne asfaltul. În Cartierul Rezidențial se va asfalta una dintre străzi (B) pe o lungime de 900 de metri și aleile care cad perpedicular pe strada A, pe o lungime de 800 de metri. La capitolul proiecte de viitor, Primăria Ovidiu intenționează ca până la jumătatea anului viitor, să termine Parcul de recreere pentru Tineri, care va funcționa pe un teren amplasat între Școala nr.2 și Biserica Veche. Aprobările necesare au fost luate, urmează să înceapă primele lucrări de terasare, în prezent acum fiind doar un teren viran. Parcul va avea o suprafață de peste 3000 de mp iar investiția se ridică 3 miliarde de lei vechi, suportați în totalitate din bugetul local. Un alt proiect de viitor este cel de protejare a taluzului care traversează DN2 A. Acest lucru va fi posibil prin efectuarea unui șanț și al unei rigole, practic un canal pluvial între strada Insulei și zona locuințelor din Zona Vii. Se intenționează de asemenea crearea unui sens giratoriu în zona Centrală, la intersecția Națională cu Poiana. Avizele au fost deja obținute și în scurt timp vor începe efectiv și lucrările.

Excelența, recompensată

Multe dintre programele Primăriei vizează încurajarea și sprijinirea tinerilor, George Scupra considerând că „cea mai mare investiție pe care o poți face este cea în asigurarea unui viitor bun pentru tinerii orașului”. Astfel, s-a reușit acreditarea Liceului Ion Podaru ca și Liceu Sportiv, pentru că aici învață tinerii fotbaliști de la Academia Hagi. Au fost, de asemenea, recompensați peste 80 de copii care au luat premii la diverse concursuri și olimpiade școlare și liceeale. Orașul Ovidiu se laudă cu 2 locuri întâi la educație rutieră, cu un loc 1 pe județ obținut la un concurs de pictură de către o tânără din satul Culmea și cu numeroase alte performanțe similare obținute în cadrul domeniului învățământ. La Ovidiu a fost înființat Corul Armonia, care a participat de curând la Festivalul San Remo pentru copii și unde a obținut un premiu special. Ansamblul Armânamea este și el un motiv de mândrie pentru orașul Ovidiu, acesta urmând să participe anul acesta la un mare festival în Corfu, Grecia, alături de deja consacratul Ansamblu Dobrogean. Cei de la Ansamblul Dobrogean sunt deja cunoscuți în întreaga țară și nu numai, ultima mare realizare fiind obținerea în această primăvară a unui mare festival desfășurat în Turcia.

Actualitate

To Top