Litoralul românesc

Arheologii constănțeni dau toți cu subsemnatul, în fața procurorilor Anti-Corupție

O licitație pierdută intenționat de Muzeul de Arheologie în favoarea firmei prietene Deprom SRL, cercetată amănunțit de către DNA

Un număr de 10 arheologi constănțeni au fost chemați în ultimele două luni, pentru audieri, de către procurorii Biroului Teritorial DNA Constanța. Angajați ai Muzeului Național de Istorie și Arheologie sau salariați, la un moment dat, ai unei firme private (despre care vom vorbi la momentul respectiv), specialiști au fost luați la întrebări în legătură cu lucrări preventive efectuate în anii 2009 -2010, pe tronsonul de Autostradă Medgidia – Constanța. O parte dintre cei audiați au calitatea de martori, fiind chemați pentru a da unele lămuriri cu privire la acea perioadă. Alții însă, sunt anchetați de către procurorii Anti-corupție în calitate de învinuiți, fiind suspectați că au comis fapte penale și că prin comportamentul lor au adus grave prejudicii statului și instituțiilor pe care le reprezentau.

Un articol de Mihai CORNEA 

O licitație „măsluită” intenționat?!

În urmă cu cinci ani, CNADNR (Compania Națională Autostrăzi și Drumuri Naționale) a organizat o licitație pentru tronsonul de autostradă Cernavodă Constanța, care a fost câștigată legal de FCC Astaldi. Cei de la Drumuri Naționale obținuseră încă din 2005 un aviz de la Ministerul Culturii pentru această licitație, existând însă condiția ca lucrările de arheologie preventivă dinaintea lucrărilor să fie efectuate de MINAC Constanța, cel puțin pentru perimetrul Medgidia – Constanța. Acum, însă această obligație cădea pe umerii celor de la Astaldi. Aceștia au organizat o licitație pentru descărcările de sarcină. În mod suspect, MINAC nu s-a prezentat la ședință. Au apărut însă cei de la DEPROM SRL, o firmă constănțeană reprezentată de Lucia Coja. Ca singur licitator, pe 23 ianuarie 2009, Deprom a obținut lucrările. Valoarea contractului obținut de societatea privată era de 1 milion și jumătate de euro. La acea vreme, se vorbea deja că Deprom-ul a încasat doar 2/3 din contract și că restul banilor ar fi ajuns la Muzeu, sau mai bine spus la persoanele din conducere care nu se prezentaseră la licitație. Oricum, Deprom nu putea ține toată lucrarea de specialitate doar cu cei câțiva arheologi angajați, așa că a apelat chiar la MINAC, care a devenit pe hârtie beneficiarul unor sume importante și a început să lucreze ca subantreprenor.

Direcția de Cultură a sprijinit „afacerea”

Deprom nu ar fi putut obține niciodată lucrarea de arheologie preventivă de pe Autostradă, dacă nu ar fi intervenit prietenii de la Direcția Județeană de Cultură și Patrimoniu Cultural Constanța (DJCCPCN). Astfel, la licitația organizată de Astaldi, Deprom a beneficiat de o recomandare a celor de la DJCCPCN, aceasta fiind semnată de către directorul Virgil Lungu. La acea vreme, la Direcția de Cultură era angajat în funcția de consilier superior Eugen Coja, nimeni altul decât soțul Luciei, acționarul majoritar de la Deprom.

O afacere între prieteni

Familia Coja, Virgil Lungu și cei din conducerea MINAC (printre care se numără și actualul director general Gabriel Custurea) sunt suspectați că au instrumentat împreună această afacere. Arheologii de pe teren nu au fost decât niște simple marionete, trimise pe salarii mizere să depisteze anumite puncte arheologice, tocmai bune de puse pe un raport. Lungu, Custurea dar și alți membrii din conducerea MINAC, cum ar fi Constantin Chera sau Traian Cliante sunt nume care apar în mai multe dosare aflate în cercetarea organelor de anchetă, fie că se numesc ele DNA sau Secția 3 Poliție. Avizarea lucrărilor de lângă Geamia Hunchiar sau scandalul Metopelor de la Adamclisi sunt subiecte care au atras atenția oamenilor legii, care încearcă să afle dacă au fost comise fapte penale și cine sunt autorii acestora. Cercetările durează de ani buni, în fiecare dintre dosare, dar lațul se strânge din ce în ce mai mult și cu siguranță, odată cu finalizarea anchetelor, vom avea parte și de primele răspunsuri.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top