COMUNICATE

Primarul din Bărăganu fură abonamentele profesorilor

Primarul PSD al comunei Baraganu, Constantin Bentea, se opune Hotarârii de Guvern prin care scolile satesti se desfiinteaza, iar elevii sunt mutati la institutiile de învatamânt din comuna de care apartin. Alaturi de el se afla si consilierul PNL Elena Ganea, care tine cu tot dinadinsul ca elevii sa învete în continuare la scoala din satul Lanurile, desi aceasta nu îndeplineste conditiile minime de salubritate. Curios este faptul ca decizia de mutare a scolii a fost luata tocmai de catre Primaria Baraganu si confirmata de Inspectoratul Scolar Judetean. Primarul Bentea este într-un conflict vechi cu profesorii scolii, carora refuza sa le plateasca contravaloarea abonamentelor. Bentea este cercetat penal în dosarul nr. 4788/2006 pentru înselaciune, din cauza unor facturi false eliberate de firma de transport cu care fac naveta profesorii scolii.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU  

Baraganu a devenit comuna în anul 2002, ca exercitiu de orgoliu al fostului deputat PSD Tudor Balta, care nu se obisnuise cu ideea ca s-a nascut într-un sat. La alegerile din acel an, ca si la cele din 2004, primaria a fost câstigata de candidatul PSD, Constantin Bentea. Odata ajuns primar, Bentea s-a apucat de treaba: a taiat toti nucii de pe marginea soselei si-a trimis pachet la Furnimob pentru a fi transformati în mobila; a platit, printr-un contract, o firma care sa amenajeze grupurile sanitare de la scoala, iar munca au facut-o elevii minori si parintii lor.
Dupa elevi, au urmat profesorii. Acestia au fost umiliti în nenumarate rânduri, începând cu refuzul repetat al edilului de a plati cheltuielile curente ale scolii si terminând cu problema transportului profesorilor. Pentru transport, a fost angajata SC Maris Mihailescu SRL firma, aleasa de primarie. Profesorii urmau sa îsi plateasca drumul, iar primaria sa le deconteze aceste cheltuieli. Numai ca primarul Bentea a refuzat cu încapatânare acest lucru, pe motiv ca primaria nu are bani.
În ultima instanta, cadrele didactice s-au adresat justitiei pentru recuperarea banilor si au câstigat, prin sentinta Tribunalului Constanta, nr. 1023/28.06.2005. Bentea nu a înteles nimic din aceasta lectie si în anul scolar 2005-2006, a mers si mai departe cu ilegalitatile. Primarul s-a înteles cu reprezentantii firmei transportatoare ca pe chitantele eliberate catre profesori în contul contravalorii abonamentelor, în dreptul platitorului sa fie trecuta Primaria Baraganu. cu alte cuvinte, banii îi dadeau profesorii, iar în acte aparea ca i-ar fi dat primaria. În acest fel, atunci când profesorii au mers la primarie sa îsi deconteze cheltuielile de transport, Bentea le-a replicat sec: “V-am platit. Ia uitati-va pe facturi. Scrie Primaria Baraganu”. Satui de tot acest joc al nervilor, profesorii au depus o plângere la IPJ si o reclamatie la Prefectura. Vazând ca se-ngroasa gluma (ancheta politistilor si-a urmat mersul firesc, cu toate tertipurile încercate de Bentea, iar controlul Corpului de Control al Prefecturii a evidentiat numeroase încalcari ale legii), primarul a gasit brusc banii pentru profesori si le-a propus sa împace. Cadrele didactice au refuzat însa, neavând încredere ca situatia nu se va mai repeta.
Contactat de noi, primarul Bentea a încercat sa arunce vina pe calitatea scazuta a învatamântului si pe lipsa banilor de la bugetul primariei; cât despre dosarul 4788/2006, în lucru la IPJ, nu stia nimic, desi a fost chemat în repetate rânduri la politie, pentru declaratii: “Eu nu am nici o problema cu legea. A fost ceva, dar s-a rezolvat. Iar cu profesorii, ei trebuie sa înteleaga ca primaria e falimentara. Eu le-am dat bani, dar acum nu avem. Mai bine s-ar ocupa de copii, caci din zece elevi dintr-o clasa, doi sunt repetenti. Voi avea eu grija de ei de acum. Am delegat pe cineva din Consiliul Local sa le verifice activitatea”.
În timp ce profesorii au pretentii “nerealiste”, caci primaria e saraca, Bentea a cumparat din bani publici o masina Daewoo Nubira, cu sofer, iar acum îsi ridica, (din salariu, fireste) o frumoasa vila în comuna Baraganu.

Alianta PSD-PNL în problema scolii din satul Lanurile

În acelasi registru al inconsecventei s-a situat primarul si într-un recent scandal legat de desfiintarea scolii din satul Lanurile, ce apartine comunei Baraganu. Printr-un Ordin al Guvernului s-a stabilit ca scolile din satele sarace, ce nu pot asigura conditii minime pentru învatamânt, pot fi desfiintate, elevii urmând sa învete îl scoala comunei. În consecinta, conducerea Primariei Baraganu a luat decizia ca scoala din Lanurile sa fie desfiintata. Hotarârea a stârnit nemultumirea câtorva persoane din sat, în frunte cu consilierul PNL pe probleme de învatamânt, Elena Ganea. Se pare ca motivul a fost legat de o marunta lupta pentru influenta electorala, caci sotul Elenei Ganea (care locuieste chiar în Lanurile) a fost candidatul din partea PNL la Primaria Baraganu. Cu toate acestea, o parte din elevi au mers în prima zi de scoala la Baraganu. Inspectoratului Scolar Judetean si Prefectura au luat în discutie problema si au decis ca scoala din Lanurile sa fie desfiintata. În fata nemultumirii cetatenilor, primarul Bentea a dat-o la-ntors: “Am auzit ceva ca mi-as fi dat acordul pentru desfiintarea scolii din Lanurile. Sa stiti ca aceea nu este semnatura mea. Din câte se pare este a viceprimarului. Eu am fost plecat în acea perioada la Bruxelles. Desigur ca viceprimarul mi-a tinut locul si eu îmi însusesc semnatura lui.”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top