Afaceri Europene

Marinarii români au un nou sindicat; unul virtual

Desuetudinea în care a cazut de multa vreme pseudosindicatul navigatorilor zis si Sindicatul Liber al Navigatorilor, a creat în rândul marinarilor români pe lânga o scârba desavârsita si sentimentul de abandon total în mâinile armatorilor si companiilor straine „cumparatoare” de forta de munca. Despre SLN si oamenii alesi pe viata în functiile de conducere ale acestui sindicat fantoma am mai scris în paginile saptamânalului nostru asa ca de nu mai are rost acum sa revenim asupra acestui subiect. Inedit este fenomenul actual legat de viata celor câteva mii de navigatori români care bat marile si oceanele lumii la bordul flotelor straine. În spiritul renumitului simt de conservare si mai ales de adaptabilitate la orice situatie caracteristic marinarului român, de ceva vreme, navigatorii nostri si-au creat o formula noua de contact si ajutor permanent de breasla, adaptata cu actualele vremuri ale Hi-Tech-ului, acestia identificânu-se în majoritate într-un nou sindicat. Unul virtual. În acest loc virtual, toti naviga în acelasi timp, si pe mare si pe vastul Internet.

Un articol de STEFAN KOSTOFF

Pe site-ul www.crewforum.ro  exista de ceva vreme o puternica opinie a navigatorilor români referitoare la multiple aspecte legate de meseria lor. Începând de la oferte variate de munca la bordul navelor straine si pâna la un forum „pe fata” legat de companiile de crewing ce activeaza pe teritoriul României. Acest forum este de departe cel mai bun ghid al navigatorilor deoarece aici  discutiile si sugestiile sunt transpuse grafic si oglindesc real calitatea serviciilor tuturor companiilor de crewing care selecteaza marinari români. În functie de parerile si opiniile celor care au navigat prin intermediul acelor companii, selectia acestor societati de plasare de forta de munca devine drastica, rolurile schimbându-se acum, marinarul fiind cel care selecteaza.
În categoria companiilor cele mai prost cotate de marinari se afla în principal cele care solicita comisioane grase si ofera conditii proaste de munca si de remunerare. Topul „negru” începe conform listei cu compania SKIPPERS BLACK SEA CORP, despre care marinarii „au marcat” în majoritate covârsitoare pozitia „sub orice critica”. Urmeaza compania STAR SHIPPING la care adaugam si un comentariu apartinând unui navigator:
„Se da spaga la Star, mie mi-a cerut 30% din primul salariu(chipurile comision de agenturare ca ei sunt firma de agenturare nave nu agentie de crewing) platesti niste asigurari pe care de fapt ar trebui sa le plateasca ei, si vizita medicala la fiecare voiaj la clinica particulara platita tot de navigatori. Lucreaza cu o companie portugheza care are câteva vrachiere si vreo 4 containere, echipajele sunt mixte români- portughezi. Salariile nu sunt prea grozave , sub media pietei”.
Sau alt mesaj referitor la aceeasi companie….
„ Am trecut si eu pe acolo anul trecut. Am avut o discutie cu ei despre companie, conditii si salarii. Au 2 cape size-uri si mai multe handy size-uri. Au început sa bage echipaje full românesti si treaba la vapor s-a mai schimbat, adica nu mai e aceeasi atmosfera placuta cum era cu portughezii. La salarii sunt sub standard. Pt cine nu are o companie…poate încerca, de proba.”
 Companiile ENTIRELY SHIPP SERVICES, PETRIMAR si chiar COSENA continua topul celor mai ocolite companii. O parere buna în schimb majoritatea marinarilor o au despre companiile MAERSK, FAIR PLAY si KREW MARITIME.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top