Comisia Europeană

Primarul din Albeşti bifează încă o incompatibilitate

Ziariştii DEZVĂLUIRI au descoperit că Gheorghe Moldovan a fost administratorul unei firme în timp ce era primar.

Primarul comunei Albeşti, Gheorghe Moldovan, se află în grupul edililor din judeţul Constanţa anchetaţi de Agenţia Naţională de Integritate pentru că fac parte din Consiliul de Administraţie al RAJA Constanţa. Dacă în acest caz putem vorbi de interesul public (RAJA este regia de apă a judeţului, unde primăriile trebuie să fie reprezentate), jurnaliştii DEZVĂLUIRI au descoperit o altă incompatibilitate a primarului Moldovan, care ţine de propriile afaceri. Conform informaţiilor de la registrul Comerţului, Gheorghe Moldovan a îndeplinit funcţia de administrator al Cooperativei Agricole Grano Albeşti, în timp ce era primar.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

„Nici nu mai ştiu câte (hectare-n.red) am. Înseamnă că îmi merge bine”!

Declaraţiile de avere ni-l prezintă de Moldovan ca pe unul dintre cei mai bogaţi locuitori ai zonei, un adevărat latifundiar. Interesant e faptul că o mare parte din suprafeţele de teren pe care le deţine în proprietate a fost dobândită în timp ce era primar. Dacă în 2008, Moldovan deţinea 162 hectare de teren arabil la Albeşti, în 2012 primarul a ajuns să aibă în proprietate, împreună cu soţia, 270 de hectare, iar în declaraţia din 2013 nu s-a mai obosit să treacă suprafaţa terenului agricol deţinut. Iată ce ne-a răspuns când i-am cerut lămuriri:
„Acuma nu ştiu câte am… Am multe oricum. Nici nu mai ştiu câte am. Dar de ce mă întrebi? Vreo 280… 287 de hectare. Înseamnă că îmi merge bine”!
Latifundiarul de Albeşti mai deţine (tot împreună cu soţia) două terenuri intravilan şi o casă în localitatea pe care o conduce, un teren şi o casă în Mangalia, plus un autoturism.
În 2008, după ce a fost ales primar, Gheorghe Moldovan a cedat fiului său părţile sociale pe care le deţinea la SC Agroprest SRL. În prezent, firma familiei Moldovan îl are cu unic asociat pe Moldovan Paul Mihăiţă, cu 300 de părţi sociale şi un aport la capital de 15000 lei. Fiul primarului este şi administratorul acestei firme, din 16.04.2008.
După un an de mandat, pe 07.04.2009, primarul Moldovan este numit administrator al Cooperativei Agricole Grano Albeşti (mandatul era valabil până la 07.04.2013), fapt care îl plasează într-o situaţie de incompatibilitate.

Grano Albeşti are ca asociaţi persoane juridice: Brisegroup SRL (cel mai mare trader de cereale din judeţul Constanţa, cu o cifră de afaceri în 2012 de aproape 200 milioane euro), Agricola Holding Mangalia SRL (deţinută de Vasile Olan, fost candidat din partea Partidului Conservator la primăria Mangalia), SC Agroprest SRL (firma familiei Moldovan), SC Viva Holliday 2003 SRL, iar ca asociaţi persoane fizice: Moldovan Gheorghe, Olan Vasile, Iordan Gheorghe, Guţu Alexandru Marius (cercetat în mega-frauda cu asigurări de viaţă, în valoare de 50 milioane euro) şi Bucur Marius Cătălin (miliardarul de la Brisegroup).

Miştouri de primar: „Plec acasă şi o să te las pe tine în locul meu, să candidezi tu”

Iată cum a încercat primarul din Albeşti să explice această nouă situaţie de incompatibilitate:
„Când eram administrator la societatea mea, la Agroprest, asta a intrat într-o societate, într-o cooperativă. Când am venit la primărie, băiatul meu a preluat părţile mele sociale de la Agroprest şi a intrat el în cooperativă. Nu ştiu cum de apare numele meu ca administrator. Cred că nu au operat ăia schimbarea acolo, n-am nicio treabă cu Grano Albeşti. Oricum, cooperativa asta nu a funcţionat niciodată. E o cooperativă constituită de noi ca să putem beneficia de fonduri europene, că aveam punctaj mai mare”.
Cifrele îl contrazic însă pe primarul din Albeşti. Cooperativa despre care Moldovan spune că nu a lucrat niciodată a avut în anul 2012 o cifră de afaceri de peste 500000 euro (2336254 lei) şi un profit de doar 30347 lei, iar în 2011 cifra de afaceri a fost de 1780021 şi profit zero!
Noua incompatibilitate nu pare să îl îngrijoreze pe Gheorghe Moldovan, care spune că s-a obişnuit cu astfel de situaţii. Primarul din Albeşti pare chiar să se distreze pe seama jurnalistului, căruia îi propune să candideze în locul lui: „O să plec acasă, că oricum nu mai candidez. Şi-aşa mai sunt incompatibil (cazul RAJA-n.red.). O incompatibilitate în plus tot acolo duce. Plec acasă şi o să te las pe tine în locul meu, să candidezi tu Oricum nu sunt făcut pentru asta. M-am săturat să tot aduc bani de-acasă să ţin primăria.”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top