Litoralul românesc

Primarul comunei Săcele: „Mai bine mă amendează Guvernul, decât să le iau singurul venit la oameni

Ordonanţa 124 îi obligă pe asistaţii social să-şi plătească datoriile, dacă mai vor ajutorul de la Stat

Începând cu 1 ianuarie 2012 a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă nr. 124, din 27 decembrie, 2011 pentru modificarea şi completarea unor acte normative care reglementează acordarea de beneficii de asistenţă socială. După articolul 16 se introduce un nou articol, cu următorul cuprins: „Începând cu anul 2012, pentru menţinerea dreptului la ajutorul social, familiile beneficiare au obligaţia să îşi achite obligaţiile legale faţă de bugetul local pentru bunurile pe care le deţin în proprietate, conform prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare”. Ordonanţa a stârnit reacţii controversate în rândul primarilor, care au fost scoşi la înaintare în vederea aplicării deciziei Guvernului. Mai precis, primarii sunt obligaţi să verifice care sunt persoanele ce nu şi-au achitat datoriile către administraţia locală şi, în cazul în care aceştia refuză, ori nu dispun de banii necesari achitării taxelor şi impozitelor, atunci edilii sunt nevoiţi să le suspende singurul venit pe care cei asistaţi îl au. Uşor de zis, greu de făcut.

Un articol de Andreea PAVEL
Cristian Andrei LEONTE

Mai ales când vorbim de un primar precum cel din localitatea constănţeană Săcele. Ion Oprea a declarat jurnaliştilor Dezvăluiri că nici în ruptul capului nu va fi de acord să lase asistaţii sociali fără veniturile şi aşa mici, dacă aceştia au datorii şi nu le pot plăti: “Cum să las oamenii fără singurul lor venit de 100-300 lei. De unde să plătească amărâţii ăştia taxe şi impozite? Îmi spuneţi şi mie ce poate face un om cu nici 300 de lei pe lună?! Deci de unde să achite şi datorii? Dacă aş face asta, ar însemna să-i nenorocesc definitiv, să le iau şi ultima răsuflare. Mai bine primesc amendă de la Stat, decât să le fac asta la oameni. Mă judec cu ei, plătesc amenzi, dar eu aşa ceva nu le fac localnicilor mei”, a declarat foarte revoltat de ordonanţa Guvernului, Ion Oprea, primarul comunei Săcele. Acesta este supărat şi pe faptul că asistaţii sociali nu au şansa să îşi plătească datoriile până la un anumit termen, ori, în rate: “Bieţii de ei nu îşi pot achita taxele şi impozitele în rate şi nu li s-a dat nici măcar un termen de o lună sau două, până la care să achite datoriile. Li s-a spus fie plătiţi acum, fie vă luăm singurul venit. Şi dacă le luăm ajutorul, din ce îşi mai plătesc datoriile? E ilogic şi aberant”. O altă supărare a primarului este legată de modul în care guvernanţii au ales să rezolve „problema“, scoţându-i pe primari în linia întâi: „Ei scot castanele din foc cu mâinile primarilor. De ce nu îşi asumă ceea ce fac? Pentru ca oamenii să creadă că primarul a decis asta, nu Guvernul?“, a mai declarat Ion Oprea. Partea cea mai hilară este reprezentată de sumele care ar fi colectate în urma achitării datoriilor: „În comuna Săcele există 66 de dosare ale asistaţilor sociali, dintre care doar 18 au datorii la stat, în valoare totală de 80 de milioane de lei vechi. Păi, Guvernul aşa vrea să facă economie?“, a conchis primarul comunei Săcele, Ion Oprea. Jurnaliştii DEZVĂLUIRI au mai stat de vorbă şi cu primarul comunei Pantelimon, Vasile Neicu, care ne-a declarat că în localitatea administrată de el nu există datornici în rândul asistaţilor social: “Am făcut o anchetă prin care am verificat ce datorii au asistaţii sociali. Numărul de asistaţi sociali este foarte mic şi acei câţiva oameni care primesc ajutorul de la stat, îşi plătesc şi datoriile”, a declarat primarul Vasile Neicu. Un alt primar cu care am stat de vorbă este Gheorghe Grameni, primarul comunei Mihai Viteazu. Acesta ne-a declarat că în comuna sa există 15 dosare de asistenţă socială şi că este de părere că o astfel de condiţionare a primirii ajutorului social nu este neapărat o măsură rea: “Până la urmă este normal ca toţi cetăţenii să fie cumva condiţionaţi să îşi achite taxele şi impozitele, chiar dacă sunt multe şi împovărătoare. Asta e ţara în care trăim, astea sunt legile şi trebuie să le respectăm, chiar dacă nu sunt pe placul nostru”,  a declarat Gheorghe Grameni.

Harababura asistaţilor social

În vara anului 2011, presa transforma în ştire de maximă importanţă faptul că Sebastian Lăzăroiu, ministrul Muncii la acea vreme, nu ştia câţi asistaţi social există în România. Ulterior, acesta urma să revină asupra declaraţiei sale, spunând că două milioane de asistaţi social, din cei opt milioane, sunt de fapt oameni înstăriţi, care nu au nevoie de ajutorul statului. O altă declaraţie a fostului ministru a fost că peste 40% din cei mai bogaţi români beneficiază de ajutorul social.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top