Fără categorie

„Băsescu avea un interes personal în Legea Sănătăţii. Demisia Guvernului este o soluţie, dar nu îi va mulţumi pe oameni. Pentru ei, răul are chip, şi acesta este chipul lui Traian Băsescu.”

Interviu cu Laurenţiu Marin, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Spitalului Judeţean Constanţa:

DEZVĂLUIRI: Este nevoie de o nouă lege a sănătăţii?

Laurenţiu Marin: Cred că, mai degrabă, trebuie îmbunătăţită actuala legislaţie. Problema cu care se confruntă acum sănătatea este finanţarea, deoarece s-au dat spitalele către autorităţile locale, fără să se dea şi finanţarea. Iar cea mai mare enigmă o reprezintă suma de bani care se strânge la Ministerul Finanţelor din contribuţiile la sănătate, pentru că se pare că doar o parte ajunge la Casa Naţională de Asigurari de Sănătate. O parte foarte mică, ceea ce constituie furt şi deturnare de fonduri, deoarece banii asiguraţilor sunt bani privaţi, nu sunt banii de care poate dispune cum vrea Ministerul Finanţelor….

Interviu realizat de Mihai Răzvan ROTARU

DZV.: De ce tocmai această lege a stârnit o reacţie atât de puternică şi violentă a românilor?
L.M.: Orice ar crede unii şi alţii, românii nu sunt proşti! Toată lumea a înţeles că, de fapt, era vorba de un jaf al banilor din sănătate, nu o lege pentru pacient. Chiar şi modelul legii era dubios – a fost ales cel american, care este cel mai prost din lume şi permite abuzurile cele mai mari împotriva pacienţilor. Iar omul poate îndura frigul, foamea, tăierile de salariu… dar cu sănătatea şi cu viaţa nu poate să se joace nimeni. Este cea mai înaltă valoare în agenda publică, de aceea securiştii lui Băsescu nu au putut masca scandalul creat, cu nici un alt scandal: nici cu Becali, nici cu Patriarhul, nici cu Geoană şi nici cu deja celebrele vrăjitoare. Poţi să-i iei omului totul, dar nu şi viaţa. Iar picătura asta le-a adus aminte românilor de toate nenorocirile pe care actuala putere le-a facut impotriva lor cu zambetul pe buze.

DZV.:  Sunteţi de acord cu ideea ca în sănătate sa fie implicate companii de asigurare private, iar o parte din banii de la buget să ajungă la spitale private?

L.M.: Nu aşa cum se dorea în vechea lege. Şi acum banii de la CNAS ajung la spitale şi clinici private. Iar companiile de asigurări private să fie cu adevarat private, nu să fie nişte căpuşe ale banului public. Să poţi să te duci şi să-ţi faci o asigurare suplimentară la ei faţă de ceea ce-ţi oferă statul. Eu sunt pentru performanţă în sistem, pentru pacient, dar nu pentru hoţia masivă care se dorea. Se estimează că peste 1,5 miliarde de euro anual ar fi fost sifonaţi din banii de sănătate ai oamenilor şi duşi spre camarila portocalie.

DZV.: Credeţi că Puterea şi Opoziţia ar putea colabora pentru o lege a sănătăţii corectă şi eficientă?
L.M.: Cred că un pachet legislativ (pentru că o singură lege nu poate reglementa un domeniu atât de complex) poate fi făcut luând ca model un sistem de sănătate european performant, ca de exemplu cel francez sau cel suedez. Iar specialiştii din toate partidele politice, alături de profesionistii neimplicaţi politic, alături de Societatea Civilă şi de asociaţiile care reprezintă drepturile pacienţilor, medicii şi sindicatele din Sănătate, pot croi această bază legislativă pe calapodul şi specificul României. Numai că un pachet legislativ bun, care să reglementeze sănătatea pentru următorii 20-50 de ani, trebuie făcut bine, nu pe genunchi, nu fără consultări, nu prin dictat al unui singur om şi nu golăneşte, prin metoda Maradona a şmenarior de valută, când în loc de bani te trezeşti cu hârtie fără valoare în mână.

DZV.: Cat a contat scandalul creat în jurul acestei legi în ieşirea oamenilor în stradă? Şi cât au contat alte motive?
L.M.: Scandalul a umplut paharul care era deja plin. Situaţia socială din Romania este la nivel exploziv de mai bine de un an. Totuşi, declansatorul a fost intervenţia TV a lui Băsescu împotriva doctorului Arafat. Dacă mai erau îndoieli că totul este hoţie, atunci au fost spulberate şi s-a văzut clar că Băsescu avea un interes major şi personal în această lege. Şi, aşa cum am mai spus, în numele Reformei şi al speranţei într-un trai mai bun într-o zi, oamenii l-au lăsat să-i înfometeze, să-i disponibilizeze, să-i umilească… dar nu l-au lăsat să le ia şi dreptul la viaţă, pentru ei şi familiile lor. Cinismul Preşedintelui s-a întors împotriva lui. Acum oamenii sunt paşnici şi îi vor funcţia. Peste câteva zile sau săptămâni or să vrea sânge, ca în Decembrie ’89. Dacă Băsescu punea mâna mai mult pe carte şi mai puţin pe pahar şi citea puţină sociologie şi psihologie a maselor, îşi dădea seama că ceea ce se întâmplă acum nu are cum să se stingă, trebuie să atingă o finalitate.

DZV.:  Credeţi deci că mişcările de stradă vor continua?
L.M.: Demisia Guvernului este o soluţie, dar nu îi va mulţumi pe oameni. Pentru ei, răul are chip, şi acesta este chipul lui Traian Băsescu. Dacă Blaga şi baronii PDL din judete vor să-şi salveze partidul, să se salveze pe ei şi să mai aibă viaţă politică şi după alegeri, trebuie să-l arunce pe Băsescu în groapa cu lei, trebuie să dea satisfacţie mulţimii. Protestele vor continua şi părerea mea e că se vor amplifica şi vor deveni din ce în ce mai radicale, odată cu trecerea timpului. În momentul ăsta există soluţia paşnică: demiterea lui Băsescu (pentru ca e laş şi nu-şi va da demisia),
guvern de tehnocraţi şi alegeri anticipate. Cu cât se va înainta în timp, oamenii vor deveni mai radicali, şi cred că la un moment lucrurile vor degenera, iar PDL-iştii vor risca să fie bătuţi pe stradă. Istoria ne învaţă că în România schimbările s-au făcut cu sânge şi nu avem de ce să credem că acum va fi diferit.

DZV.: Crin Antonescu vorbea de reluarea procedurilor pentru suspendarea preşedintelui. Credeţi în succesul acestei acţiuni?
L.M.: Ar fi soluţia benefică pentru Traian Băsescu, dar atâta timp cât există slugile portocalii de la Curtea Constituţională, acest proces poate fi blocat, deoarece Basescu a modificat legislaţia în aşa fel încât să nu poată fi suspendat fără avizul lor favorabil. Doar dacă reprezentantul UDMR de la Curtea Constituţională votează cu poporul se poate întâmpla acest lucru. Dar Kelemen Hunor şi ministrii UDMR din Guvernul Boc se pare că sunt atât de corupţi, încât Băsescu îi are în buzunarul de la piept. De aceea sunt destul de sceptic în reuşita acestei acţiuni. Nu că nu mi-o doresc. Dar politic sunt puţine şanse. Cred că până la urmă strada îl va da de-a dura pe Băsescu.

DZV.: Cum comentaţi faptul că liderul PSD Victor Ponta a fost rezervat în declaraţii de când au început protestele?
L.M.: Este şi bine este şi rău. Este rău, pentru că oamenii pot crede că nu există sprijin din partea Opoziţiei pentru ei, ceea ce nu este adevarat. Oamenii spun acum ceea ce spunem şi noi de 7-8 ani, numai că acum li s-a ridicat şi lor vălul de pe faţă. Şi este bine pentru că anarhia şi violenţa nu trebuie incurajate, ceea ce ar putea înţelege unii din protestatari. Nimeni nu are nevoie de o Românie făcută ţăndari, de o Românie în haos. Nici Europa, nici Israelul, nici SUA, şi nici organismele supra-statale. Iar Victor Ponta s-a întors în ţară cu sprijinul Europei pentru manifestanţi, iar asta nu e puţin lucru.

DZV.:  Primarul Radu Mazare a declarat că îi susţine pe manifestanţi şi a dat chiar autorizaţie pentru mitingurile din Constanta, până la sfarşitul lunii.
L.M.: Şi eu îi susţin şi mă simt frustrat să stau în casă şi să ma uit doar la televizor. Probabil că Radu Mazăre gândeste la fel. Dar logica şi raţiunea trebuie să primeze şi nu trebuie să dăm conotaţii politice acestor revolte populare, ca să spună presa portocalie că Opoziţia a scos oamenii în stradă, nu foamea, grijile şi sărăcia.
Eu îmi doresc ca aceste manifestaţii să aducă ceea ce îşi doreşte toată România: “Jos Băsescu!”, “Guvern de tehnocraţi” şi “Anticipate, nu comasate!”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top