Opinii

Primarii județului Tulcea nu au datorii vechi

Edilii din nordul Dobrogei vorbesc despre arierate și modalitatea de plată a acestora

La sfârșitul lunii ianuarie, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care administrațiile locale care au fost înregistrate până la aceea dată cu datorii „istorice” sunt obligate să reducă volumul acestora cu 85% până la finele lunii martie. Ministerul Finanțelor își dorește ca în acest fel să mențină echilibrul bugetar și să crească disciplina economico-financiară de la nivelul autorităților administrației publice.
Guvernul a venit cu o soluție în acest sens și anume posibilitatea dată Consiliilor Locale de a împrumuta bani de la Trezoreria Statului, cu o dobândă de 5,25% și cu o perioadă de rambursare de maxim 5 ani. Am stat de vorbă cu o parte din edilii județului Tulcea și astfel am aflat că majoritatea primăriilor nu figurează cu arierate și ne-au spus cum au reușit acest lucru. La „dezbaterea” noastră au participat și doi parlamentari USL din Tulcea, precum și un reprezentant al administrației județene.

Un articol de Viviana MIHĂLȚEANU

Georgian Caraman – primar oraș Babadag
„Arieratele trebuie plătite. Acesta este un lucru cert! Mai exact, până pe data de 31 martie, trebuie să reducem volumul lor până la 85%. Consiliul Local al orașului Babadag a făcut un împrumut la Trezoreria Statului și astfel ne vom achita arieratele. Suma cu care ne-am împrumutat este de 16,5 miliarde lei vechi, din care 14,5 miliarde merg către Compania Națională de Investiții pentru lucrările pe care le-am efectuat, alimentare apă și canalizare. Soluția dată de Guvern chiar ne ajută, dat fiind faptul că dacă am fi făcut credit în altă parte, cu siguranță dobânda ar fi trecut de 10 %. Pe noi, ca instituție, acest împrumut cu o dobândă de doar 5,25% ne avantajează. Vom încerca să achităm acest împrumut într-un timp mai scurt decât cel dat de dânșii, respectiv 5 ani.”

Nicolae Ianuș – primar comuna Baia
„Consiliul Local Baia nu are arierate, din fericire. Sincer, am încercat să nu facem cheltuieli mai mari decât banii care ne-au fost direcționați și astfel în luna ianuarie nu am înregistrat datorii mai vechi de 90 de zile. Ne dorim ca și pe viitor să ne menținem această situație dar, în același timp, să reușim să demarăm cât mai multe proiecte.”

Anica Toma – primar comuna Carcaliu
„Comuna Carcaliu nu are arierate. Am reușit să plătim la finele anului trecut datoriile din anul 2012. Cred că soluția dată de Guvern, de a se împrumuta de la Trezorezia Statului, este una bună pentru cei ce au probleme cu plata arieratelor. De dorit ar fi fost ca acești bani să vină direct de la Guvern și nu sub forma unui împrumut, dar dată fiind situația financiară actuală a țării, cred că este de înțeles.”

Gheorghe Țilincă – primar comuna Casimcea
„Nu avem plăți restante, nu avem arierate, noi suntem cu plățile la zi. Politica primăriei noastre este să nu depindem de sumele defalcate primite de la Ministerul de Finanțe sau de la Consiliul Județean. Ne-am organizat în așa fel încât, din propriile încasări, ne plătim toate datoriile, iar banii pe care îi primim de la Guvern prin Ministerul Finanțelor si de la Consiliul Județean îi folosim în proiecte pentru dezvoltarea comunei. Astfel am reușit să nu înregistrăm arierate sau alte plăți restante.”

Viorica Donciu – primar comuna Ceamurlia de Jos
„Putem spune că suntem un caz fericit și nu avem arierate. Cred că am reușit acest lucru fiindcă am încercat să cheltuim banii cât mai chibzuit. Din păcate însă, bugetul nu a fost făcut încă și avem datorii pe anul 2013 și cum luna martie a trecut de jumătate, aceste datorii se vor transforma în arierate. Este destul de complicat, pentru că dacă avem arierate nu mai putem intra în posesia certificatului fiscal. Pentru a continua proiectele finanțate din fonduri europene avem nevoie de certificat fiscal fără datorii, iar bani să le plătim, nu avem. Riscăm astfel să ne blocăm activitatea. Nu cred că împrumutul este o soluție tocmai bună și cred că ar trebui găsită o altă soluție, în caz contrar numărul primăriilor cu arierate cred că va crește.”

Mușat Neculae – primar comuna Cerna
„Comuna Cerna nu are arierate și nu ne interesează deocamdată această problemă. Consider că cei care au făcut arieratele ar trebui să plătească pentru nerespectarea legii. De curând, am intrat în posesia unei situații la nivel de județ, privind excedentul de cheltuieli, listă pe care nu ne aflăm din fericire. Legea bugetului spune clar: angajezi o cheltuială atunci când ai prevăzut un buget pentru acea cheltuială, deci dacă tu ți-ai făcut prevedere de 50 de miliarde și tu încasezi doar 30 de miliarde, asta înseamnă că ți-ai construit greșit bugetul. Am avut două contracte de lucrări, făcute în 2009 și am prevăzut în contracte că plata se va face în funcție de sumele alocate. Când nu am mai primit bani, în 2010, am fost nevoiți să suspendăm aceste lucrări și mai apoi să le reluăm în 2011, când au venit banii și astfel am reușit să le finalizăm. Sunt și motive obiective pentru care unele administrații locale au ajuns să aibă arierate. De exemplu, sunt comune care au contract de lucrări cu fonduri europene și nu au primit ultima tranșă, din diverse motive.
Eu aș vedea măsura guvernului ca fiind bună atâta timp cât ar fi ultima de genul acesta. A fost o situație în care arieratele au fost plătite cu ajutorul statului.
Eu nu sunt de acord ca statul să le plătească unora arieratele și, mai mult, aceștia să aibă întâietate la primirea banilor. Cred că atunci când se merge la începutul fiecărui an la Consiliul Județean pentru discuțiile repartizării sumelor, ar trebui să fie prezentat și exercițiul bugetar. Dacă ai arierate, nu primești nicio sumă. Atunci nu va mai exista problema arieratelor, totul va fi în regulă, vom cheltui cât vom avea și așa rezolvăm problemele. Pe de altă parte, sunt conștient că există primării care nu au venituri și nu se pot descurca decât cu ajutorul Consiliilor Județene. Cred că nu sunt critic atunci când fac aceste afirmații, ci mai degrabă realist și mai cred că regulile trebuie respectate de către noi toți.”

Nicolae Coliu – primar comuna Ciucurova
„Avem sume înregistrate ca arierate, dar sunt sume mici, nefiind nevoie să apelăm la împrumutul acela de la Trezoreria Statului. Nu avem arierate la investiții, pentru că nici nu am avut investiții așa mari. Vom plăti aceste arierate din banii pe care îi colectăm pe plan local.”

Sorin Vals – primar comuna Greci
„Soluția dată de guvern pentru plata arieratelor este bună în măsura în care primăriile pot suporta rata lunară și dobânzile la acele credite, chiar dacă sunt date în condiții financiare avantajoase. Consiliul Local Greci nu are arierate, dar am participat la întâlniri, la discuții pe această temă și am constatat că împrumutul este un lucru bun. Pe de altă parte, dacă nu este bine analizată situația, se poate ajunge la împovărarea solicitantului.”

Nicoară Dumitru – primar comuna Jijila
„Nu avem arierate, am respectat  legea. Am făcut multe contracte anuale și în fiecare an am rezolvat câte o parte din marile contracte. De exemplu, anul trecut, cu banii primiți am forat niște puțuri pentru că vara avem probleme cu apa și anul acesta vom continua cu câți bani vom avea.
Consider că primăriile care au continuat diverse lucrări deși nu mai aveau bani, au încălcat legea și e de datoria lor să se descurce acum. Dacă stăm să analizăm bine lucrurile, cred că soluția dată de Guvern cu acel împrumut de la Trezoreria Statului este chiar o idee bună pentru cei în cauză.”

Gherghina Vrămuleț – primar comuna Mahmudia
„Consiliul Local Mahmudia figurează în momentul de față cu plăți restante, dar nu cu arierate. Ne limităm la strictul necesar și nu mai avansăm nicio plată, pentru că nu avem bani. Vom menține această stare de consum minim, pentru că este evident că cel puțin doi ani banii pe care îi vom primi vor fi foarte puțini și nu vrem să ajungem să facem împrumuturi.”

Matei Eugen – primar comuna Peceneaga
„La nivelul primăriei Peceneaga, în momentul de față nu înregistrăm arierate, am reușit să plătim sumele pe care le datoram. Cred că cei care au arierate, le au din cauza unor proiecte pe care le au în derulare. Sincer, nu mă pot pronunța dacă guvernul a venit cu cea mai bună soluție în acest caz, pentru că noi nu ne aflăm în această situație.”

Neculai Sandu – primar comuna Turcoaia
„Am reușit să ne plătim datoriile la timp și astfel nu am înregistrat arierate. Rețeta a fost să facem cât ne putem permite și nimic mai mult. Nu ne-a fost ușor, dar cred că doar așa putem sta liniștiți, fără alte complicații care ne pot da bătăi de cap.”

Gherghișan Sterian – primar comuna Văcăreni
„Din fericire, nu avem arierate în acest moment, dar dacă bugetul nu ajunge la noi zilele viitoare cred că toate facturile pe care le-am avut acest an se vor transforma în arierate. Noi nu am avut la nivel de comună arierate, dar văd că banii nu mai ajung la noi. Ne-am încadrat în prevederea bugetară de care am dispus și am încercat să facem cheltuieli cât mai mici posibil. Soluția dată de guvern cu acel împrumut, este discutabilă, din moment ce dobânda chiar dacă nu este foarte mare se va adăuga la suma totală de plată.”

Octavian Motoc – Senator PNL Tulcea
„Situația actuală a edililor din județul Tulcea ce nu au arierate cred că se explică astfel: județul Tulcea a fost condus în perioada 2008-2012 de către PDL prin președinte, respectiv vicepreședinți săi. Acolo unde au fost făcute lucrări cu fonduri guvernamentale, banii aferenți proiectelor au fost plătiți. Din păcate însă, de aceste proiecte a beneficiat doar clientela partidului. Pe când ceilalți nu au obținut astfel de proiecte și nu au arierate de plătit. Sunt oameni de bun simț la nivelul administrației publice și nu genul de oameni care să se arunce cu capul înainte. Astfel s-au menținut până în momentul de față.”

Octavian Marius Popa– Deputat PNL Tulcea
„Explicația faptului că majoritatea primarilor de la noi din județ nu au arierate ar fi că guvernarea trecută nu s-au alocat mulți bani, iar primarii noștri au respectat legea și s-au întins cât le-a ajuns plapuma, ceea ce a făcut să nu demareze lucrări noi dar, nici să aibă datorii. Din păcate aici este și un lucru bun și un lucru rău pentru că, neavând lucrări în continuare, va trebui să așteptăm probabil rectificarea de buget ce va avea loc în această vară. Există un număr de șase comune din județul Tulcea care au fost declarate eligibile pe lucrări de infrastructură și acum așteptăm cu interes să vedem în ce măsură aceste proiecte se vor demara. Nu mi se pare firesc ca tocmai primăriile care au respectat o rigoare financiară să ajungă într-un anumit fel să fie penalizate pentru datoriile altor primării. Soluția cu împrumutul în bancă în care fiecare unitate administrativă își asumă responsabilitatea acestor datorii mi se pare bună. Astfel, măcar o parte din banii de la buget vor fi folosiți pentru investiții, deoarece dacă nu se face acest lucru, motorul economic nu poate fi pornit.”  

George Șișcu – Vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea
„Vă pot spune că am luat la cunoștință faptul că majoritatea consiliilor locale din județul Tulcea nu au arierate, chiar de la colegul meu, vicepreședintele Consiliului Județean care se ocupă de partea economică. O parte din edilii județului neavând proiecte mari, nu au arierate, iar cei ce au arierate au apelat deja la împrumutul de la Trezoreria Statului.”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top